Nevelő üzenetekkel lép fel a Twitter a verbális erőszak ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokunknak a pillanat hevében elszalad a keze a billentyűzeten. A Twitter azonban most még a legotrombább trollokon is megkegyelmezne, így javítva a közösségi háló hangulatát.

Csütörtöktől a közösségi médiacég új értesítés vezetett be azoknak a felhasználóknak, akik olyat tweetelnek, amely a Twitter algoritmusai szerint „káros vagy sértő” lehet.

Azoktól, akik megpróbálnak ilyen üzenetet küldeni, az algoritmus megkérdezi, hogy „szeretnék-e ezt átnézni a posztjukat a tweetelés előtt”, ekkor a tweet szerkeszthető, törlhető vagy megosztható az oldalon.

A funkciót, amely először az iPhone-okra, később pedig az Android-eszközökre érkezik, a múlt évben tesztelték és a közösségi médiacég szerint érdemben csökkentette a bántó posztok mennyiségét.

„A tesztek végül azt eredményezték, hogy az emberek kevésbé küldtek olyan válaszokat, amelyek sértőek lehetnek a Twitter közössége számára, és javult a viselkedésük az oldalon” – írta Anita Butler és Alberto Parrella, terméktervezési igazgató és a vállalat termékmenedzsere.

„Felfedeztük, hogy, ha az algoritmus hatására, az emberek 34%-a módosította eredeti válaszát, vagy döntött úgy, hogy egyáltalán nem teszi azt közzé. A kutatások szerint egyszeri figyelmeztetés után az emberek a jövőben átlagosan 11% -kal kevesebb sértő választ adnak. A figyelmeztetések miatt a felhasználók ritkábban kapnak sértő vagy káros válaszokat.

„Az első tesztek némi kritikát váltottak ki – ismerte el Butler és Parrella -, mivel a bántalmazó nyelv felismerésére szánt algoritmusok „sok beszélgetésben megpróbálták megragadni egy kifejezést, és gyakran nem tettek különbséget a potenciálisan sértő nyelv, a szarkazmus és a barátságos ugratás között”.

Azok a felhasználók, akik részt vettek a tesztben, arról számoltak be, hogy a tweeteket megjelölte az algoritmus akkor is, ha a barátoknak szóló üzenetekben káromkodtak.

„Ha két Twitter fiók gyakran követi egymást és válaszolgatnak egymásnak, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy jobban felismerje az algoritmus a preferált kommunikációs hangot” – nyilatkozta Butler és Parrella és elmagyarázta, hogyan kerülték el az ilyen hibákat.

Számos mesterséges intelligencia-méréssel végzett kísérlettől eltérően a Twitter megengedheti magának, hogy tévedjen, mivel az algoritmus által alkalmazott büntetés, egy egyszerű felugró ablak, nem pedig cenzúra, letiltás vagy valami ennél is rosszabb.

A Twitter utat mutatott a felhasználóknak a közösségi hálózatokon való kedvességre törekvésében, azzal, hogy a fricskázást nemkívánatosnak minősítette.

A Twitter arra is figyelmezteti a felhasználókat, akik megosztanának egy olyan posztot, amelyet még nem olvastak, hogy hogy címből „nem biztos, hogy a teljes történet kiderül” , és azt javasolja, hogy olvassák el a cikket mielőtt megosztanák, ugyanakkor lehetővé teszi azt is, hogy a felhasználók ennek ellenére a megosztást válasszák.

Tavaly októberben és novemberben, annak érdekében, hogy „ösztönözzék az embereket, hogy a tartalommegosztás előtt fűzzenek saját kommentárt a megosztani kívánt tartalomhoz” az amerikai választások előtt, a vállalat ideiglenesen megváltoztatta a retweet gombot, hogy alapértelmezés szerint „idéző ​​tweetet” készítsen.” A felhasználók ezt is figyelmen kívül hagyhatták, de a Twitter akkor azt mondta, hogy „reméljük, hogy mindenkit arra ösztönöz majd a változtatás, hogy ne csak terjesszenek egy tweetet, hanem inkább fűzzék hozzá a saját gondolataikat, reakcióikat, perspektívák a beszélgetéshez ”.

Robin Sloan regényíró és technológus például azt javasolta, hogy a közösségi médiaoldal késleltesse a retweeteket, és korlátozza az emberek maximális számát, akik láthatják az egyedi tweeteket. „A közösségi média platformjainak lassúnak és nyugodtnak kell lenniük” – írta 2019-ben.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..

2024. február 13.

Új génkezelési technikák – Zöldátállás az EU-ban

A hagyományos növényekkel egyenértékű NGT-növények esetében leegyszerűsítené, más génszerkesztettek esetében viszont fenntartaná a jelenlegi szigorú engedélyeztetési eljárást az Európai Parlament.