Az ajánlatok elbírálását a lehető legrövidebb időn belül el kell végezni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Közbeszerzési Hatóság az ellenőrzései során számos esetben találkozott már azzal, hogy úgy sértették meg a közbeszerzési törvényt az ajánlatkérők, hogy az ajánlat bírálatának idejét indokolatlanul elhúzták.

A Kbt. 70. § (1) és (2) bekezdése két összefüggő rendelkezést tartalmaz, amelyekben egyértelműen fogalmaz a törvény: az ajánlatok elbírálását a lehető legrövidebb időn belül és legkésőbb a Kbt. 70. § (2) bekezdése alapján jogszerűen fennálló ajánlati kötöttség időtartama alatt el kell végezni.

A Kúria, mint felülvizsgálati bíróság Kfv.I.38.151/2021/9. számú jogerős ítélete most kimondta: a bírálat időtartama az ajánlatkérő érdekkörén kívül eső objektív akadály esetén sem húzódhat a Kbt. keretein túli időtartamra, e jogsértés esetén kimentésre nincs lehetőség.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nincs rögzített törvényi akadálya, hogy az ajánlattevő önkéntes alapon – a Kbt. ajánlati kötöttségre vonatkozó szabályrendszerén kívül – fenntartsa az ajánlatát, és annak sem, hogy konszenzusos alapon a szerződéskötés erre tekintettel történjen meg. A Kúria azonban rögzíti, hogy ez nem írja felül a Kbt. 70. § (1) bekezdésében foglalt követelményt, azaz az ajánlatkérő a bírálat indokolatlan elhúzásával nem sértheti meg a törvényt.

A Kúria ítélete szerint a Közbeszerzési Hatóság és a Közbeszerzési Döntőbizottság eddigi következetes és töretlen joggyakorlata tehát helytálló volt, sőt megerősítést nyert. Emiatt kiemelten fontosnak tartja a Hatóság, hogy a gazdasági szereplők figyelmét felhívja erre az ítéletre.

(kuria-birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2023. június 7.

MI eszközök használata az ügyvédi munkában – 3. rész

2018-ban az Európai Bizottság európai kezdeményezést indított, amelynek célja, hogy felkészüljön a mesterséges intelligencia által előidézett társadalmi-gazdasági változásokra, többek között az oktatás korszerűsítésének ösztönzése és a munkaerő-piaci átmenet támogatása. Cikkünk harmadik részében az szövegkeresésről, a szövegelemzésről a beszédet szöveggé alakító eszközökről, a chatbotokról és az adminisztrációs teher MI-vel való csökkentéséről olvashatnak.