Veszélyhelyzet – újranyitnak a bölcsik és az óvodák Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2020. május 25-étől még csak Budapesten kívül, 2020. június 2-ától viszont már Budapesten is kinyitnak a bölcsődék, óvodák.

Szerda éjszaka kihirdették a 215/2020. (V. 20.) Korm. rendeletet, mely az óvodák és bölcsődék újranyitásával, valamint a nyári táborok megszervezésével kapcsolatos részletszabályokat tartalmazta.

Az óvodák és bölcsődék újranyitása
A Budapesten kívül működő óvodák, bölcsődék, mini bölcsődék, családi bölcsődék és munkahelyi bölcsődék 2020. május 25-étől a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek, a gyermekeket az óvodai nevelésben, illetve a bölcsődei ellátásban való részvétel jogszabályi feltételei szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják.
2020. május 25-étől csak Budapest területén működő bölcsődei ellátást végző intézmény és óvoda esetében alkalmazható az a szabály, hogy a bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere (fővárosban a fővárosi kerületi polgármester) a bölcsődei és az óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el (2020. június 2-áig).
2020. május 25-étől június 2-áig szintén csak Budapesten, utána Budapesten sem alkalmazható az ügyelet szabálya: ha a településen óvodai vagy bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltató, intézmény működik, és a települési önkormányzat polgármestere (fővárosi kerületi polgármester) a veszélyhelyzettel kapcsolatban rendkívüli szünetet rendelt el, a rendkívüli szünet idejére a polgármester köteles megszervezni a bölcsődés és óvodás korú gyermekek napközbeni felügyeletét. Az ügyeletet ez idő alatt továbbra is azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője munkavégzés vagy más ok miatt ezt igényli. Az ügyelet iránti igény benyújtása alaki feltételhez nem köthető, így különösen elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható. A szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben.


A Budapesten működő óvodák és bölcsődék esetében a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben való működésre visszaállás dátuma 2020. június 2-a. Az óvodák és a bölcsődék 2020. augusztus 31-éig legfeljebb két hétre zárhatnak be.
Az óvodai nevelésben részt vevő gyermekek számáról az óvodák naponta szolgáltatnak adatot a KIR rendszer használatával, és tájékoztatják az adott feladatellátási helyük szerinti település polgármesterét. A fenntartó a bölcsődében ellátott gyermekekről minden munkanap végéig adatot szolgáltat az igénybevevői nyilvántartásba.

A nyári táborok szervezése
2020. június 16. napjától a gyermek- és ifjúsági táborok napközi és ottalvós szervezésben egyaránt megtarthatóak.

Legyen mindig naprakész! Keresse a veszélyhelyzettel és a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb joganyagokat a net.jogtar.hu oldalon és az uj.jogtar.hu oldalon. Minden,  a veszélyhelyzetben érvényesülő jogalkotással és jogalkalmazással kapcsolatos információt egy helyen megtalál a jogaszvilag.hu Koronavírus-info rovatában.

A KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda által összeállított Adatvédelmi kisokosból mindent megtudhat a cégek járványhelyzetben érvényesülő jogairól és kötelezettségeiről!


Kapcsolódó cikkek

2020. május 19.

Merre tovább, turizmus?

A járványveszély mérséklődésével először a belföldi turizmus éledhet újjá. Hová induljunk? Mire vigyázzunk?