Jogszabályfigyelő 2022 – 27. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy a 2022/108-111. számú Magyar Közlönyökben szakami közérdeklődésre számot tartó újdonság nem jelent meg, a bírói fórumok honlapjain megjelent közleményekből válogattunk.

E heti összeállításunkban a sztrájk jogellenességéről és az orvhalászat szankcionálásáról olvashatnak.

  

Tartalom:

 1. Sztrájk jogellenessége kérdésében döntött a Kúria
 2. Két büntetéssel is szankcionálható az orvhalászat – a szabályozás kiegészítése szükséges

 

Sztrájk jogellenessége kérdésében döntött a Kúria

Az alapügyben az elégséges szolgáltatás megállapítása érdekében terjesztett elő kérelmet az egyik szakszervezet a korábban meghirdetett figyelmeztető sztrájk idejére vonatkozóan, míg a szembenálló fél viszontkérelme a sztrájk jogellenességének a megállapítására irányult. Az eljárásra illetékes Fővárosi Törvényszék a sztrájk megtartását jogszerűnek minősítette, a Fővárosi Ítélőtábla ugyanakkor az elsőfokú végzést megváltoztatva a sztrájk jogellenességéről döntött. A Kúria felülvizsgálati eljárásban a jogerős ítélőtáblai végzést hatályon kívül helyezte, a kérelmezett másodfokú eljárásban megváltoztatott viszontkérelmét elutasította, az elégséges szolgáltatás kérdését pedig – felülvizsgálati kérelem hiányában – nem érintette.

A felülvizsgálati döntés értelmében az a kérdés, hogy az elégséges szolgáltatás mértékét és feltételét megállapító bírósági döntés még nem emelkedett jogerőre, nem vonja maga után automatikusan a megtartott figyelmeztető sztrájk jogellenességét. A sztrájk megtartásának bizonyos esetekben kétségtelenül az a törvényi előfeltétele, hogy a bíróság jogerős határozattal döntsön az elégséges szolgáltatásról, így jogerős döntés hiányában a munkavállalók nem vitathatóan kockázatot vállalnak a sztrájk megtartásával – olvasható a Kúria Kommunikációs Osztálya által kiadott tájékoztatóban. Azonban: „[…] ha az elégséges szolgáltatás megállapított mértékét és feltételeit a sztrájk során betartották, és azt utóbb a másik fél sem vitatta, vagy a másodfokú bíróság a döntést e körben hozott határozatával helybenhagyta, a már megtartott sztrájk egymagában azért mert a döntés még nem emelkedett a figyelmeztető sztrájk megtartásakor jogerőre, nem minősülhet jogellenesnek.”

 A tájékoztató teljes szövege elolvasható itt.

 • Joganyag:
 • Módosította:
 • Megjelent: kuria-birosag.hu
 • Hatályos:
 • Megjegyzés: tájékoztató a Kúria Mpk.VIII.10.051/2022/4. számú végzésről a 2022. január 31-én megtartott pedagógus sztrájk tárgyban  

 

Két büntetéssel is szankcionálható az orvhalászat – a szabályozás kiegészítése szükséges

Mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg az Alkotmánybíróság (a továbbiakban: AB) egy konkrét büntetőügy kapcsán. Ugyanazon cselekmény ugyanis a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény szerinti orvhalászati és a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény szerinti halvédelmi bírság tényállási elemeit is kimeríti – olvasható az Alkotmánybíróság sajtóközleményében.

A jogbiztonság és kétszeres értékelés tilalmára hivatkozással az AB ezért felhívta az Országgyűlést, hogy a mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet jogalkotói feladata teljesítésével 2022. szeptember 30-áig szüntesse meg.

Az AB határozata itt olvasható el.

Az AB sajtóközleménye itt érhető el.

Joganyag: III/4328/2021. AB határozat

 • Módosította:
 • Megjelent: alkotmanybirosag.hu
 • Hatályos:
 • Megjegyzés: mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség

Kapcsolódó cikkek

2022. június 27.

Jogszabályfigyelő 2022 – 25. hét

E heti összeállításunkban a hitelmoratórium és az árstop meghosszabbításával kapcsolatosan a hitelintézeteket és a kereskedőket terhelő tájékoztatási kötelezettségek szabályairól olvashatnak.