Jogszabályfigyelő 2022 – 49. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2022/200-203. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban Központi Információs Közadat-nyilvántartás részletszabályairól, valamint az eljárási illeték utólagos megfizetéséről olvashatnak.

Tartalom:

 1. Központi Információs Közadat-nyilvántartás
 2. Eljárás során meg nem fizetett illeték, előlegezett költség megfizetésének szabályai

Központi Információs Közadat-nyilvántartás

A 2022. évi XL. törvénnyel megállapított Infotörvény-módosítás rendelkezett a közérdekű adat megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható per szabályairól, valamint a Központi Információs Közadat-nyilvántartással létrehozásáról. Ezzel összefüggésben született meg az alábbiakban hivatkozott kormányrendelet, amely a Központi Információs Közadat-nyilvántartás részletszabályait tartalmazza.
Az adatbázis üzemeltetőjeként a Kormány a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség Korlátolt Felelősségű Társaságot jelölte ki, amely felhasználói szabályzatban rögzíti a közzétételre kötelezettek számára az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének (felületre való feltöltésnek) a szabályait.

 • Joganyag: 499/2022. (XII. 8.) Korm. rendelet a Központi Információs Közadat-nyilvántartás részletszabályairól
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2022/202. (XII. 8.)
 • Hatályos: 2022. 12. 09.
 • Megjegyzés: új jogszabály

Eljárás során meg nem fizetett illeték, előlegezett költség megfizetésének szabályai

A jövő év elejétől változik a bíróság illeték viseléséről szóló határozatának a tartalma. A módosítás szerint: ha bíróság az illeték viseléséről dönt, a határozatában rögzíti a fizetendő illeték összegét, a fizetés esedékességének időpontját, az illetékfizetés teljesítésére szolgáló számla számát, továbbá tájékoztatást ad arról is, hogy fizetés során az „illetékfizetési kötelezettséget tartalmazó jogerős bírósági határozatot hozó bíróság megnevezését, a bírósági ügyszámot, valamint a fizetésre kötelezett adóazonosító számát közleményként fel kell tüntetni.”
Költségviselésről szóló bírósági döntés esetén ugyancsak meg kell jelölni a fizetendő költség összegét, valamint utalni kell arra, hogy azt az adott törvényszék előirányzat-felhasználási keretszámlájára a gazdasági hivatal felhívásában megjelölt módon kell befizetni.

 • Joganyag: 30/2017. (XII. 27.) IM rendelet a polgári és közigazgatási bírósági eljárás során meg nem fizetett illeték és állam által előlegezett költség megfizetéséről
 • Módosította: 26/2022. (XII. 6.) IM rendelet
 • Megjelent: MK 2022/200. (XII. 6.)
 • Hatályos: 2023. 01. 01.
 • Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás

Kapcsolódó cikkek