10 éves az Isztambuli Egyezmény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács nem maradéktalanul elégedett az Isztambuli Egyezmény végrehajtásával.


Az Európa Tanács Nők Elleni Erőszak és Családon Belüli Erőszak Megelőzéséről és Leküzdéséről Szóló Egyezménye (Isztambuli Egyezmény) részes feleinek Bizottsága nyilatkozatot tett közzé az Egyezmény 10 éves évfordulójára.

Az Egyezményt 2011. május 11-én, Isztambulban nyitották meg aláírásra. A Bizottság megerősítette az Egyezmény alapvető szerepét, és megismételte azon elhatározását, hogy a következő évtizedben megerősíti és felgyorsítja a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak felszámolására irányuló erőfeszítéseket.

Mindeközben “mély aggodalmát” fejezte ki a Bizottság az Egyezmény hatálya alá tartozó erőszak minden formájának megszüntetését hátráltató akadályok miatt, és elítélte az Egyezményben deklarált normáktól való eltérésre irányuló törekvéseket. a

A Bizottság ugyanakkor méltatta az elmúlt évtized “figyelemre méltó hatását”, amely nemcsak az erőszak megelőzésében, hanem az áldozatok védelmében és az elkövetők megbüntetésére irányuló integrált politikákban is megmutatkozott, továbbá elismerte a nők jogaival foglalkozó civil szervezetek munkáját.

A nyilatkozatban ismertetett 10 „alapelv” mellett a Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy fokozzák az Egyezmény végrehajtására vonatkozó lépéseiket.

Az évforduló alkalmából ismertetett kezdeményezések között szerepel egy speciális online portál, amely bemutatja, hogy az Egyezmény miként ösztönözte az európai államok jogszabályainak és politikáinak változását, ezzel segítve a nők életének megmentését.

Az Európa Tanács a német Családügyi, Idősügyi, Nőkért Felelős és Ifjúsági Minisztériummal (Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend) közösen május 11-én szervez online konferenciát a „Nemek közötti egyenlőség és az isztambuli egyezmény: a cselekvés évtizede” címmel, a Miniszteri Bizottság német elnökségének szervezésében.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. február 6.

Kié az antik kanál? – lopott műkincsek törvényes visszaszolgáltatása

Amichai Elijahu, Izrael jobboldali örökségvédelmi minisztere megvizsgáltatja a lopott műkincsek palesztinoknak való visszaadásának törvényességét, miután az Egyesült Államok a Palesztin Hatósághoz juttatott el egy Ciszjordániából származó, illegálisan birtokolt 2700 éves elefántcsont kanalat – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál pénteken.

2023. február 6.

Ukrán üzletemberek tulajdonát államosították a Krímben

A “barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.