Jogszabályfigyelő 2020 – 6. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2020/19–20. számú Magyar Közlönyök újdonságai és a Parlamenthez benyújtott törvényjavaslatok közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a felnőttképzési szabályokról és a bűnelkövetők szülői felügyeleti jogának a megszüntetéséről olvashatnak.

 

Tartalom:

A felnőttképzési törvény végrehajtási szabályai

Módosítási javaslat a szülői felügyeleti jog büntetőeljárásban történő megszüntetésére

 

A felnőttképzési törvény végrehajtási szabályai

A Kormány az alábbiakban hivatkozott rendeletével megalkotta a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény 2020. január elsejétől hatályos módosításához kapcsolódó végrehajtási szabályokat. A jogszabály az alábbi főbb témaköröket érinti: a felnőttképzési tevékenység folytatásának bejelentése, engedélyezése és a felnőttképzők nyilvántartása; a felnőttképzési szakértői rendszer; a felnőttképzés tartalmi követelményei; ellenőrzés, jogkövetkezmények.

Az új rendelkezéseket 2020. február 15-étől kell alkalmazni.

Joganyag: 11/2020. (II. 7.) Korm. rendelet a felnőttképzésről szóló törvény végrehajtásáról

Módosította:

Megjelent: MK 2020/20. (II. 7.)

Hatályos: 2020. 02. 15.

Megjegyzés: új jogszabálycsomag

Módosítási javaslat a szülői felügyeleti jog büntetőeljárásban történő megszüntetésére

Tárgysorozatba vételre vár az a Széll Bernadett független országgyűlési képviselő által jegyzett törvénymódosítási javaslat, amely a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvénynek a szülői felügyeleti jog megszüntetésével kapcsolatos szabályait, valamint ezzel összefüggésben a pótmagánvádas eljárás szabályait is érinti.

A módosítást – a javaslathoz fűzött általános indokolás szerint – az teszi szükségessé, hogy a szülői felügyeleti jog a jelenleg hatályos rendelkezések szerint csak akkor szüntethető meg, ha a bíróság a vádlottat a gyermeke ellen elkövetett szándékos bűncselekmény miatt ítéli el, de ebben az esetben sem kötelező jelleggel.

A javaslat parlamenti támogatottsága és elfogadása esetén ugyanakkor a vádlott szülői felügyeleti joga szélesebb körben, tehát nemcsak a gyermek, hanem bármely hozzátartozó, volt hozzátartozó sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény miatt megszüntethetővé válna, továbbá mérlegelés nélkül meg kellene szüntetni a szülői felügyeleti jogot, „ha a vádlottat a másik szülő sérelmére elkövetett személy elleni erőszakos bűncselekményben mondja ki bűnösnek a bíróság.” Ez utóbbi esetben nincs helye mérlegelésnek a kapcsolattartás jogát illetően sem – derül ki az előterjesztői indokolásból.

Azonnali intézkedést igénylő esetekben pedig azt biztosítaná a javaslat, hogy a szóban forgó bűncselekmények megalapozott gyanúja esetén a folyamatban lévő büntetőeljárás időtartamára nézve rendelje el a bíróság a kapcsolattartási jog korlátozását, a felügyelt kapcsolattartást, a kapcsolattartás szüneteltetését vagy megvonását.

Joganyag: T/8913. számú törvényjavaslat a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvénynek a gyermekek biztonsága érdekében szükséges módosításáról

Módosította:

Megjelent: www.parlament.hu

Hatályos:


Kapcsolódó cikkek

2020. január 27.

Jogszabályfigyelő 2020 – 4. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2020/10–11. számú Magyar Közlönyökben szakmai közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, a joggyakorlatot befolyásoló döntések, illetve a kúriai közlemények közül válogattunk.