10 éves az Isztambuli Egyezmény

Az Európa Tanács nem maradéktalanul elégedett az Isztambuli Egyezmény végrehajtásával.


Az Európa Tanács Nők Elleni Erőszak és Családon Belüli Erőszak Megelőzéséről és Leküzdéséről Szóló Egyezménye (Isztambuli Egyezmény) részes feleinek Bizottsága nyilatkozatot tett közzé az Egyezmény 10 éves évfordulójára.

Az Egyezményt 2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg aláírásra. A Bizottság megerősítette az Egyezmény alapvető szerepét, és megismételte azon elhatározását, hogy a következő évtizedben megerősíti és felgyorsítja a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak felszámolására irányuló erőfeszítéseket.

Mindeközben “mély aggodalmát” fejezte ki a Bizottság az Egyezmény hatálya alá tartozó erőszak minden formájának megszüntetését hátráltató akadályok miatt, és elítélte az Egyezményben deklarált normáktól való eltérésre irányuló törekvéseket. a

A Bizottság ugyanakkor méltatta az elmúlt évtized “figyelemre méltó hatását”, amely nemcsak az erőszak megelőzésében, hanem az áldozatok védelmében és az elkövetők megbüntetésére irányuló integrált politikákban is megmutatkozott, továbbá elismerte a nők jogaival foglalkozó civil szervezetek munkáját.

A nyilatkozatban ismertetett 10 „alapelv” mellett a Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy fokozzák az Egyezmény végrehajtására vonatkozó lépéseiket.

Az évforduló alkalmából ismertetett kezdeményezések között szerepel egy speciális online portál, amely bemutatja, hogy az Egyezmény miként ösztönözte az európai államok jogszabályainak és politikáinak változását, ezzel segítve a nők életének megmentését.

Az Európa Tanács a német Családügyi, Idősügyi, Nőkért Felelős és Ifjúsági Minisztériummal (Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend) közösen május 11-én szervez online konferenciát a „Nemek közötti egyenlőség és az isztambuli egyezmény: a cselekvés évtizede” címmel, a Miniszteri Bizottság német elnökségének szervezésében.

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament
2021. június 10.

Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament

Július 1-jétől bevezetik az egységes uniós digitális Covid-igazolványokat, amelyeknek használata megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat is. Az új uniós igazolást az összes tagállam elismeri, olvasható az Európai Parlament közleményében.

Több kereső közül választhatunk az Androidban
2021. június 9.

Több kereső közül választhatunk az Androidban

A Google két évvel az Bizottság versenyjogi ellenőrzésének lezárását követően lehetővé teszi számukra, hogy ingyen versenyezzenek azért, hogy Európában az Android-eszközök alapértelmezett keresőmotorjai lehessenek.

Az uniós alapító szerződések módosítása
2021. június 8.

Az uniós alapító szerződések módosítása

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit. A könyv a Wolters Kluwer Kiadónál 2019-ben megjelent Európai jog – Az Európai Unió jogrendszere című kötettel ad naprakész, átfogó képet az uniós jog minden szegmenséről. Az alábbiakban a mű Jogalkotás kormányközi alapon című részletét olvashatják.