Jogszabályfigyelő 2017 – 4. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2017/7-9. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságait foglaljuk össze.


Eheti jogszabályfigyelőnkben egy február 1-jén hatályba lépő módosítás mellett egy készülő tervezetre és egy hamarosan teljesítendő adóbevallási kötelezettségre hívjuk fel a figyelmet.

 

Tartalom:

Február 1-jétől kötelező elektronikus kommunikáció a központosított közbeszerzéseknél

Új rendelet készül az adó- és jövedéki ügyek elektronikus intézéséről

A NAV-nál is benyújtható az iparűzés adóról szóló bevallás

 

Február 1-jétől kötelező elektronikus kommunikáció a központosított közbeszerzéseknél

2017. február 1-jén lép hatályba a közbeszerzési törvény azon módosítása, amely a központosított közbeszerzési eljárásokban főszabályként elektronikus kommunikációt vezet be a központi beszerző szerv és a gazdasági szereplők közötti írásbeli kommunikációban.

A fentiek szerinti ún. elektronikus közbeszerzési kötelezettség, azaz az elektronikus kommunikáció azonban nem terjed ki olyan eljárási cselekmények kötelező elektronizálására, mint például az értékelés – derül ki a módosításról szóló törvény indokolásából.

Joganyag: 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről

Módosítja: 2016. évi CLX. törvény

Megjelent: MK 2017/4. (I. 12.)

Hatályos: 2017.02.01. [2015. évi CXLIII. törvény 31. § (5) bekezdés, 32. § (3) bekezdés]

Megjegyzés: az előzőekben hivatkozott rendelkezések hatálybalépésére vonatkozó figyelemfelhívás

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

Új rendelet készül az adó- és jövedéki ügyek elektronikus intézéséről

A kormányzati honlapon elérhető a nemzetgazdasági minisztérium közigazgatási egyeztetés alatt álló rendeletének a tervezete az adó- és jövedéki ügyek állami adó- és vámhatóság előtt történő elektronikus intézésének szabályairól. A jelenlegi szövegállapot szerint az új jogszabály – bizonyos kivétellel – a kihirdetés napját követő napon léphet majd hatályba.

A tervezet az adóügyek elektronikus intézésre vonatkozó szabályok újrakodifikálását tűzte ki elsődleges célul az indokolás szerint, amelyre az egységes adószámla bevezetése, és a képviseleti szabályok harmonizációja, továbbá a jövedéki ügyek elektronikus útra terelése szolgáltatott indokot. A jogszabályban rendezni kívánják az adóknak az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer (EFER) útján történő megfizetése szabályait is, valamint meghatároznák a telefonon történő ügyintézéssel kapcsolatos új előírásokat.

Joganyag: …/2016. NGM rendelet

Módosítja: –

Megjelent: a tervezet elérhető a www.kormany.hu oldalon

Hatályos:

Megjegyzés: jogszabály-tervezet (közigazgatási egyeztetés alatt)

 

A NAV-nál is benyújtható az iparűzés adóról szóló bevallás

2017. január 1-től a helyi iparűzési adóról szóló bevallás (a továbbiakban: HIPA bevallás) – elektronikus nyomtatványon – az állami adó- és vámhatósághoz is benyújtható. Több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén ugyancsak lehetőség van a HIPA bevallások egyidejű beküldésére, mivel az Ügyfélkapun biztosított a csoportos küldés – derül ki a NAV honlapján még január elején közzétett tájékoztatóból. A bevallásokat az adóhatóság továbbítja az ügyben illetékes önkormányzati adóhatósághoz. Fontos tudni, hogy a bevallási határidő betartása tekintetében a NAV-hoz történő benyújtás időpontja az irányadó.

Joganyag: –

Módosítja: –

Megjelent: Tájékoztató 2017. január 1-től a NAV-hoz is benyújtható az iparűzési adóbevallás

Hatályos:

Megjegyzés: adóhatósági tájékoztató

 


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

A közös végrendelet visszavonása

A házastársak közös végrendeletébe foglalt egyoldalú visszavonás tilalma a túlélő házastársa hagyatékát megöröklő házastársat is köti – a Kúria eseti döntése.