Jogszabályfigyelő 2019 – 52. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2019/215–219. számú Magyar Közlönyök újdonságai és az aktuális hatósági tájékoztatók közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszeréről, illetve a behajthatatlan követelések áfájáról olvashatnak.

 

Tartalom:

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszere

Behajthatatlan követelés miatti utólagos áfacsökkentés

 

 

A köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszere

A rendelet hatálya köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvényben foglaltak szerint belső kontrollrendszer kialakítására és működtetésére köteles köztulajdonban álló gazdasági társaságokra és a belső kontrollrendszer kialakítását és működtetését a felügyelőbizottságának javaslata alapján vállaló köztulajdonban álló gazdasági társaságokra terjed ki. A jogszabály 2020. január elsején lép hatályba. Az abban meghatározottakat azonban 2020. július elsejétől kell alkalmazni.

Joganyag: 339/2019. (XII. 23.) Korm. rendelet a köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszeréről

Módosította:

Megjelent: MK 2019/216. (XII. 23.)

Hatályos: 2020. 01. 01.

Megjegyzés: új jogszabály

 

Behajthatatlan követelés miatti utólagos áfacsökkentés

2020. január 1-jétől az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) módosítása folytán lehetőség nyílik arra, hogy az adóalanyok a behajthatatlan követelés ellenértékével az általános forgalmi adó alapját önellenőrzés keretében utólag csökkentsék, tehát a behajthatatlan követelés utáni áfát ezentúl nem kell majd a számla kiállítójának megfizetnie, illetve viselnie. A behajthatatlan követelés fogalmát, és így az önellenőrzés lehetőségének a feltételeit az Áfa tv. határozza meg. A téma újdonságára tekintettel azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részletes tájékoztatást tett közzé a jogszabály szövegének a pontos értelmezéséről, illetve az annak megfelelő helyes eljárásról.

Joganyag:

Módosította:

Megjelent: https://nav.gov.hu

Hatályos:

Megjegyzés: jogalkalmazást segítő hatósági tájékoztatás


Kapcsolódó cikkek