„Pályakezdő jogtanácsos, jogi előadó díj”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Országos Kamarai Jogtanácsosi Tagozat 2019. évben díjat alapított „Pályakezdő jogász díj” néven. A díj alapításával az Országos Kamarai Jogtanácsosi Tagozat azon fiatal pályakezdő kamarai jogi előadókat és kamarai jogtanácsosokat, mint pályakezdő jogászokat kívánja elismerni és támogatásában részesíteni, akik a saját területükön -akár közigazgatási szférában, akár magánszférában tevékenykednek – pályakezdőként kiemelkedő teljesítményt értek el, vagy olyan pályaművet készítenek amely díjazásra érdemes.

A „Pályakezdő jogász díjat” a jelentkezők pályázat útján nyerhetik el, az egyes pályázatok zsűri által történt elbírálását követően. A pályázatok elbírálása során 5 pályázó részesülhet pénz és tárgynyereményben. A pályázat keretösszege 1.000.000,-Ft, amelyből a pénz és tárgynyeremények kiosztásra fognak kerülni az elbírálás során.

Pályázati feltételek:

Pályázhat a„Pályakezdő jogász díjra” 36. életévét be nem töltött kamarai jogi előadó és kamarai jogtanácsos jelentkezhet.

A pályázathoz egy rövid szakmai életutat, eddig elért szakmai eredményeket, publikációkat is bemutató rövid önéletrajzot kell készíteni (publikációnál elegendő a megjelenési hivatkozások megjelölése).

Ehhez az önéletrajzhoz csatolni kell egy rövid munkáltatói vagy vezető kamarai jogtanácsosi ajánláson alapuló ajánlást ahol a kamarai jogi előadó, vagy kamarai jogtanácsos ajánlója kifejti, hogy miért tartja díjazásra érdemesnek és kiemelkedőnek a pályakezdő munkásságát. Az önéletrajz és az ajánlás kötelező pályázati elemek.

A díj és a pályázat célja az is, hogy a kiemelkedő munka mellett a kiemelkedő szakmai szellemi teljesítményt is díjazza opcionálisan, ezért Országos Kamarai Jogtanácsosi Tagozat lehetőséget kínál arra is, hogy a kötelező pályázati elemeken felül minden pályázó egy általa választott témában egy rövid pályaművet készíthet és nyújthat be. A pályamű készítése nem feltétele a pályázaton történő indulásnak.

Pályaműveket az alábbi témák valamelyikében várnak:

  • közigazgatási jogi kérdések
  • polgári és polgári eljárásjogi jog kérdések
  • társasági jogi jogkérdések
  • évi pályázat kiemelt témája: fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás témaköre

Pályamű formai, tartalmi kritériumok meghatározása.

  • A pályaművek maximális terjedelme 1 szerzői ív (egy szerzői ív negyvenezer leütés, lábjegyzetekkel és szóközökkel együtt).
  • A pályaművek szövegét (doc) fájlformátumban, 12-es betűmérettel, Times New Roman betűtípussal, sorkizárással, egyszeres sorközzel, 2,5 cm-es margóval kell írni.
  • A pályaművekhez tartalomjegyzék, irodalomjegyzék csatolandó (internetes forrás esetén link megjelölés) lábjegyzet használható.

A pályázatokat az Országos Kamarai Jogtanácsosi Tagozat 2019. október 25. napjáig várja e-mailen a jogtanacsos@muknet.hu címre. A pályázathoz mellékelni kell (doc vagy pdf) fájlformátumban szakmai önéletrajzot és munkáltatói vagy vezető jogtanácsosi ajánlást, amennyiben pályaművet is készít a pályázó úgy a pályaművet a megjelölt kritériumok szerint. Az önéletrajznak tartalmaznia kell e-mailes és telefonos elérhetőséget is, mind a pályázó, mind az ajánló részéről.

A beérkezett pályázatokat neves zsűri fogja elbírálni, kibővített, zárt Országos Kamarai Jogtanácsosi Tagozati ülés keretében 2019. novemberében.

A díjazottak és pályázók a díjátadóról e-mail útján kapnak értesítést. A díjátadó várható időpontja 2019. november 25. -december 6. között.

Kérdés esetén a jogtanacsos@muknet.hu címre várjuk a megkereséseket.

Országos Kamarai Jogtanácsosi Tagozat

Kapcsolódó cikkek:


Súlyosan gondatlan magatartás, mint a biztosítót mentesítő ok
2021. február 26.

Súlyosan gondatlan magatartás, mint a biztosítót mentesítő ok

Az életbiztosítási szerződés biztosítottja - a biztosító mentesülését eredményező - súlyosan gondatlan magatartást tanúsít, ha a veszélyhelyzetet maga idézi elő úgy, hogy az adott körülmények között számolnia kell a halálos eredmény kockázatával, de a következményekkel szemben nem készül fel semmilyen védekezésre – a Kúria eseti döntése.

Az alapítvány fogalma
2021. február 24.

Az alapítvány fogalma

A Wolters Kluwer gondozásában harmadik kiadásban, ugyanakkor nagykommentárként jelentek meg az év elején a Polgári Törvénykönyv magyarázatai. Szerkesztői – csakúgy, mint a 2014-es első és a 2018-as második kiadásban – Vékás Lajos és Gárdos Péter. Szerzői is ugyanazok a neves jogászok: egyetemi tanárok, bírák és ügyvédek, akik már magának a kódexnek a megalkotásában is jelentős feladatot vállaltak. Az új kiadás teljeskörűen feldolgozza a felsőbírósági gyakorlatot is, amely több területen csak az elmúlt néhány évben bontakozott ki. Cikksorozatunk következő részében a nagykommentárnak az alapítvány fogalmát ismertető részletét olvashatják.

A hálapénz elfogadása és a büntetőjog
2021. február 24.

A hálapénz elfogadása és a büntetőjog

Cikkünkből megtudhatja, hogy ki büntethető az egészségügyben vesztegetésért, milyen előnyök elfogadása tilos és melyek a megengedettek, mi számít hálapénz elfogadásának és hogyan szankcionálja azt a Büntető Törvénykönyv.

Választók politikai adatait tették közzé egy cikkben
2021. február 23.

Választók politikai adatait tették közzé egy cikkben

Az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalban iratselejtezés során előkerült, személyes adatokat tartalmazó dokumentumoknak az Egri Ügyek Hírportál szerkesztőségének történő továbbításával megvalósuló adatkezeléssel a NAIH szerint a Hírportál jogalap nélkül nagy nyilvánosság előtt hozzáférhetővé tette a személyes adatokat tartalmazó fényképfelvételeket, amellyel megsértette a GPDR 6. cikkét.