Bezárul Nagy-Britannia a képzetlen munkavállalók előtt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A brit kormány az ausztrálhoz hasonló pontrendszert jelentett be, annak érdekében, hogy korlátozza a külföldi munkavállalók bevándorlását az Egyesült Királyságba.

Nagy-Britannia bezárja határait a képzetlen és az angolul nem beszélő munkavállalók előtt, a bevándorlási törvények alapvető szigorításával a britek véget akarnak vetni az olcsó eu-s munkaerő korszakának a gyárakban, raktárakban, szállodákban és éttermekben.

A kormány az ausztrálhoz hasonló pontrendszert jelentett be, annak érdekében, hogy „évtizedek óta először” átvegye a brit határok „teljes ellenőrzését”, és megszüntesse az EU állampolgárok szabad mozgására vonatkozó alapelve által okozott visszásságokat.

Az ipari nem fogadta jól a bejelentést és azt úgy értékelték, hogy a kormány támadást indít a gazdaság ellen, és figyelmeztetett a „katasztrofális” következményekre, mint a munkahelyek megszűnése és a gyárak és a főutcák kiürülésére.

A Munkáspárt és Liberális Demokrata Párt szintén ellenezték a tervet és az egészségügyi dolgozókat képviselő Unison is úgy értékelte, hogy az „teljes katasztrófát okoz az ápolási szektorban”.

A miniszterek azonban azt állítják, hogy teljesítik a választók által megszavazott Brexitet, ezért a vállalkozásoknak fel kell hagyniuk az olcsó bevándorló munkaerő alkalmazásával.

európai unió jogrendszere

Az új bevándorláspolitikát felvázoló 10 oldalas tájékoztató szerint:

  • Az Egyesült Királyság határait lezárják a képzetlen munkavállalók előtt és minden bevándorlónak tudnia kell angolul.
  • Azoknak, akik az Egyesült Királyságban szeretnének dolgozni, legalább éves 25 600 brit fontos fizetést biztosító állásajánlattal kell rendelkezniük, egyes esetekben a 20 480 brit fontos fizetés is elfogadható olyan különleges esetekben, ahol esetleg hiányzik valamilyen képzettség, például az ápolóknál.
  • A külföldi egyéni vállalkozók nem kapnak működési engedélyt az Egyesült Királyságban, például a lengyel vízvezeték-szerelők vagy a munka nélkül érkező román építőmunkások nem folytathatják tevékenységüket.
  • A határátlépéshez a jövőben nem lesz elegendő a személyi igazolvány bizonyos országok, mint például Franciaországból és Olaszországból érkezők esetében. A módosítások fő célja az EU-n kívülről érkező munkavállalók visszaszorítása, és hamis vagy lopott személyi igazolványokkal való határátlépés kizárása.

Kvótákat vezetnek be az Egyesült Királyságban dolgozni kívánó külföldi állampolgárok számára, amelyet a képzettséghez kötnek majd. A képzett munkavállalók vonatkozó kvótát megszüntetik – és kevés magasan képzett munkavállalót konkrét munkaviszony nélkül is beengednek az országba.

  • A művészek, előadóművészek, sportolók és zenészek előadásokra, versenyekre és meghallgatásokra való belépési joga megmarad.

A kormány „átfogó” kampányt tervez indítani a módosításokra való felkészülésre, amely szerint jövő januártól az eu-s állampolgárokat ugyanúgy kezelik majd mint más harmadik országok állampolgárait.

A munkáltatók kritizálták új terveket, főleg a pincérek, pincérnők és az „alapvető” mezőgazdasági és halászati ​​dolgozók alacsony képzettségű munkavállalónak minősítése miatt.

Carolyn Fairbairn, a Brit Ipar Konföderációja nevű szervezet főigazgatója szerint „üdvözlendő” a képzett munkavállalókra vonatkozó felső korlát eltörlése, de figyelmeztetett, hogy „egyes ágazatokban a cégek azon tanakodnak, hogy hogyan fogják felvenni az üzletmenethez szükséges munkavállalókat.”

„A már most is alacsony munkanélküliség mellett a beteg- és idősgondozásban, az építőiparban, a vendéglátásban, az élelmiszeriparban működő vállalkozások lehetnek a leginkább érintettek” – mondta.

A vendéglátóipart nem érinti a „barista vízum”, annak ellenére, hogy már két évvel ezelőtt figyelmeztettek, hogy 50 barista közül csak egy brit.

Sérülékenyek azok a szállodák is, amelyek a takarításhoz uniós munkavállalókat alkalmaznak, a konyhai és kiszolgáló személyezet, valamint a nagyvállalatok és háztartások, amelyek a takarításhoz, a biztonsági feladatokhoz és házvezetéshez szintén az eu-ból származó munkaerőt vesznek igénybe.

A Munkáspárt belügyekkel foglalkozó politikusa, Diane Abbott szerint a bevándorlók angol nyelvtudásának előírása egy olyan populista intézkedés, amely súlyos hátrányt okoz a munkavállalók számára. „A legtöbb ember, aki ide jön dolgozni, már beszél angolul” – mondta. „De valóban blokkoljuk-e azokat a matematikai zseniket, akiknek az angol nyelvtudása nem túl jó? Ez embertelen és káros. Nehéz lesz a szükséges képzettséggel rendelkező munkavállalókat az Egyesült Királyságba vonzani, amíg fennáll a toryk által gerjesztett ellenséges környezet. Be kell ezt fejezni. ”

A Fragomen bevándorlásra specializálódott ügyvédi iroda partnerei sürgették a kormányt, hogy ne zárja be a határokat és csökkentse a vízumköltségeket az új bevándorlók számára.

„Ha elérkezünk ahhoz, hogy nehezebb lesz munkát vállalni az Egyesült Királyságban, akkor ne zárkózzunk be, hanem adjunk időt az embereknek a változáshoz. Kérjük, hogy a kormány csökkentse a bevándorlási díjakat, mert elképesztően drágák ”- mondta Ian Robinson, a cég partnere és a Belügyminisztérium egykori politikusa.

De a kormány a 80 fős parlamenti többségével várhatóan el tudja majd fogadtatni az új bevándorlási politikáját az elkövetkezendő hónapokban.

„Az Egyesült Királyságban működő vállalkozásoknak alkalmazkodniuk kell a szabad mozgás adta lehetőségek végéhez, de nem törekszünk majd az új rendszerben a szabad mozgás adta lehetőségek újbóli biztosítására” – olvasható a kormány tájékoztatójában. A kormány szerint a munkáltatóknak keményebben kell majd dolgozniuk a brit alkalmazottak toborzása és megtartása érdekében.

„Fontos, hogy a munkáltatók felhagyjanak a bevándorlók alkalmazásával  és támogassák az alkalmazottak megtartását, a termelékenységet, valamint ruházzanak be a technológiába és az automatizálásba, mint alternatívákba” – olvasható a fenti tájékoztatóban.

Különleges intézkedéseket vezetnek be az idénymunkások számára, akik a szántóföldi betakarító munkákat végzik, de 10 000 fős kvótát állapítanak meg, amely messze elmarad a Nemzeti Gazdálkodók Szövetsége (NFU) által kért 70.0000 vízumtól.

Minette Batters, az NFU vezetője szerint „ironikus”, hogy a kormány arra ösztönzi az embereket, hogy növeljék a gyümölcsöket és zöldségeket az étrendjükben, mégis „megnehezíti ezen gyümölcs és zöldség előállítását Nagy-Britanniában”.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.