Jogellenesen blokkolta a Facebook titkosszolgálati alkalmazottak fiókjait?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tel-avivi bíróság elrendelte, hogy a Facebook, oldja fel az NSO Group izraeli titkosszolgálati cég munkavállalójának felhasználói fiókjára vonatkozó korlátozást, és hasonló döntések várhatók más alkalmazottak ügyében is a következő napokban – mondta az NSO szóvivője kedden.

Az NSO alkalmazottainak egy csoportja novemberben pert indított a Facebook ellen, mondván, hogy a közösségi médiacég igazságtalanul blokkolta magán felhasználói fikókjaikat, amikor októberben beperelte az NSO-t.

A Facebook tulajdonában lévő üzenetküldő szolgáltatás, a WhatsApp azzal vádolta az izraeli céget, hogy segített feltörni az izraeli kémeknek körülbelül 1400 WhatsApp felhasználó telefonját, amely diplomaták, politikai disszidensek, újságírók és vezető kormányzati tisztviselők ellen irányult és az egész világon.

Az NSO alkalmazottai szerint a Facebook és az Instagram, blokkolta az ő valamint az NSO volt munkavállalóinak és a családtagjaik magán fiókjait.

Panaszuk alapján a Tel-Avivi kerületi bíróság elrendelte az egyik alkalmazott felhasználói fiókjának helyreállítását.

“Biztosak vagyunk abban, hogy a bíróság egyértelmű nyilatkozatait követően a Facebook megszünteti a többi alkalmazott ellen tett intézkedéseit” – mondta az NSO szóvivője.

A Facebook nyilatkozata szerint: „Az NSO számítógépes támadásokat folytatott emberi jogi aktivisták, újságírók és diplomaták ellen. Folytatjuk a megfelelő lépéseket a felhasználók védelme érdekében, és a nyilvános tárgyaláson fogjuk előadni, hogy az NSO hogyan veszélyezteti a felhasználók biztonságát. ”

A vállalat novemberben kijelentette, hogy letiltotta a „az érintett felhasználói fiókokat”, miután „kifinomult számítógépes támadást” észlelt, amelyet az NSO és alkalmazottai hajtottak végre. Állításuk szerint az intézkedésekre biztonsági okokból volt szükség.

A WhatsApp azzal vádolta az NSO-t, hogy megkönnyítette a kormányzati hackelést 20 országban. A Facebooknál Mexikó, az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein érintettségét hozták nyilvánosságra, azonban az NSO tagadta, hogy támadásokat követett volna el.

(reuters.com)

Kapcsolódó cikkek:


Követelésérvényesítés a Brexit után
2021. május 6.

Követelésérvényesítés a Brexit után

Nagy-Britanniának nem kellene csatlakoznia a bírósági ítéletek elismerése és végrehajtására vonatkozó határokon átnyúló megállapodásokhoz – javasolta az Európai Bizottság kedden, amely aggodalmat váltott ki brit üzleti körökben, mert az üzletemberek attól tartanak, hogy ez komoly költségtöbbletet eredményez a kisebb cégek számára.

Már nagyon nyitnának a brit vendéglátósok
2021. május 5.

Már nagyon nyitnának a brit vendéglátósok

A brit vendéglátósok bíróságon akarták elérni, hogy az éttermek benti részeit is hamarabb kinyithassák, de nem jártak sikerrel, így május 17-ig még várniuk kell.