Hatékonyabbá válik a Közbeszerzési Hatóság és az Állami Számvevőszék együttműködése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság (KH) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) annak érdekében, hogy a szakterületeikhez tartozó jogi kérdésekben segítsék egymás munkáját – közölte a két szervezet kedden megküldött közös közleményben.

A két szervezet a megállapodás szellemében rendszeres konzultációk, közös konferenciák és képzések szervezése mellett döntött. A tudásmegosztás mellett közös céljuk a korrupció elleni hatékony fellépés is, melyben szintén támogatják egymás munkáját.

A megállapodást kedden írta alá Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke és Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke. Mint a közleményből kiderül a két szervezet megállapodott abban is, hogy a közbeszerzési jogszabályok értelmezésével kapcsolatos konzultációkon túl a tevékenységükre vonatkozó és közös kérdéseket érintő jogszabályok, illetve azok módosításainak előkészítése és véleményezése során egymással kölcsönösen együttműködnek.

Az Állami Számvevőszék vállalja, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel segíti a Közbeszerzési Hatóság korrupciómegelőzésre irányuló törekvéseit, illetve szakmai eszközökkel támogatja a fenntartható, különösen a környezetvédelmi szempontokat és innovatív megoldásokat is alkalmazó közbeszerzési gyakorlatok elterjesztését.

Kovács László a megállapodás kapcsán kifejtette: „a hatóság következetes és szigorú szakmai munkája során nagy hangsúlyt fektet a közbeszerzésekben érintett szervezetekkel, állami szervekkel való szoros együttműködésre, ez különösen fontos a visszaélések megelőzése, illetve felderítése kapcsán. Az Állami Számvevőszéket elkötelezetten támogatjuk ellenőrzései során a közbeszerzésekkel kapcsolatos kérdések megítélésében – ehhez a gyakorlathoz illeszkedik a most megkötött megállapodás is.”

Windisch László hozzátette: „közös célunk a közpénzek szabályos és hatékony felhasználásának biztosítása, valamint a közvagyon védelme. A most aláírt dokumentumnak köszönhetően a két szervezet közötti kooperáció a korábbiaknál is hatékonyabbá válik: gyorsul a tudásmegosztás és az információcsere is a két intézmény között.”

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Aki közterületi ingatlanon fakivágási engedéllyel vagy anélkül fát vág ki a kompenzációs intézkedés alanya lehet

A közterületi ingatlanon engedéllyel, vagy engedély nélkül végzett fakivágás esetén a pótlás mellett vagy helyett kompenzációs intézkedésként a károsult környezeti elem becsült költségével egyenértékű pénzbeli megváltás is előírható. Az a személy, aki közterületi ingatlanon fakivágási engedéllyel vagy fakivágási engedély nélkül fát vág ki a kompenzációs intézkedés alanya lehet – a Kúria eseti döntése.