Jogellenesen blokkolta a Facebook titkosszolgálati alkalmazottak fiókjait?

A tel-avivi bíróság elrendelte, hogy a Facebook, oldja fel az NSO Group izraeli titkosszolgálati cég munkavállalójának felhasználói fiókjára vonatkozó korlátozást, és hasonló döntések várhatók más alkalmazottak ügyében is a következő napokban – mondta az NSO szóvivője kedden.

Az NSO alkalmazottainak egy csoportja novemberben pert indított a Facebook ellen, mondván, hogy a közösségi médiacég igazságtalanul blokkolta magán felhasználói fikókjaikat, amikor októberben beperelte az NSO-t.

A Facebook tulajdonában lévő üzenetküldő szolgáltatás, a WhatsApp azzal vádolta az izraeli céget, hogy segített feltörni az izraeli kémeknek körülbelül 1400 WhatsApp felhasználó telefonját, amely diplomaták, politikai disszidensek, újságírók és vezető kormányzati tisztviselők ellen irányult és az egész világon.

Az NSO alkalmazottai szerint a Facebook és az Instagram, blokkolta az ő valamint az NSO volt munkavállalóinak és a családtagjaik magán fiókjait.

Panaszuk alapján a Tel-Avivi kerületi bíróság elrendelte az egyik alkalmazott felhasználói fiókjának helyreállítását.

“Biztosak vagyunk abban, hogy a bíróság egyértelmű nyilatkozatait követően a Facebook megszünteti a többi alkalmazott ellen tett intézkedéseit” – mondta az NSO szóvivője.

A Facebook nyilatkozata szerint: „Az NSO számítógépes támadásokat folytatott emberi jogi aktivisták, újságírók és diplomaták ellen. Folytatjuk a megfelelő lépéseket a felhasználók védelme érdekében, és a nyilvános tárgyaláson fogjuk előadni, hogy az NSO hogyan veszélyezteti a felhasználók biztonságát. ”

A vállalat novemberben kijelentette, hogy letiltotta a „az érintett felhasználói fiókokat”, miután „kifinomult számítógépes támadást” észlelt, amelyet az NSO és alkalmazottai hajtottak végre. Állításuk szerint az intézkedésekre biztonsági okokból volt szükség.

A WhatsApp azzal vádolta az NSO-t, hogy megkönnyítette a kormányzati hackelést 20 országban. A Facebooknál Mexikó, az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein érintettségét hozták nyilvánosságra, azonban az NSO tagadta, hogy támadásokat követett volna el.

(reuters.com)

Kapcsolódó cikkek:


Lefolytatják a Trump elleni eljárást
2021. január 27.

Lefolytatják a Trump elleni eljárást

Az Egyesült Államok Képviselőháza hétfőn este adta át a Szenátusnak a Donald Trump elleni vádemelés eljárás kezdeményezését, megalapozva ezzel az egykori amerikai elnök ügyének tárgyalását.

A digitális társadalom olvasatai – X.
2021. január 27.

A digitális társadalom olvasatai – X.

Alábbi cikksorozatában a szerző a digitális társadalom különböző aspektusait tárja elénk, igyekezve lényegre törően bemutatni szerkezetének fontosabb csomópontjait, és összegezni a tudásrendszerek, az internet, a mesterséges intelligencia, a hálózati társadalmak fontosabb, a jogalakulás szempontjából releváns mozgásait. Ezúttal azt elemzi, a mesterséges intelligencia miként jelenik meg a jog közegében.

Többszörös Egyezménysértés a majdani tüntetéseken
2021. január 26.

Többszörös Egyezménysértés a majdani tüntetéseken

Az EJEB több cikk megsértését is megállapította, illetve feltárta, hogy az ukrán hatóságok a mai napig nem végeztek független és hatékony vizsgálatot a rendfenntartó erők és magánbiztonsági cégek által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására.

Egy Facebook oldal “elrablásának” története
2021. január 21.

Egy Facebook oldal “elrablásának” története

A bizarr történet jól mutatja, hogy a Facebook-csoportok, amelyek egykor központi szerepet játszottak a közösségi médiacég azon törekvésében, hogy a tartalommoderálás nehéz részét a felhasználókra terheljék, hogyan vált egyre inkább a cég problémáinak fő forrásává.