Az ügyvéd, aki megálmodta a Praetor szoftvert: kihívások, fejlesztések és a jövő


Martin Kašpar a Praetor Systems társalapítója, mellette dolgozott ügyvédként a saját praxisában, jelenleg pedig a Wolters Kluwer ČR, a.s. üzletfejlesztési vezetője. A Praetor jövőjéről, a technológiai lehetőségekről és útjáról kérdeztük interjúnk második részében.

ügyvédi szoftver

„A Praetor jóval több, mint egy ügyvédi ügykezelő rendszer”, mondta Kašpar az interjú első részében. Cikkünkben további érdekességeket és kulisszatitkokat osztott meg a szoftverről, melynek célja az ügyvédek mindennapi munkájának megkönnyítése.

ügyvédi szoftver

Martin Kašpar, a Praetor Systems társalapítója, a Wolters Kluwer ČR, a.s. üzletfejlesztési vezetője

A Praetor Systems 2018-ban a Wolters Kluwer tagja lett. Mesélne erről az útról?

Az első kihívás az ASPI bevezetése volt a Praetorba, ami tulajdonképpen a cseh Wolters Kluwer Jogtárnak felel meg. A Wolters Kluwer helyi értékesítési képviselőinek segítségével bevezettük Szlovákiában, majd bemutattuk a szlovák piacon is. Ez volt a fő célunk és prioritásunk – ezt követően beléptünk a magyar piacra, ahol a Praetor még nem volt jelen.

A Praetor csatlakozásával a Wolters Kluwerhez Ön is csatlakozott a vállalathoz üzletfejlesztési menedzserként. Melyek a jelenlegi feladatai?

Több lépésben kellett végrehajtani ezt a fúziót az évek során, és teljesen csak 2021-ben fejeződött be. Az üzletfejlesztési menedzserként történő csatlakozásom csak az utolsó lépés volt a folyamatban. Ebben a pozícióban segítettem a Praetor magyarországi bevezetését, valamint azonosítottam a cseh és szlovák piacokon működő különböző szereplőkkel való partnerségi lehetőségeket annak érdekében, hogy az üzleti hozzáférést erősebbé és gyorsabbá tegyük.

A 2021/22-es év fordulóján a Praetor a magyar piacra is belépett, ahogy említette. A szoftver bevezetése Magyarországon eltért szlovákiai vagy csehországi induláshoz képest?

Igen, főként a nyelv miatt. Ez alapvetőnek tűnhet, de ahhoz, hogy minden kristálytiszta és zökkenőmentes legyen, valóban 100%-os pontosságú fordításra volt szükségünk.

A szlovák piacon, mint mondtam, könnyű volt, és tudtuk, hogy rendben vannak a kisebb fordítások. De Magyarországon tisztában voltunk azzal, hogy 100%-os pontosságúnak kell lennie, így különleges eszközöket kellett kifejlesztenünk a pontos fordítás lehetővé tételéhez. Ahogy a cégnevünkből („Praetor Systems”) is kitűnik, szeretjük a rendszereket, ezért megpróbáltuk ezt a folyamatot is rendszerezetten megvalósítani. Korábban vicceltem vele, hogy ennek alapján a következő ország, ahová belépünk, Finnország lehet Magyarország után!

A Praetor nemcsak gyakorló ügyvédek által jött létre, hanem minden országban, ahol dolgoznak, ügyvédi irodákkal, ügyvédekkel működnek együtt a további fejlesztésekben. Hogyan néz ki ez a folyamat?

Ez jó kérdés, mert Csehországban rengeteg személyes tapasztalatunk és tudásunk van. A szlovák piacon találtunk néhány úgynevezett Praetor „evangélistát”, akik segítettek nekünk a funkciók lokalizálásában, és továbbra is szoros együttműködésben vagyunk ezekkel az szakértőkkel. Ők főként olyan power userek és nyitott gondolkodású ügyvédek, akik szívesen osztják meg az ötleteiket és visszajelzéseiket – szeretnek segíteni a termék fejlesztésében az ügyvédi közösség számára. A Praetor béta verzióját biztosítjuk számukra, ahol tesztelhetik a jövőbeni funkciókat és visszajelzést adhatnak nekünk.

Itt Magyarországon Bencével dolgozom (Imhof Bence – a Praetor magyar vezető technológiai termékmenedzsere – a szerk.), aki partnereket keres, akikkel együtt dolgozhatunk.

Hogyan látja Praetor jövőjét? Mit szeretne elérni?

Átfogó tervünk van számos új funkcióval. Dolgozunk a felhasználói élmény és a design átalakításán. A múlt év végére befejeztük a felhasználói felület és a Praetor designjának frissítését. Ez volt a legnagyobb változás az elmúlt 10 évben. De nem kell aggódni, arra törekszünk, hogy megtartsuk a hasznos funkciókat, és a design-t modernizáljuk az olyan konzervatívabb felhasználói réteg számára is, mint amilyenek mi ügyvédek vagyunk. Ebben az évben folytatjuk ezt, és középtávon valószínűleg lesz egy új webes alkalmazás és új funkciók a mobilalkalmazásban. Szeretnénk kibővíteni ügyfélkörünket is. A Praetort használó ügyvédi irodák olyan „virtuális jogi iroda-élményt” kínálhatnak az ügyfeleiknek, mint az ismert online bankolás.

Ami még számunkra kihívást jelent, az több specifikus modul létrehozása, amelyek támogatják a speciális jogi területeket, mint például a védjegy, vagy egy másik olyan speciális területet, mint a büntetőjog. Fontosnak tartjuk a folyamatok automatizálásának folytatását is.

A technológia szinte minden ágazatban virágzik. Hogyan látja a jogi területet, hogyan befolyásolja tovább a technológia az ügyvédek munkáját?

Remélem és hiszem, hogy a technológia továbbra is segíteni fogja az ügyvédeket abban, hogy csökkentsék a napi rutin során a nem hatékony műveletekre fordított időt, és több időt szenteljenek a jogi kérdéseknek. Azaz többet tudjanak foglalkozni a jogi problémákkal, megoldásokkal és kevesebb olyan papírmunkát kelljen végezniük, ami valójában nem szorosan kapcsolódik ehhez. Néhány teendő, mint például az AML (pénzmosás elleni küzdelem), még bürokratikusabbá teszi a munkát, ezért sokat kell tennünk annak érdekében, hogy az ügyvédek hatékonyabbak lehessenek, ebben segít például az AML modulunk (Ez a magyar verzióban hamarosan elérhető lesz – a szerk.).

Imhof Bencével, a Praetor magyar vezető technológiai termékmenedzserével készített interjúnk a magyarországi bevezetésről és a lényeges funkciókról itt olvasható.

A cikk a Wolters Kluwer Hungary Kft. termékeire/szolgáltatásaira vonatkozó reklámot tartalmaz.
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

„A Praetor jóval több, mint egy ügyvédi ügykezelő rendszer”

Biztos voltam abban, hogy meg lehet könnyíteni az ügyvédek mindennapi adminisztrációját és az ügyek egy programban történő kezelését – mondja Martin Kašpar a Praetor Systems társalapítója, aki dolgozott ügyvédként, jelenleg pedig a Wolters Kluwer ČR, a.s. üzletfejlesztési vezetője.