10 éves az Isztambuli Egyezmény


Az Európa Tanács nem maradéktalanul elégedett az Isztambuli Egyezmény végrehajtásával.


Az Európa Tanács Nők Elleni Erőszak és Családon Belüli Erőszak Megelőzéséről és Leküzdéséről Szóló Egyezménye (Isztambuli Egyezmény) részes feleinek Bizottsága nyilatkozatot tett közzé az Egyezmény 10 éves évfordulójára.

Az Egyezményt 2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg aláírásra. A Bizottság megerősítette az Egyezmény alapvető szerepét, és megismételte azon elhatározását, hogy a következő évtizedben megerősíti és felgyorsítja a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak felszámolására irányuló erőfeszítéseket.

Mindeközben “mély aggodalmát” fejezte ki a Bizottság az Egyezmény hatálya alá tartozó erőszak minden formájának megszüntetését hátráltató akadályok miatt, és elítélte az Egyezményben deklarált normáktól való eltérésre irányuló törekvéseket. a

A Bizottság ugyanakkor méltatta az elmúlt évtized “figyelemre méltó hatását”, amely nemcsak az erőszak megelőzésében, hanem az áldozatok védelmében és az elkövetők megbüntetésére irányuló integrált politikákban is megmutatkozott, továbbá elismerte a nők jogaival foglalkozó civil szervezetek munkáját.

A nyilatkozatban ismertetett 10 „alapelv” mellett a Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy fokozzák az Egyezmény végrehajtására vonatkozó lépéseiket.

Az évforduló alkalmából ismertetett kezdeményezések között szerepel egy speciális online portál, amely bemutatja, hogy az Egyezmény miként ösztönözte az európai államok jogszabályainak és politikáinak változását, ezzel segítve a nők életének megmentését.

Az Európa Tanács a német Családügyi, Idősügyi, Nőkért Felelős és Ifjúsági Minisztériummal (Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend) közösen május 11-én szervez online konferenciát a „Nemek közötti egyenlőség és az isztambuli egyezmény: a cselekvés évtizede” címmel, a Miniszteri Bizottság német elnökségének szervezésében.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 21.

EUB-döntés a regionális televíziós reklámokról

A szerző az alábbi cikkében az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely a Fussi Modestraße Mayr GmbH kontra SevenOne Media GmbH és társai-ügyben[1] született, mely a területi és országos reklámértékesítés szabályait veti össze.

2021. október 20.

A bírósági rendszer kritikája miatt kapott fegyelmit a bolgár bíró

Az EJEB megállapította, hogy a bíró ugyan szabálysértést követett el, amikor nem hozott időben ítéletet, de a fegyelmi büntetése összefüggésben volt a bírósági vezetők kinevezése és a bírósági ügyelosztás kapcsán megfogalmazott kritikai véleményével is.