Jogszabályfigyelő 2022 – 17. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2022/70–73. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a szerkezetátalakítási szakértők továbbképzéséről, továbbá néhány ingatlannyilvántartási és büntetőjogi módosításról olvashatnak az árszabályozás hatályának a 2022. július 1-jére történő meghosszabbítása mellett.

 

 

Tartalom:

  1. Szerkezetátalakítási szakértők továbbképzése
  2. Új ingatlan-nyilvántartási szabályok
  3. Árszabályozással kapcsolatos kormányrendeletek módosítása
  4. Büntetőjogi tárgyú igazságügyi miniszteri rendeletek módosítása

  

Szerkezetátalakítási szakértők továbbképzése

A szerkezetátalakításról és egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2021. évi LXIV. törvény szerint csak az a felszámolási és vagyonfelügyeleti szakirányú szakképzettséggel rendelkező személy lehet szerkezetátalakítási szakértő, aki a szerkezetátalakítási szakértői tevékenység megkezdéséhez szükséges továbbképzésben részesült. E továbbképzés célja a szakmai felkészültség, valamint az egységes jogalkalmazáshoz szükséges ismeretek megszerzése.

A továbbképzést az Igazságügyi Szolgálatok Jogakadémiája szervezi és bonyolítja le az alábbiakban hivatkozott rendelet értelmében. A Jogakadémia a továbbképzésről legkésőbb annak kezdő napját megelőző 45. napon a honlapján tájékoztatót tesz közzé, amelyre ugyancsak a honlapon keresztül lehet jelentkezni.

Joganyag: 10/2022. (IV. 29.) NVTNM rendelet a szerkezetátalakítási szakértők továbbképzésének szabályairól

Módosította:

Megjelent: MK 2022/73. (IV. 29.)

Hatályos: 2022. 07. 01.

Megjegyzés: új jogszabály

  

Új ingatlan-nyilvántartási szabályok

Az ún. álláshely (épület gépjárműtároló helyiségében kialakított, gépjármű elhelyezésére szolgáló terület) szabályainak a meghatározását, továbbá a rendeltetésmód engedélyhez nem kötött megváltoztatására vonatkozó előírások és az elővásárlási, előhaszonbérleti jogra vonatkozó szabályok módosítását tartalmazza az alábbiakban hivatkozott, a Miniszterelnökséget vezető miniszter napokban kiadott rendelete.

Joganyag: 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról

Módosította: 9/2022. (IV. 29.) MvM rendelet

Megjelent: MK 2022/73. (IV. 29.)

Hatályos: 2022. 05. 02.

Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás

  

Árszabályozással kapcsolatos kormányrendeletek módosítása

Alapvetően az árszabályozásra vonatkozó előírások hatályának a 2022. július 1-jére történő módosítása szerepel az alábbiakban hivatkozott rendeletcsomagban, amely a hirdetését követő napon lépett hatályba.

Joganyag: 162/2022. (IV. 28.) Korm. rendelet az árszabályozással kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról

Módosította:

Megjelent: MK 2022/71. (IV. 28.)

Hatályos: 2022. 04. 30.

Megjegyzés: 5 kormányrendelet módosítását tartalmazó jogszabálycsomag

  

Büntetőjogi tárgyú igazságügyi miniszteri rendeletek módosítása

Az elkobzás és a bűnjelkezelés, a bűnügyi nyilvántartás részére történő adatszolgáltatás, a pártfogó felügyelői tevékenység (ezen belül döntően a párfogó felügyelői vélemény), a fogvatartottak egészségi ellátása és fegyelmi felelőssége, valamint a részükre kezelt letét, illetve a kényszergyógykezelés, továbbá  a szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályait (nagyobb terjedelemben, új alcímek beiktatásával – első alkalommal végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek részlege, időskorúak részlege) is módosította az alábbiakban hivatkozott rendeletcsomag.

Kiemelendő továbbá, hogy érintette a módosítás az egyes büntetőeljárási cselekményekre és a büntetőeljárásban részt vevő személyekre vonatkozó szabályokról szóló rendeletet is, döntően az egyszerűsített elektronikus kézbesítés és az egyszerűsített telekommunikációs jelenlét szabályainak a megalkotásával.

Joganyag: 12/2022. (IV. 26.) IM rendelet egyes büntetőjogi tárgyú igazságügyi miniszteri rendeletek módosításáról

Módosította:

Megjelent: MK 2022/70. (IV. 26.)

Hatályos: 2022. 04. 27., 2022. 06. 28.

Megjegyzés: 11 igazságügyi miniszteri rendelet módosítását tartalmazó jogszabálycsomag

 


Kapcsolódó cikkek

2022. április 19.

Jogszabályfigyelő 2022 – 15. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy az elmúlt héten kiadott 2022/66. számú Magyar Közlönyben közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az Alkotmánybíróság honlapján közzétett legfrissebb döntések közül válogattunk.