Jogszabályfigyelő 2020 – 45. hét Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2020/236–241. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban – egy kivétellel – az ismételten elrendelt veszélyhelyzet szabályaival foglalkozunk.

 

Tartalom:

Időközi választások elhalasztása

Csongrád-Csanád megyére változásával összefüggő miniszteri rendeletek módosítása

Veszélyhelyzet kihirdetése

Veszélyhelyzeti védelmi intézkedések

Időközi választások elhalasztása

A Kormány az ismételten elrendelt veszélyhelyzetre figyelemmel a koronavírus világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény hatálybalépéséig tartó időszakra rendkívüli intézkedéseket vezetett be az időközi választásokat illetően:

 • A képviselő-testületek feloszlásának kimondása esetén e döntések hatálya a veszélyhelyzet megszűnését követő napon áll be.
 • Időközi választás veszélyhelyzet megszűnését követő napig nem tűzhető ki. A kiadott ajánlóíveket az alábbiakban hivatkozott rendelet hatálybalépését követő tizenöt napon belül, azok megsemmisítése érdekében le kell adni.
 • A ki nem tűzött és az elmaradt választásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni.
 • A veszélyhelyzet ideje alatt (annak megszűnését követő napig) országos és helyi népszavazást sem lehet kezdeményezni, és a kitűzött népszavazások ugyancsak elmaradnak, amelyeket a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni.

Joganyag: 483/2020. (XI. 5.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idejére eső időközi választásokra vonatkozó átmeneti rendelkezésekről

Módosította:

Megjelent: MK 2020/240. (XI. 5.)

Hatályos: 2020. 11. 06., a koronavírus világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény hatálybalépése időpontjától

Megjegyzés: új jogszabály

 

Csongrád-Csanád megyére változásával összefüggő miniszteri rendeletek módosítása

Csongrád Megye nevének a megváltozására tekintettel a belügyminiszter 15 rendelet módosítását rendelte el a névváltozás (Csongrád-Csanád Megye) jogszabályszövegekben való átvezetése érdekében. A módosítások rendelet a kihirdetését követő napon léptek hatályba.

Joganyag: 39/2020. (XI. 4.) BM rendelet Csongrád megye nevének Csongrád-Csanád megyére változásával összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról

Módosította:

Megjelent: MK 2020/239. (XI. 4.)

Hatályos: 2020. 11. 05.

Megjegyzés: 15 rendeletet módosító jogszabálycsomag

  

Veszélyhelyzet kihirdetése

A Kormány a koronavírus világjárvány második hullámára tekintettel 2020. november 4-ei hatállyal Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A járvány következményeinek elhárításáért a Kormány kijelölése alapján a miniszterelnök felelős, akinek tevékenységét a korábban létrehozott Operatív Törzs segíti. A veszélyhelyzetre tekintettel alkalmazandó rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek. 

Joganyag: 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet kihirdetéséről

Módosította:

Megjelent: MK 2020/237. (XI. 3.)

Hatályos: 2020. 11. 04.

Megjegyzés: új jogszabály

  

Veszélyhelyzeti védelmi intézkedések

A 2020. november 4-ei hatállyal elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel a Kormány az alábbi védelmi intézkedéseket hozta:

 • Kijárási korlátozás éjfél és reggel 5 óra között (kivétel: munkavégzés, egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet fennállása, életvédelmi cél).
 • Legkésőbb 2020. november 30-áig döntés a kijárási korlátozás hatályának a meghosszabbításáról, feltéve, hogy az Országgyűlés a védelmi intézkedésekről szóló rendelet hatályát meghosszabbítja.
 • Rendezvénytilalom (lemezbemutatás, élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás, illetőleg nem megváltott ülőhellyel megrendezett rendezvények esetén).
 • Kulturális és sportrendezvényekkel kapcsolatos korlátozások (1,5 méteres távolságtartás a rendezvény során, illetőleg speciális ültetési szabályok: minden harmadik ülőhely foglalható el, két néző között két üres ülőhely, a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatók el).
 • Muzeális intézmények, könyvtárak – kötelező 1,5 méteres távolságtartás.
 • Fenti előírások betartását a rendőrség ellenőrzi (1 000 000 Ft-ig bírságolás, akár egy évig terjedő bezáratás, sportrendezvény megtartásának zártkapus elrendelése). Szankciók együttesen, egy napon többször is alkalmazhatók.
 • Szervezők, üzemeltetők felelősség alóli mentesülésének szabályai (jogsértő felszólítása, rendőrség értesítése).
 • Tömegközlekedésben reggel 7–9 és délután 15–19 óra között járatsűrítések a fővárosban és a megyei jogú városokban.
 • Parkolásidíj-mentesség országosan.
 • A járványügyi készültség alatti szabályok (kötelező maszkviselés) veszélyhelyzet idejére történő fenntartása.
 • Védelmi intézkedést be nem tartó személy cselekményének szabálysértéssé minősítése (maximum 500 000 forintos pénzbírság, illetve 150 000 forintos helyszíni bírság).

Joganyag: 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről

Módosította:

Megjelent: MK 2020/237. (XI. 3.)

Hatályos: 2020. 11. 04., 2020. 11. 05.

Megjegyzés: új jogszabály


Kapcsolódó cikkek

2020. október 26.

Jogszabályfigyelő 2020 – 43. hét

Alábbi cikkünkben a 2020/227–230. számú Magyar Közlönyök újdonságai, valamint az elfogadásra váró törvényjavasaltok közül válogattunk.