Négyszemközt a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia előadóival – Portré Dr. Tóth Tihamérról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Tóth Tihamér ügyvéddel, a Réczicza Dentons Europe LLP Ügyvédi Iroda munkatársával, a PPKE-JÁK Környezetjogi és Versenyjogi Tanszékének egyetemi tanárával beszélgettünk.

III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia közelgő kezdetének apropóján a rendezvény egyik előadójával, Dr. Tóth Tihamér ügyvéddel, a Réczicza Dentons Europe LLP Ügyvédi Iroda munkatársával, a PPKE-JÁK Környezetjogi és Versenyjogi Tanszékének egyetemi tanárával beszélgettünk.

Miért pont a jogászi hivatást, s azon belül miért éppen a jelenlegi fő munkakörét választotta?

A választásban biztosan nagy szerepe volt a családi hagyományoknak, no és persze annak, hogy a matematika, fizika, kémia irányában nem lett volna sok keresnivalóm. Az elmúlt tíz évben párhuzamosan vagyok főállású egyetemi oktató és ügyvéd, ezelőtt 12 évig a Gazdasági Versenyhivatalban, azt megelőzően néhány évig minisztériumban dolgoztam, úgyhogy sokféle jogi munkakört kipróbálhattam. A jelenlegi párosítás számomra nagyon ideális – remélem, családomnak, kollegáimnak, diákjaimnak, ügyfeleimnek úgyszintén.

Miért vonzó az Ön számára a versenyjog területe?

Amikor 1995-ben elkezdtem e jogterülettel foglalkozni, még megvolt a „felfedezésre váró lakatlan sziget” élménye. Utólag lehet, hogy túlzásnak tűnik, de akkor történelminek éltem meg, hogy e területen dolgozhattam az európai integráció elősegítésén. A GVH-ban a Versenytanácsnál sok kiváló kollegával együtt sikerült európai nívójú jogalkalmazást kialakítanunk. Általánosságban pedig azért kiváló terület a versenyjog, mert van benne interdiszciplinaritás, s jóllehet, a klasszikus jogágaknál szűkebbnek tűnik, valójában nagy mélységeit fedezhetjük fel, ha elkalandozhatunk az állami támogatások, szabályozott szektorok, reklámjog vizei felé is.

Ha ki kellene emelnie pályájából három sarokpontot, melyek lennének azok?

Ahogy előbb is említettem: az uniós integrációs folyamatban kezdő jogászként dolgozni, gyakorlatot formáló versenyhivatali ügyeken munkálkodni, valamint az oktatás-kutatás és az ügyvédi gyakorlat tapasztalatait ötvözni.

Miben látja a Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencia jelentőségét?

A Wolters Kluwer magas színvonalú rendezvényekhez adja a nevét, melyeken aktuális jogi problémákról beszélgethetnek gyakorló szakemberek. A Versenyjogi Konferencia jó alkalom találkozni régi és új kollégákkal.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét? Van-e valamilyen hobbija?

A rugalmas munkavégzésnek az az előnye, ami a hátránya: nehezen választható el a munka a szabadidőtől, különösen, ha az ember szereti az előbbit is. Jól ki tudok kapcsolódni a tanyánkon a szabad levegőn dolgozva, s szeretünk a családdal utazni. Sportból fix program a péntek esti foci a ceglédi barátokkal, s az utóbbi két évben a tollaslabda.

Dr. Tóth Tihamérral személyesen is találkozhatnak, amennyiben 2019. november 19-én részt vesznek a III. Wolters Kluwer Versenyjogi Konferencián a Hilton Budapest City-ben! A rendezvény további előadóiról, az előadásokról, illetve a regisztrációról bővebb információkat találnak ide kattintva!


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 8.

Jogsértően hirdették a fogyókúrás terméket, nem maradt el a GVH-bírság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 32 milliós bírságot rótt ki a Fatbond fogyókúrás termék forgalmazójára és a vele együttműködő reklámügynökségre, mert téves besorolás szerint, megtévesztő állításokkal népszerűsítették a fogyasztószert – közölte a versenyhatóság hétfőn.

2022. augusztus 4.

Kétszeresére emelkedik az apaszabadság mértéke

Egy uniós döntés értelmében az édesapáknak augusztus 2-ától az eddigi duplája, tíz nap pótszabadság jár gyermekük születésekor. Igaz, a magyar helyzet egyelőre felemás.