Arrébb került a belga-francia határ


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy belga gazdának útban volt a belga-francia határ, ezért fogta és áthelyezte a határkövet.

Egy belga gazda felfordulást okozott, miután véletlenül átrajzolta a belga-francia határt. Egy helytörténetész az erdőben sétált, amikor észrevette, hogy a két ország határát jelző kő 2,29 m-rel (7,5 láb) elmozdult.

A belga gazda, akit nyilvánvalóan bosszantott a traktora útjában lévő kő, Franciaország területére tette azt át. Ahelyett, hogy az esetet nemzetközi felháborodást váltott volna ki, azt a határ mindkét oldalán mosollyal fogadták.

„Belgiumot megnövelte Franciaországot pedig lecsökkentette, ez nem volt jó ötlet” – nyilatkozta David Lavaux, a belga Erquelinnes falu polgármestere a TF1 francia tévécsatornának. Ezzel fejfájást okozott a területek tulajdonosainak, nem is beszélve a szomszédos államokról- mutatott rá a polgármester.

A határ Franciaország és a mai Belgium között 620 km (390 mérföld). Hivatalosan a Kortrijki Szerződés alapján rajzolták meg, amelyet 1820-ban írtak alá Napóleon öt évvel korábbi waterloói veresége után. A határkövet 1819-ben helyezték el, amikor a határt először kijelölték.

Fogyasztóvédelmi Jog Online

„Boldog voltam, hogy a városom nagyobb lett” – tette hozzá nevetve a belga polgármester. De Bousignies-sur-Roc polgármestere azonban nem értett egyet. „El kell kerülnünk az új határháborút” – nyilatkozta mosolyogva a La Voix du Nordnak a szomszéd francia falu polgármestere, Aurélie Welonek.

A belga hatóságok azt tervezik, hogy felveszik a kapcsolatot a gazdálkodóval, hogy megkérjék őt, hogy helyezze vissza a követ az eredeti helyre. Ha ez nem történik meg, az eset a belga külügyminisztériumig is eljuthat, amelynek fel kellene hívnia élesztenie az 1930 óta inaktív francia-belga határbizottságot.

Lavaux úr megjegyezte, hogy a gazdálkodónak büntetőjogi felelősségre is vonható, ha nem tesz eleget a határkó visszahelyezésének. „Ha jót akar, akkor nem lesz problémája, ezt a kérdést békésen rendezzük” – nyilatkozta a Sudinfo belga hírportálnak.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.