Lemondását tervezi az USA igazságügy minisztere?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, William Barr fontolóra veszi a lemondást Donald Trump elnöknek az Igazságügyi Minisztérium nyomozásairól szóló tweetjei miatt – mondta egy helyzetet ismerő forrás a Reutersnek, amelyre a minisztérium úgy reagált, hogy “a miniszter nem tervezi lemondását.”

A Washington Post kedden számolt be arról, hogy Barr előadta aggályait a Trump belső köréhez tartozóknak, de nem volt egyértelmű, hogy Barr közvetlenül az elnökkel beszélt-e.

“Megvannak a maga korlátai” – idézte az újságíró a miniszter belső köréhez tartozó névtelen forrást.

Lehet, hogy Barr abban a reményben osztotta meg álláspontját Trump embereivel, hogy az elnök megkapja az üzenetet, és abbahagyja a tweetelést az Igazságügyi Minisztérium bűnügyi nyomozásairól – tette hozzá a Washington Post.

A Fehér Ház nem válaszolt az újságíró kérdéseire.

Trump korábban azt mondta, hogy megbízik Barrben, aki a múlt héten egy interjúban elmondta az ABC News-nak, hogy Trump tweetjei lehetetlenné tették munkája elvégzését.

“Nehezebbé teszem a munkáját … ezzel egyetértek” – mondta Trump az újságíróknak “A miniszter nagyon tisztességes ember.” -tette hozzá.

A múlt héten az Igazságügyi Minisztérium tisztviselői visszavontak egy korábbi ítéletet, Roger Stone, Trump barátja ügyében, akit novemberben bűnösnek találtak, amiért hétszer hazudott a Kongresszusnak, a visszavonás felháborodást váltott ki az minisztériumon belül.

A hétvégén több mint 1000 volt minisztériumi tisztviselő nyílt levélben szólította fel Barrt a lemondásra. Az aláírók száma szerda reggelre már meghaladta a 2400-at.

Trump a Twitteren támadta a Stone ügyben eljáró négy ügyészt és az ügyet vizsgáló bírót.

“Számomra a közösségi média nagyon fontos, mert hallathatom a hangom” – mondta az elnök újságírók előtt.

Barr csütörtökön elmondta az ABC-nek, hogy nem tudja elvégezni a munkáját “állandó kommentálással”, és hogy “ideje leállítani az Igazságügyi Minisztérium bűncselekményeinek tweetelését”.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2021. november 24.

Az új bizottsági javaslatok adatvédelmi aspektusai

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a tavaly november óta készülő jogalkotási javaslatok sértheti az európai uniós polgárok alapvető jogait.