Jogszabályfigyelő 2020 – 34. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2020/191–193. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a beutazási, valamint az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szabályok változásáról olvashatnak.

 

Tartalom:

Ismét változtak a versenyzőkre, a sportszakemberekre, sporteseményeken részt vevőkre vonatkozó beutazási rendelkezések

Új rendelet született az egészségügyi szolgáltatásra nem jogosultak ellátásáról és az egészségügyi szolgáltatásra kötött megállapodás szabályairól

Ismét változtak a versenyzőkre, a sportszakemberekre, sporteseményeken részt vevőkre vonatkozó beutazási rendelkezése

2020. augusztus 21-ei hatállyal ismét változtak a magyar állampolgársággal nem rendelkező, sárga vagy a piros jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről érkező versenyzőkre, sportszakemberekre, sporteseményeken részt vevőkre vonatkozó beutazási szabályok (két negatív SARS-CoV-2 teszt előírása).

Joganyag: 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól

Módosította: 406/2020. (VIII. 20.) Korm. rendelet

Megjelent: MK 2020/193. (VIII. 20.)

Hatályos: 2020. 08. 21.

Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás

Új rendelet született az egészségügyi szolgáltatásra nem jogosultak ellátásáról és az egészségügyi szolgáltatásra kötött megállapodás szabályairól

Új rendelet született Magyarország területén tartózkodó, egészségügyi szolgáltatásra a társadalombiztosítás keretében nem jogosult személyek egészségügyi ellátásának, valamint az egészségügyi szolgáltatás biztosítására kötött megállapodásnak az egyes szabályairól.

A társadalombiztosítási ellátásra nem jogosult személyek a Magyarországon igénybe vett egészségügyi ellátásért térítési díjat kötelesek fizetni a jövőben is. A sürgősségi ellátás díja tekintetében azonban változott némiképp a szabályozás: a térítési díj összege megegyezik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által fizetett finanszírozási díjjal, azzal azonban, hogy annak maximális összege ellátási esetenként legfeljebb hétszázötvenezer forint.

Az új jogszabály előírásai szerint az egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó megállapodás megkötése előtt a megállapodást kötni kívánó személy előzetes állapotfelmérésen köteles részt venni, amelynek díja 14 600 forint, de az állapotfelméréshez szükséges vizsgálatok díját is meg kell ezen felül fizetni.

Kiemelendő továbbá, hogy egészségügyi szolgáltatás megállapodás alapján történő igénybevétele esetén a TAJ kártya és a személyazonossága igazolására alkalmas igazolvány mellett a megállapodás egy példányát is be kell mutatni.

Az új rendelet 2020. augusztus 20. napján lépett hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát vesztette a Magyar Köztársaság területén tartózkodó, egészségügyi szolgáltatásra a társadalombiztosítás keretében nem jogosult személyek egészségügyi ellátásának egyes szabályairól szóló 87/2004. (X. 4.) ESZCSM rendelet. 

Joganyag: 28/2020. (VIII. 19.) EMMI rendelet a Magyarország területén tartózkodó, egészségügyi szolgáltatásra a társadalombiztosítás keretében nem jogosult személyek egészségügyi ellátásának, valamint az egészségügyi szolgáltatás biztosítására kötött megállapodás egyes szabályairól

Módosította:

Megjelent: MK 2020/192. (VIII. 19.)

Hatályos: 2020. 08. 20.

Megjegyzés: új jogszabály

 


Kapcsolódó cikkek