Jogszabályfigyelő 2020 – 3. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2020/6–9. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, az adóhatósági tájékoztatók, közlemények közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a tanulószerződés megszűnésével kapcsolatos átmeneti szabályokról, illetve az eva megszűnése folytán esedékessé váló áfanyilatkozatról olvashatnak.

 

Tartalom:

A szakmai gyakorlaton lévő diákok foglalkoztatása 2020. január 1-jétől

A szünetelő evásoknak, köztük az egyéni ügyvédeknek is kellett áfabejelentést tenniük

A szakmai gyakorlaton lévő diákok foglalkoztatása 2020. január 1-jétől

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) közelmúltban közzétett tájékoztatója részletes információt nyújt a szakmai gyakorlatot teljesítő diákok vonatkozásában alkalmazandó adó- és járulékszabályokról, tekintettel arra, hogy 2020. január 1-jétől a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Szt.) értelmében a tanulószerződés helyébe az úgynevezett szakképzési munkaszerződés lép. Ennek megfelelően módosultak a társadalombiztosítási szabályok és a szociális hozzájárulási adó szabályai is.

A szakképzési törvény átmeneti előírása értelmében azonban a 2020. május 31-ét megelőzően létesített tanulói jogviszony és a tanulói jogviszonyból fakadó, vagy arra tekintettel jogszabály alapján a tanulót megillető, illetve terhelő jogok és kötelességek teljesítése tekintetében a régi szakképzési törvénynek, a szakképzési hozzájárulásról szóló törvénynek és más jogszabálynak az Szt. hatálybalépését megelőző napon hatályos rendelkezéseit kell alkalmazni egyebek között a gyakorlati képzésben tanulószerződéssel való részvételre, valamint a tanuló juttatásaira nézve is.

A fentiekkel összefüggésben a NAV tájékoztatója kiemeli, hogy: „a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló társadalombiztosítási státusza nem változik, azaz a tanulószerződésen alapuló biztosítási kötelezettsége továbbra is fennáll és a járulékfizetési kötelezettségének alapja továbbra is a tanulószerződés alapján ténylegesen kifizetett díjazás összege, továbbá a jövedelmet juttató kifizetőt a tanulószerződés alapján kifizetett díjazással összefüggésben továbbra is terheli a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség.” A tanulót megillető juttatások vonatkozásában a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 2019. december 31-én hatályos rendelkezéseit kell figyelembe venni. „Az új szabályokat pedig először az újonnan elindított képzések vonatkozásában kell alkalmazni.”

A tanulószerződés alapján tanulmányokat folytató tanulókkal kapcsolatosan kialakult gyakorlat tehát nem változik – olvasható a NAV honlapján.

A tájékoztató itt olvasható el.

Joganyag:

Módosította:

Megjelent: www.nav.gov.hu

Hatályos:

Megjegyzés: jogalkalmazást segítő hatósági tájékoztató

A szünetelő evásoknak, köztük az egyéni ügyvédeknek is kellett áfabejelentést tenniük

Az egyszerűsített vállalkozói adó tavaly év végi megszüntetésére tekintettel 2020. január 1-jétől kezdődően a korábbi evások valamennyien áfaalanynak minősülnek. Ennek következtében január 15-éig kötelesek voltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) felé bejelenteni, hogy az általános forgalmi adóval kapcsolatos adófizetési kötelezettségüket az általános szabályok alapján teljesítik vagy az adómegállapítás valamely különleges módját alkalmazzák, illetve alanyi adómentességet választanak – derül ki a NAV honlapján közzétett közleményből. Ebben felhívják a figyelmet arra is, a bejelentés hiányát a NAV úgy értékeli, hogy az adózó az általános szabályokat alkalmazza.

Egy másik közlemény rámutat arra, hogy a fenti szabályok a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozókra, valamint egyéni ügyvédekre is vonatkoznak, tehát 2020. január 15-éig a szünetelő egyéni vállalkozóknak is meg kellett tenniük az áfaválasztással kapcsolatos bejelentésüket. „Ennek oka, hogy az általánosforgalmiadó-alanyiság folyamatosan fennáll, tehát a szüneteltetés ideje alatt sem szakad meg.”

A szünetelő evásokra vonatkozó közlemény itt olvasható el. 

Joganyag:

Módosította:

Megjelent: www.nav.gov.hu

Hatályos:

Megjegyzés: jogalkalmazást segítő hatósági tájékoztató


Kapcsolódó cikkek

2020. január 13.

Jogszabályfigyelő 2020 – 2. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2020/3–5. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, a parlamenti információk és a szakmai tanácsadó testületek állásfoglalásai közül válogattunk.
2020. január 6.

Jogszabályfigyelő 2020 – 1. hét

Alábbi cikkünkben a 2019/220–223. számú és a 2020/1–2. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.