Átmeneti időszak – szociális és családügyi szabályok Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Átmeneti időszakról szóló törvény (2020. évi LVIII. törvény) az élet számos területére kiterjedően szabályozza a veszélyhelyzet megszűnését követő, az egészségügyi válsághelyzetben és azon túlnyúlóan alkalmazandó különleges rendelkezéseket. Mai írásunkban a törvénynek a szociális és családügyi területre vonatkozó rendelkezéseit ismertetjük.

Szociális és gyermekvédelmi ellátások

A már megállapított havi rendszerességű pénzbeli és természetbeni szociális ellátásoknak a veszélyhelyzet ideje alatt esedékes kötelező felülvizsgálatát a személyes találkozások számának csökkentése érdekében elhalasztották, ezeket a felülvizsgálatokat az Átmeneti időszakról szóló törvény (2020. évi LVIII. törvény) értelmében 2020. június 30-ig meg kell indítani.

A törvény értelmében a veszélyhelyzet alatt lejáró szociális és gyermekvédelmi ellátások 2020. augusztus 31-ig, a veszélyhelyzet alatt lejáró rehabilitációs ellátások pedig 2020. szeptember 1-jéig meghosszabbodnak. A 2020. március 11-e után és 2020. június 30-a előtt lejáró közgyógyellátásra való jogosultság is meghosszabbodik 2020. augusztus 31-éig.

Családtámogatási ellátások

A családok biztonságának megőrzése érdekében folyósították a szülőknek a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró a családtámogatási ellátásokat, és a veszélyhelyzet időtartama alatt lejáró GYED, GYES, GYET jogosultságokat meghosszabbították. Az átmeneti időszakról szóló törvény indokolása értelmében a veszélyhelyzet megszűnését követően egy átmeneti időszakra továbbra is indokolt a veszélyhelyzet alatt lejárt gyermekek után járó ellátások folyósítása a szülők munkahelyének megőrzése érdekében. Ezáltal a veszélyhelyzet alatt kialakult nehéz gazdasági helyzetben továbbra is fizetés nélküli szabadságon maradhatnak a veszélyhelyzet megszűnését követően is, a GYED, GYES, illetve GYET ellátás folyósítása mellett – ez az átmeneti időszak 2020. június 30-ával jár le.

Egészségi állapottól függő ellátások

Az egészségi állapottól, személyiség állapottól vagy fogyatékosságtól függő ellátások e körülmények felülvizsgálatára tekintettel legkorábban 2020. július 1-jétől szüntethetők meg. A 2020. március 11-e és 2020. június 30-a között lejáró rehabilitációs ellátás 2020. szeptember 1-jén szűnik meg.

Nappali ellátást nyújtó intézmények fokozatos újranyitása

A fogyatékos és az idős személyek nappali ellátását biztosító intézmények újranyitása a törvény indokolása szerint a veszélyhelyzet megszűnését követően nem kezelhető egységesen. Az egyes célcsoportok eltérőek a COVID-19 vírusnak való kitettség, veszélyeztetettség szempontjából. A pszichiátriai betegek és a szenvedélybetegek nappali intézményének újranyithatnak a biztonságos működéshez szükséges feltételek biztosításával. Az idős személyek és a fogyatékos személyek nappali ellátása – a célcsoport fokozott veszélyeztetettségéből adódóan – nem indítható újra változatlan formában, csak szűkített kapacitással. Az épületben egyidejűleg tartózkodó ellátottak száma 2020. július 31-éig nem haladhatja meg a bejegyzett férőhelyszám 50%-át, valamint a fogyatékos és az idős személyek számára nappali ellátást nyújtó intézmények az ellátottak lakókörnyezetében is nyújthatják a szükséges ellátást.

Cikksorozatunk eddig megjelent részeiben olvashat a jogi személyekre, társasházakra, köztestületekre vonatkozó átmeneti szabályokról, az utazási kedvezményekről és munkahelyvédelmi bértámogatásról, a foglalkoztatási kedvezményekről, keresetpótló juttatásról és SZÉP kártyáról, a fizetési moratóriumról és a kedvezményes THM-ről valamint  a felnőttképzésről, szakképzésől és az egyetemekről az Átmeneti időszakról szóló törvény vonatkozásában.

Hatósági és szakértői viszgálatok a szociális szakosított intézményekben

 A törvény indokolása értelmében a szociális szakosított intézményekben  a  hatósági és szakértői vizsgálatok elvégzésének tilalma, a lejáró szakvélemények, ellátotti jogviszonyok meghosszabbítása, valamint a 24 órás műszak elrendelhetősége legfeljebb 2020. december 31-éig indokolt.

Lakástámogatások egyszerűsített igénylése

 A törvény 2020. július 15-ig lehetővé teszi, hogy az új és használt lakások vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a babaváró támogatás igénylésekor az együttes igénylők egymást meghatalmazzák a szükséges jognyilatkozatoknak a bankfiókban való személyes megjelenéssel járó megtételére. Ez vonatkozik az együttes igénylés mindkettejük nevében történő benyújtására, valamint minden, az igénylés benyújtásához és a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges jognyilatkozat mindkettejük nevében való megtételére, továbbá a támogatási szerződés megkötésére egyaránt.

Olvassa továbbra is legfrissebb, az egészségügyi válsághelyzettel és az átmeneti időszakkal kapcsolatos cikkeinket a Koronavírus-infó fül alatt.

Kövesse Facebook oldalunkat, hogy a leghamarabb értesüljön a fontos változásokról!

 


Kapcsolódó cikkek

2020. június 19.

Átmeneti időszak – utazási korlátozások, munkahelyvédelmi bértámogatás

Kik és milyen feltétellel léphetnek Magyarország területére a veszélyhelyzet elmúltával, ismertetjük a munkahelyi karantén szabályait, részletezzük az ellenőrzött bejelentésekre, a munkahelyvédelmi bértámogatásra és a magyarországi székhelyű gazdasági társaságok gazdasági célú védelmére vonatkozó átmeneti előírásokat is.