Jogszabályfigyelő 2021 – 34. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2021/157–159. számú Magyar Közlönyökben közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, a Parlament törvényalkotási tárgyú közleményei, hírei közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a hamarosan elkezdődő őszi parlamenti ülésszak törvényalkotási menetrendjéről olvashatnak.

 

Tartalom:

  1. Törvényalkotási program az Országgyűlés 2021. évi őszi ülésszakára

Törvényalkotási program az Országgyűlés 2021. évi őszi ülésszakára

Mindösszesen 16 törvényjavaslat szerepel a Kormány által 2021. június 14-én benyújtott, a Parlament őszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási programban. Szeptember várható az agrártermékek eredetvédelméről szóló javaslat, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripar termékek beszállítóival szembeni tisztességtelen forgalmazó magatartás tilalmáról szóló törvény uniós jogharmonizációs célú módosításának a benyújtása. Ugyancsak szeptember kerülhet a Parlament elé a tőkeegyesítő társaságok határokon átnyúló átalakulását (székhelyáthelyezését) és szétválását biztosító európai uniós szintű szabályokat tartalmazó javaslat, egy fogyasztóvédelemmel összefüggő javaslatcsomag, továbbá az úgynevezett adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetéséről szóló javaslatcsomag is. Ez utóbbi tekintetélben az adatváltozás-kezelési szolgáltatás kapcsán szabályozási célként jelöli meg a törvényalkotási program, hogy: ” […] a természetes személyek állami nyilvántartásokban tárolt név-, cím-, okmányazonosító és kapcsolattartási adatainak változásáról hiteles elektronikus formában értesítést kapjanak azon szolgáltatók (közművek, telekommunikációs szolgáltatók), […] a polgárok különböző élethelyzeteiben (költözés, használatba adás, bérbeadás, elhalálozás) szükségessé váló közműátírási folyamathoz kapcsolódóan az állam egy olyan, ingyenes és egyablakos elektronikus ügyintézési szolgáltatást biztosít, amelynek igénybevételével ügyféli és szolgáltatói oldalon egyaránt jelentős adminisztratív tehercsökkentés érhet el.”

Kiemelendő továbbá az őszi menetrendből az októberben előterjesztendő, az erdőbirtokossági társulásokról szóló javaslat (új törvény), az egyes eljárások elektronizálásával összefüggő javaslat (ebben új központi elektronikus ügyintézési szolgáltatások bevezetéséről szóló rendelkezések is szerepelnek majd a tervek szerint), valamint a 2023. február 1-jén hatályba lépő elektronikus ingatlannyilvántartással kapcsolatos átálláshoz szükséges átmeneti szabályokról szóló javaslat.

A törvényalkotási program itt érhető el:

Joganyag:

Módosította:

Megjelent: parlament.hu

Hatályos: –

Megjegyzés: jogalkotási program

 


Kapcsolódó cikkek