Követelésérvényesítés a Brexit után


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy-Britanniának nem kellene csatlakoznia a bírósági ítéletek elismerése és végrehajtására vonatkozó határokon átnyúló megállapodásokhoz – javasolta az Európai Bizottság kedden, amely aggodalmat váltott ki brit üzleti körökben, mert az üzletemberek attól tartanak, hogy ez komoly költségtöbbletet eredményez a kisebb cégek számára.

A Luganói Egyezmény határozza meg, hogy mely országok bíróságai tárgyalhatják a határokon átnyúló polgári és kereskedelmi vitákat az Európai Unió 27 tagállama, Izland, Norvégia és Svájc között. Biztosítja az ilyen vitákból származó határozatok végrehajtását is.

Nagy-Britannia már akkor belépett ebbe az egyezménybe, amikor még nem volt az EU tagja, de tavaly év végén teljesen elhagyta az EU-t, ezért az összes szerződő fél hozzájárulására lenne szükség ahhoz, hogy az Egyesült Királyság újra csatlakozzon az egyezményhez.

A Bizottság, szerint a Luganói Egyezmény jelenlegi tagjai bizonyos mértékben részt vesznek az EU áruk, szolgáltatások, tőke és emberek szabad áramlásán alapuló belső piacán, amelynek Nagy-Britannia már nem része. „Ezért a Bizottság azon a véleményen van, hogy az Európai Uniónak nem szabad hozzájárulását adnia az Egyesült Királyság újracsatlakozásához a 2007. évi Luganói Egyezményhez” – áll a Bizottság közleményében.

Luganót a Brexit utáni, Nagy-Britannia által aláírt kereskedelmi megállapodások nem említik. Az uniós államoknak kell minősített többséggel dönteniük az ajánlás elfogadásáról vagy elutasításáról. Izland, Norvégia és Svájc támogatta Nagy-Britannia újracsatlakozását. „Nehéz megérteni, hogy a Bizottság ajánlása hogyan segíti Európa-szerte azokat a kkv-kat és magánszemélyeket, akiknek a legnagyobb hasznot jelenti a Luganói Egyezmény által biztosított egyértelműség és költségmegtakarítás” – nyilatkozta Miles Celic, a Nagy-Britannia pénzügyi és szakmai szolgáltatásait népszerűsítő TheCityUK vezérigazgatója. „Az angol és a walesi jog továbbra is a nemzetközi üzleti vállalkozások választott joga lesz, mert biztosítja az egyértelmű, végrehajtható szerződéseket, valamint az Egyesült Királyság jogi szektorának minősége, valamint az igazságszolgáltatási rendszer miatt” – tette hozzá Celic.

Brüsszel szerint a külön multilaterális Hágai ​​Egyezménynek kell rendeznie Nagy-Britannia és az EU közötti polgári igazságügyi együttműködés jövőbeli alapjait. Az ügyvédek szerint azonban a Hágai Egyezmény csak részben tartalmazza a Luganói Egyezmény rendelkezéseit és évekig is letarthat, amíg a Hágai Egyezményt módosítják.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek