Követelésérvényesítés a Brexit után

Nagy-Britanniának nem kellene csatlakoznia a bírósági ítéletek elismerése és végrehajtására vonatkozó határokon átnyúló megállapodásokhoz – javasolta az Európai Bizottság kedden, amely aggodalmat váltott ki brit üzleti körökben, mert az üzletemberek attól tartanak, hogy ez komoly költségtöbbletet eredményez a kisebb cégek számára.


A Luganói Egyezmény határozza meg, hogy mely országok bíróságai tárgyalhatják a határokon átnyúló polgári és kereskedelmi vitákat az Európai Unió 27 tagállama, Izland, Norvégia és Svájc között. Biztosítja az ilyen vitákból származó határozatok végrehajtását is.

Nagy-Britannia már akkor belépett ebbe az egyezménybe, amikor még nem volt az EU tagja, de tavaly év végén teljesen elhagyta az EU-t, ezért az összes szerződő fél hozzájárulására lenne szükség ahhoz, hogy az Egyesült Királyság újra csatlakozzon az egyezményhez.

A Bizottság, szerint a Luganói Egyezmény jelenlegi tagjai bizonyos mértékben részt vesznek az EU áruk, szolgáltatások, tőke és emberek szabad áramlásán alapuló belső piacán, amelynek Nagy-Britannia már nem része. “Ezért a Bizottság azon a véleményen van, hogy az Európai Uniónak nem szabad hozzájárulását adnia az Egyesült Királyság újracsatlakozásához a 2007. évi Luganói Egyezményhez” – áll a Bizottság közleményében.

Luganót a Brexit utáni, Nagy-Britannia által aláírt kereskedelmi megállapodások nem említik. Az uniós államoknak kell minősített többséggel dönteniük az ajánlás elfogadásáról vagy elutasításáról. Izland, Norvégia és Svájc támogatta Nagy-Britannia újracsatlakozását. “Nehéz megérteni, hogy a Bizottság ajánlása hogyan segíti Európa-szerte azokat a kkv-kat és magánszemélyeket, akiknek a legnagyobb hasznot jelenti a Luganói Egyezmény által biztosított egyértelműség és költségmegtakarítás” – nyilatkozta Miles Celic, a Nagy-Britannia pénzügyi és szakmai szolgáltatásait népszerűsítő TheCityUK vezérigazgatója. “Az angol és a walesi jog továbbra is a nemzetközi üzleti vállalkozások választott joga lesz, mert biztosítja az egyértelmű, végrehajtható szerződéseket, valamint az Egyesült Királyság jogi szektorának minősége, valamint az igazságszolgáltatási rendszer miatt” – tette hozzá Celic.

Brüsszel szerint a külön multilaterális Hágai ​​Egyezménynek kell rendeznie Nagy-Britannia és az EU közötti polgári igazságügyi együttműködés jövőbeli alapjait. Az ügyvédek szerint azonban a Hágai Egyezmény csak részben tartalmazza a Luganói Egyezmény rendelkezéseit és évekig is letarthat, amíg a Hágai Egyezményt módosítják.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament
2021. június 10.

Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament

Július 1-jétől bevezetik az egységes uniós digitális Covid-igazolványokat, amelyeknek használata megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat is. Az új uniós igazolást az összes tagállam elismeri, olvasható az Európai Parlament közleményében.

Több kereső közül választhatunk az Androidban
2021. június 9.

Több kereső közül választhatunk az Androidban

A Google két évvel az Bizottság versenyjogi ellenőrzésének lezárását követően lehetővé teszi számukra, hogy ingyen versenyezzenek azért, hogy Európában az Android-eszközök alapértelmezett keresőmotorjai lehessenek.

Az uniós alapító szerződések módosítása
2021. június 8.

Az uniós alapító szerződések módosítása

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit. A könyv a Wolters Kluwer Kiadónál 2019-ben megjelent Európai jog – Az Európai Unió jogrendszere című kötettel ad naprakész, átfogó képet az uniós jog minden szegmenséről. Az alábbiakban a mű Jogalkotás kormányközi alapon című részletét olvashatják.