Értékmérő munkásság


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Kiváló Ügyvédi Munkáért kitüntető jelvény tulajdonosa dr. Bajkai István ügyvéd, alpolgármester, alkalmanként zongoralapozó. Folyamatosan dolgozik, az elmúlt 4 évben nem volt szabadságon. Fontos számára az értékmérő munka, a folyamatos önképzés. Sokat tett az adatbázisjog fogalmának a magyar jogrendszerbe történő beemeléséért.


Nagy megtiszteltetés volt a Kiváló Ügyvédi Munkáért kitüntető díj, jó érzés, amikor a szakma elismeri a tevékenységemet – kezdi a beszélgetést Bajkai István. – Érdekes módon eredetileg nem készültem ügyvédnek. A tudományos pálya vonzott, másodéves joghallgató koromtól egészen az egyetem befejezéséig a Nemzetközi Jogi Tanszéken demonstrátorként tevékenykedtem. Nagyon érdekelt a nemzetközi jog, a nemzetközi konfliktusok elemzése, a biztonságpolitika, a külpolitika, a diplomácia története, de végül az ellenzéki mozgalomban való részvételem miatt távol kerültem az egyetem akkor még más felfogású tanszékétől, így végül az ügyvédi pályát választottam. 1989-től dolgoztam ügyvédjelöltként az 1. sz. Jogtanácsosi Munkaközösség és Szabadalmi Irodában, amelynek tagja lettem 1992-ben. 1995-ben csatlakoztam az SBGK Ügyvédi Irodához, amelynek 2000 óta vagyok partnere, illetve 2012 óta elnökségi tagja. Szakterületem a gazdasági, polgári és szerzői jog, a szellemi alkotások joga, közbeszerzési és nemzetközi jog.

Hospitánsi gyakorlatot folytatott Kölnben, illetve tanult Dallasban, ahol szerencséje volt több jogterületet is kipróbálni.

1991-ben a Southwestern Legal Foundation által szervezett „Academy of American and International Law”-képzésen vettem részt a Texas Állami Egyetemen. Ezután 1994-ben hospitánsi gyakorlatot folytattam Kölnben a Cornelius, Haesemann, Bartenbach&Partners ügyvédi irodában, majd 1996-ban Oxfordban tanultam angol jogi ismereteket. Örülök, hogy sikerült két nagy jogrendszert is megismernem, ezek a pályafutásom során könnyebbé tették a kommunikációt az angolszász, illetve a német ügyfeleimmel, hisz sok esetben érthetően el kell tudni magyarázni számukra számos olyan, magyar jogintézményt, jogi kifejezést, amely nem ismert a saját jogrendszerükben. Vagy: azt is el kell tudni mondani közérthetően, hogy az adott jogi kategória miért más, miben hasonló és hogyan működik, milyen szerepet tölt be, hogyan illeszkedik a „rész az egészhez”. Az ügyfelek nemcsak jogi megoldásokat várnak el, hanem szeretnék érteni is, hogy az általuk megszokottól eltérő jogrendszerben hogyan működik egy szerződéses jogi megoldás, mit jelent pontosan egy perjogi, vagy éppen egy közigazgatási jogi kifejezés. Szeretem az e fajta munkát, a komplex szemléletet és közel áll hozzám, hogy elmélyedjek más jogi kultúrákban.

Bajkai István

Igyekszik a munkájában valamilyen módon a társadalmi felelősségvállalást is bevinni.

Nagyon erős katolikus nevelést kaptam gyermekkoromban és ez mindig áthatja a munkámat, megjelenik benne kötelességszerűen a jótékonyság, az adományozás, a „szolgálat” követelménye, igyekszem olyan embereknek is segíteni, akik nem engedhetnek meg magunknak egy drágább ügyvédi megbízást. Támogatok beteg gyermekeket ápoló alapítványt, vagy például a kárpátaljai magyarságot, de igyekszem olyan munkákat is elvállalni, ami nem feltétlenül a jogot kereső embert fogja meg.

Előadói tevékenységet folytat, valamint számos szakmai cikk szerzője. Többek erőfeszítése mellett önhöz is kötődik az adatbázis-fogalom beemelése a magyar jogrendszerbe.

