Jogszabályfigyelő 2023 – 17. hét Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2023/60–63. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk

E heti összeállításunkban az ukrán fegyveres konfliktus miatt elrendelt újabb veszélyhelyzeti szabályokról olvashatnak.

 

Tartalom:

 1. Egyes szervezetek működésének és egyes közigazgatási eljárásoknak a veszélyhelyzeti szabályairól
 2. Az embercsempészek veszélyhelyzetre tekintettel elrendelt reintegrációs őrizete 

 

Egyes szervezetek működésének és egyes közigazgatási eljárásoknak a veszélyhelyzeti szabályairól

A településtervekkel kapcsolatos tájékoztatás, véleménynyilvánítás és egyeztetés elektronikus úton történő lefolytatását, a közmeghallgatás (közigazgatási eljárásban, illetve a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerinti eljárásban) személyes jelenlét nélkül történő megtartását, valamint a társasházi közgyűlések elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével történő gyakorlását teszi lehetővé az alábbiakban hivatkozott jogszabály a 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt, amely a kihirdetését (2023. április 27.) követő naptól hatályos.

 • Joganyag: 146/2023. (IV. 27.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt egyes szervezetek működésére vonatkozó, továbbá egyes közigazgatási eljárási szabályok megállapításáról
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2023/62. (IV. 27.)
 • Hatályos: 2023. 04. 28.
 • Megjegyzés: új jogszabály

 

Az embercsempészek veszélyhelyzetre tekintettel elrendelt reintegrációs őrizete

A 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzetre tekintettel a Bv. tv. szabályaitól eltérően az alábbiakban hivatkozott kormányrendeletet kell alkalmazni embercsempészés bűntette/embercsempészés bűntett előkészülete miatt jogerősen elítéltek esetében, ha velük szemben a bíróság szabadságvesztést szabott ki, és kiutasítást rendelt el, feltéve, hogy más ügyben nincs folyamatban velük szemben büntetőeljárás, valamint az elítéltekre további – az előző feltételeknek nem megfelelő – szabadságvesztés sem vár végrehajtásra, és reintegrációs őrizet sem került alkalmazásra velük szemben.

Fontos továbbá, hogy az előzőek szerint elítéltek esetében a veszélyhelyzet ideje alatt egyes büntetés-végrehajtást érintő rendelkezések eltérő alkalmazásáról szóló 3/2023. (I. 12.) Korm. rendelet sem alkalmazható.

A rendelet hatálya alá tartozó elítéltek esetében a szabadságvesztés büntetések hátralévő időtartama reintegrációs őrizetté változik, amely végrehajtásának helye: „[..] az elítélt Magyarországot megelőző, korábbi szokásos tartózkodási helye szerinti állam területe, vagy ha az nem ismert, az állampolgársága szerinti állam területe.” Feltételes szabadságra bocsátásnak azonban akkor sincs helye, ha a reintegrációs őrizet megszüntetésre kerül.

A rendelet hatálya az annak hatálybalépésekor jogerős szabadságvesztésre ítélt, büntetés-végrehajtási intézetbe befogadott elítéltekre is kiterjed.

 • Joganyag: 148/2023. (IV. 27.) Korm. rendelet az embercsempészés bűncselekmény miatt elítéltek reintegrációs őrizetéről
 • Módosította:
 • Megjelent: MK 2023/62. (IV. 27.)
 • Hatályos: 2023. 04.1 28.
 • Megjegyzés: új jogszabály

Kapcsolódó cikkek