Lemondását tervezi az USA igazságügy minisztere?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, William Barr fontolóra veszi a lemondást Donald Trump elnöknek az Igazságügyi Minisztérium nyomozásairól szóló tweetjei miatt – mondta egy helyzetet ismerő forrás a Reutersnek, amelyre a minisztérium úgy reagált, hogy “a miniszter nem tervezi lemondását.”

A Washington Post kedden számolt be arról, hogy Barr előadta aggályait a Trump belső köréhez tartozóknak, de nem volt egyértelmű, hogy Barr közvetlenül az elnökkel beszélt-e.

“Megvannak a maga korlátai” – idézte az újságíró a miniszter belső köréhez tartozó névtelen forrást.

Lehet, hogy Barr abban a reményben osztotta meg álláspontját Trump embereivel, hogy az elnök megkapja az üzenetet, és abbahagyja a tweetelést az Igazságügyi Minisztérium bűnügyi nyomozásairól – tette hozzá a Washington Post.

A Fehér Ház nem válaszolt az újságíró kérdéseire.

Trump korábban azt mondta, hogy megbízik Barrben, aki a múlt héten egy interjúban elmondta az ABC News-nak, hogy Trump tweetjei lehetetlenné tették munkája elvégzését.

“Nehezebbé teszem a munkáját … ezzel egyetértek” – mondta Trump az újságíróknak “A miniszter nagyon tisztességes ember.” -tette hozzá.

A múlt héten az Igazságügyi Minisztérium tisztviselői visszavontak egy korábbi ítéletet, Roger Stone, Trump barátja ügyében, akit novemberben bűnösnek találtak, amiért hétszer hazudott a Kongresszusnak, a visszavonás felháborodást váltott ki az minisztériumon belül.

A hétvégén több mint 1000 volt minisztériumi tisztviselő nyílt levélben szólította fel Barrt a lemondásra. Az aláírók száma szerda reggelre már meghaladta a 2400-at.

Trump a Twitteren támadta a Stone ügyben eljáró négy ügyészt és az ügyet vizsgáló bírót.

“Számomra a közösségi média nagyon fontos, mert hallathatom a hangom” – mondta az elnök újságírók előtt.

Barr csütörtökön elmondta az ABC-nek, hogy nem tudja elvégezni a munkáját “állandó kommentálással”, és hogy “ideje leállítani az Igazságügyi Minisztérium bűncselekményeinek tweetelését”.

(reuters.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

2022. május 18.

Kiutasítás az EU-n belül – Döntés a közbiztonsági „jogegyenlőségről”

A szerző az Európai Unió Bíróságának az Ordre des barreaux francophones et germanophone, további felek és a Conseil des ministres ügyében[1] született ítéletét elemzi, mely az uniós polgár beutazáshoz és tartózkodáshoz való jogának közrendi vagy közbiztonsági okokból történő korlátozásáról szól.

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.