Rendszeresen írok cikkeket, valamint előadásokat tartok befektetés-védelemről, ingatlan- és számítógépes jogról, valamint az adatvédelmi és szoftverjogokról, de kurzusokat tartottam cégvezetőknek a társasági és a kereskedelmi jog, illetve a szerződések jogának tárgykörében. Legutóbbi publikációm a „Zöld szabadalmak, zöld jövő” (Origo). Hosszú időn keresztül voltam a Magyar Szabadalmi Hivatal Szerzői Jogi Szakértő Testületének tagja. Már akkor is az adatbázisok jogi védelmével foglalkoztam, amikor ez a jogi kategória, ez a fogalom, mint „adatbázis” nem is létezett a magyar jogrendszerben. Akkor külföldi konferenciákra járva azt szorgalmaztam, pontosabban küzdöttem érte – más tartalomszolgáltató szervezetekkel együtt –, hogy az adatbázisok jogi védelmét megteremtsük Magyarországon. Az első ilyen, e témakört taglaló hazai előadásomat 1992-ben tartottam, valamint részt vettem az adatbázisok jogi védelmére is kiterjedő szerzői jogi törvény megszületésében is. Hogy az adatbázisok jogi védelme megvalósult Magyarországon, az – talán nem szerénytelenség ezt mondani – egy kis részben nekem is köszönhető.

Széleskörű az érdeklődési köre, és ha jól tudom, szabadidejében feleségével, Bonnyai Apolka zongoraművésszel koncerteket is ad.

Feleségem számos ösztöndíj és ifjúsági verseny díjazottja, nemrég doktorált zongoraművészetből. A Weingarten ösztöndíjasaként az 1998/1999-es tanévben az Egyesült Királyságban tanult a Birmingham Conservatoire-ban, Malcolm Wilson professzor osztályában. A 2005/2006-os tanévben Terplan kutatói ösztöndíjjal az Egyesült Államokban David Witten és Mark Pakman professzorok irányításával tanult, kutatott és tanított a Montclair Egyetemen, ahol előadóművészi oklevelet is szerzett. Zeneakadémiai tanulmányai mellett részt vett Schiff András, Malcolm Bilson, Rados Ferenc, Kurtág György, Némethy Attila, Pavel Gililov, Dmitrij Bashkirov, Lev Natochenny, Leslie Howard és Norma Fisher professzorok mesterkurzusain. A magyarországi szóló- és kamarakoncertek mellett Európa számos országában (Svájc, Belgium, Ausztria, Németország, Svédország, Egyesült Királyság) vendégszerepelt, továbbá fellépett Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban. Felvételei készültek a Magyar Rádió Márványtermében, rendszeres vendége volt a „Fiatal művészek pódiumának”. 2006-ban fellépett a Kennedy Centerben (Washington D.C.), a dr. Charles Simonyi tiszteletére rendezett koncerten. Szerepelt fesztiválokon is, úgymint a IX. Kyoto-i Nemzetközi Zenei Fesztiválon Japánban, a Yamaha Artist Liszt Fesztiválon és a Magyar Művészeti Fesztiválon New York-ban. A tanítás mellett szívesen tart bemutató órákat és zsűrizik zongoraversenyeken itthon és külföldön egyaránt. A zene engem is nagyon érdekel: feltölt, felemel, ugyanakkora a zenetanulás szerénységre, alázatra és önfegyelemre tanít. Hatéves korom óta zongorázom. Otthon két zongoránk is van, a feleségemmel – kissé nagy szavak személyem vonatkozásában – szoktunk közös koncerteket tartani, legutóbb például a kárpátaljai beteg gyermekek javára a Régi Zeneakadémián, ahol én is felléptem vele egy négykezes darab erejéig, de általában a feleségem kamarakoncertjein segítek lapozni, ami – minden látszat ellenére – nem egy könnyű feladat, hibázni itt sem lehet. A zeneművészet mellet érdekel a kozmológia tudománya is, sok ilyen tárgyú könyvet olvasok, továbbá nagyon vonz a repülés, sokáig foglalkoztam a nagymagasságú repülés történetével, pilótaképzést (PPL) kaptam a Malév Repülőklubban, majd Tökölön, és egy könyvtárnyi irodalmat összegyűjtöttem, mert – remélem lesz rá időm – a jövőben szeretnék könyvet írni a nagymagasságú repülés, illetve az egykori szocialista országok légiközlekedésének, légi baleseteinek bizonyos elhallgatott részleteiről. Emellett heti rendszerességgel futballozok egy, főleg az FTC öregfiúiból álló csapatban. Igyekszem folyamatosan képezni magam, emellett fontosnak tartom építeni és tanítani a fiatalabb ügyvédgenerációt.

