Már nagyon nyitnának a brit vendéglátósok Koronavírus

A brit vendéglátósok bíróságon akarták elérni, hogy az éttermek benti részeit is hamarabb kinyithassák, de nem jártak sikerrel, így május 17-ig még várniuk kell.


A brit vendéglátók elvesztették a kormány elleni perüket, amelyben azt akarták elérni, hogy A kormány, hogy előrehozza a kocsmák és éttermek újranyitási dátumát.

A brit fellebbviteli bíróság bírája elutasította a vendéglátóhelyiségek belső tereinek újranyitására vonatkozó kérelmet, mert az ügyben valószínűleg nem kerül volna sor tárgyalásra a május 17-i nyitási dátum előtt, amikortól Angliában a kocsmák és éttermek újra fogadhatnak vendégeket.

A kormány ellen indított pert Sacha Lord, a nagy-manchesteri éjszakai gazdasági tanácsadó és a Parklife fesztivál társalapítója, valamint Hugh Osmond, a Punch Taverns alapítója és a Pizza Express korábbi vezetője kezdeményezte.

Az angol kocsmák és éttermek az április 12 óta tartó országos zárlat után ismét fogadhatják az vendégeket, de csak a külső teraszokon. A kormány ütemtervet tűzött ki, amelynek célja, hogy május 17-től Angliában a vendéglátóhelyeken a vendégek bent is tartózkodhassanak, a korlátozások betartása mellett.

Az Egyesült Királyság más részein változatos ütemterv van az újranyitásra. A múlt hónapban a fellebbviteli bíróságon Lord és Osmond azt állította, hogy a kormány nem indokolta és tudományos alapja sincs annak, hogy a vendéglátóhelyek belső részeit öt hétig zárva tartsák, miután az angliai nem alapvető élelmiszereket árusító üzletek április 12-től szabadon kiszolgáltathatták a vásárlóikat.Elmondásuk szerint a vendéglátóhelyek körülbelül 60% -ának nincs terasza.

Julian Knowles bíró ítéletére reagálva Osmond elmondta: „Ez az eset nem elfogadható egy olyan iparág számára, amely naponta 200 millió fontot veszít, és továbbra is kénytelen zárva tartani a szektorban dolgozó több mint 3 millió ember, illetve a vendégek számára. Kormányzati intézkedésekkel csődbe kényszerítették a vállalkozások, beszállítók, bérbeadók tízezreit.

Hozzátette: “Jogi fellépésünk esélyt adott számukra, 2021-ben azonban ismét az állam erős karja győzött és elvette a reményt és a törekvést.”

A két férfi elmondta, hogy az ítélet a Sürgősségi Tudományos Tanácsadó Csoport (Sage) április 30-án közzétett jelentését követően született, amely kimondta, hogy „a vendéglátásban, a kiskereskedelemben és a szabadidőszektorban történő fertőzésveszély kockázata viszonylag alacsony”. A vendéglátás, a kiskereskedelem és a szabadidős tevékenységek során a koronavírus terjedését vizsgáló jelentésben a tanácsadók szerint a járvány kezdete óta összesen 226 fertőződés volt az angol kocsmákban és éttermekben. A teljes érték azonban 343-ra emelkedett, amikor a gyorséttermek, kávézók, bárok, klubok és vendéglátóhelyek eseményei is bekerültek a vizsgálati körbe, amelyet 2021 februárjáig terjesztettek ki.

Az eredményeket a múlt hónap elején egy Sage találkozón vették figyelembe. Lord és Osmond szerint nem világos, hogy mikor írták a Sage jelentést, vagy terjesztették elő azt a minisztereknek, de hozzátették, hogy a védelem a bírósági eljárás során ezt nem hozta nyilvánosságra.

Osmond szerint: “Ha egy fontos Sage-jelentést figyelmen kívül hagynak, ez messze túlmutat az óvatosságon, és kérdéseket vet fel arról, hogy mikor kérték ezt a tanácsot, és miért nem hozták nyilvánosságra ezeket a fontos bizonyítékokat.”

Lord pedig úgy látja, hogy több ezer kocsma, étterem és bár tulajdonosai és alkalmazottai szenvednek anyagilag az „igazságtalan” korlátozások miatt.

A két férfi elmondta, hogy úgy döntöttek, hogy nincs elég idő a döntés megtámadására május 17. előtt, bár Osmond szerint más jogi lehetőségeket még vizsgálnak az üggyel kapcsolatban.

A kormányszóvivő nyilatkozatában így fogalmazott: „Az ütemtervünk az óvatos nyitást részesíti előnyben, az akkor elérhető legjobb tudományos bizonyítékok alapján. Mindemellett február 22-én tudományos cikkek teljes skáláját tettük közzé. „Széles körben elismert tény, hogy a szabadban történő megfertőződés kockázata lényegesen kisebb, mint a beltérben, ezért azok a vállalkozások már kinyithattak, amelyek kültéren működnek, még ebben a hónapban újranyitnak a vendéglátó helyiségek belterei is.

“A kormány a világjárvány során támogatta a vendéglátóipart, ideértve az új 5 milliárd font összegű újrakezdési támogatási rendszerünket, a furlough rendszer meghosszabbítását és az áfa-csökkentést, valamint a vendéglátás és más ágazatok 750 000 vállalkozásának kamatcsökkentését.”

(theguardian.com)Kapcsolódó cikkek:


Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament
2021. június 10.

Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament

Július 1-jétől bevezetik az egységes uniós digitális Covid-igazolványokat, amelyeknek használata megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat is. Az új uniós igazolást az összes tagállam elismeri, olvasható az Európai Parlament közleményében.

Több kereső közül választhatunk az Androidban
2021. június 9.

Több kereső közül választhatunk az Androidban

A Google két évvel az Bizottság versenyjogi ellenőrzésének lezárását követően lehetővé teszi számukra, hogy ingyen versenyezzenek azért, hogy Európában az Android-eszközök alapértelmezett keresőmotorjai lehessenek.

Az uniós alapító szerződések módosítása
2021. június 8.

Az uniós alapító szerződések módosítása

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit. A könyv a Wolters Kluwer Kiadónál 2019-ben megjelent Európai jog – Az Európai Unió jogrendszere című kötettel ad naprakész, átfogó képet az uniós jog minden szegmenséről. Az alábbiakban a mű Jogalkotás kormányközi alapon című részletét olvashatják.