Kluwer International
Külföldi jogi e-könyvek

 

Egy kattintásra Öntől!

 

Mit emelne ki az önkormányzati feladatai közül?

Az erzsébetvárosi alpolgármesteri státuszom is sok energiát igényel. Kerületfejlesztéssel foglalkozom, a legelső ilyen jelentősebb munkám a Klauzál téri csarnok felújítása volt, mely 2,5 milliárd forintos beruházásból valósult meg és 2015 októberében nyitotta meg kapuit. Hangsúlyos kerületfejlesztési célkitűzésem, hogy megújuljon Erzsébetváros, új sportcentrum épüljön, átalakuljon a Klauzál tér és környéke, legyen ott egy, a XXI. századi követelményeknek megfelelő park, mélygarázs, továbbá filmvetítéssel, zenei és köztéri eseményekkel dús tér alakuljon ki a jövőben. Eltökélt célkitűzésem, hogy 2018-ig megvalósuljon a Klauzál tér teljes rekonstrukciója, ezáltal Erzsébetvárosnak a Klauzál tér legyen a „szíve”.

Bajkai István

1989-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, ahol 1985-1988 között a Nemzetközi Jogi Tanszék demonstrátora volt. 1991-ben a Southwestern Legal Foundation által szervezett „Academy of American and International Law”-képzésen vett részt a Texas Állami Egyetemen. 1994-ben joggyakorlatot folytatott Kölnben a Cornelius, Haesemann, Bartenbach&Partners ügyvédi irodában, majd 1996-ban Oxfordban tanult angol jogi ismereteket. 1995 és 1997 között az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében nemzetközi kereskedelmi jogi képzésen vett részt. 1989-1992 között ügyvédjelölt az 1. sz. Jogtanácsosi Munkaközösség és Szabadalmi Irodában, amelynek tagja lett 1992-ben. 1995-ben csatlakozott az SBGK Ügyvédi Irodához, amelynek 2000 óta partnere és 2012 óta elnökségi tagja. 1992-től megszakítás nélkül a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja. 2000-ben a Magyar Szabadalmi Hivatal szerzői jogi szakértőnek és a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagjának választotta.
Szakterülete a polgári jog, agrárjog, reklámjog, energiajog, fuvar- és szállítmányozási jog, versenyjog, társasági jog, munkajog, kereskedelmi jog, ingatlanjog, adatvédelem, építési és közigazgatási jog, sportjog, szellemi alkotásokhoz fűződő jogok védelme és mindezekkel kapcsolatos vitarendezési, illetve peres eljárások, követelés-érvényesítés, végrehajtási jog, közbeszerzés.
Szektorspecifikus tapasztalatai: befektetések, beruházás-védelem, ingatlanfejlesztés, energiajog, agrárkereskedelem, agrárfinanszírozás, általános fogyasztási cikkek és háztartási vegyipari cikkek kereskedelme, számítógép-ipar és szoftverfejlesztés, elektronikus kereskedelem, fogyasztóvédelem, követelés-kezelés, sportegyesületi tevékenység.
Számos tisztséget tölt be: Védjegy Egyesület (tag), Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (tag), Licensing Executive Society (tag), Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület (tag), korábban a Ferencvárosi Torna Club felügyelő bizottságának tagja volt, a Budapesti Filharmonikus Hangversenybarátok Alapítványa felügyelőbizottsága (tag). Számos szakmai publikáció szerzője.
Angolul, németül és oroszul beszél.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

„A Praetor jóval több, mint egy ügyvédi ügykezelő rendszer”

Biztos voltam abban, hogy meg lehet könnyíteni az ügyvédek mindennapi adminisztrációját és az ügyek egy programban történő kezelését – mondja Martin Kašpar a Praetor Systems társalapítója, aki dolgozott ügyvédként, jelenleg pedig a Wolters Kluwer ČR, a.s. üzletfejlesztési vezetője.