Arrébb került a belga-francia határ

Egy belga gazdának útban volt a belga-francia határ, ezért fogta és áthelyezte a határkövet.


Egy belga gazda felfordulást okozott, miután véletlenül átrajzolta a belga-francia határt. Egy helytörténetész az erdőben sétált, amikor észrevette, hogy a két ország határát jelző kő 2,29 m-rel (7,5 láb) elmozdult.

A belga gazda, akit nyilvánvalóan bosszantott a traktora útjában lévő kő, Franciaország területére tette azt át. Ahelyett, hogy az esetet nemzetközi felháborodást váltott volna ki, azt a határ mindkét oldalán mosollyal fogadták.

“Belgiumot megnövelte Franciaországot pedig lecsökkentette, ez nem volt jó ötlet” – nyilatkozta David Lavaux, a belga Erquelinnes falu polgármestere a TF1 francia tévécsatornának. Ezzel fejfájást okozott a területek tulajdonosainak, nem is beszélve a szomszédos államokról- mutatott rá a polgármester.

A határ Franciaország és a mai Belgium között 620 km (390 mérföld). Hivatalosan a Kortrijki Szerződés alapján rajzolták meg, amelyet 1820-ban írtak alá Napóleon öt évvel korábbi waterloói veresége után. A határkövet 1819-ben helyezték el, amikor a határt először kijelölték.

Fogyasztóvédelmi Jog Online

“Boldog voltam, hogy a városom nagyobb lett” – tette hozzá nevetve a belga polgármester. De Bousignies-sur-Roc polgármestere azonban nem értett egyet. “El kell kerülnünk az új határháborút” – nyilatkozta mosolyogva a La Voix du Nordnak a szomszéd francia falu polgármestere, Aurélie Welonek.

A belga hatóságok azt tervezik, hogy felveszik a kapcsolatot a gazdálkodóval, hogy megkérjék őt, hogy helyezze vissza a követ az eredeti helyre. Ha ez nem történik meg, az eset a belga külügyminisztériumig is eljuthat, amelynek fel kellene hívnia élesztenie az 1930 óta inaktív francia-belga határbizottságot.

Lavaux úr megjegyezte, hogy a gazdálkodónak büntetőjogi felelősségre is vonható, ha nem tesz eleget a határkó visszahelyezésének. “Ha jót akar, akkor nem lesz problémája, ezt a kérdést békésen rendezzük” – nyilatkozta a Sudinfo belga hírportálnak.

(bbc.com)Kapcsolódó cikkek:


Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament
2021. június 10.

Megszavazta az uniós Covid-igazolványt az Európai Parlament

Július 1-jétől bevezetik az egységes uniós digitális Covid-igazolványokat, amelyeknek használata megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat is. Az új uniós igazolást az összes tagállam elismeri, olvasható az Európai Parlament közleményében.

Több kereső közül választhatunk az Androidban
2021. június 9.

Több kereső közül választhatunk az Androidban

A Google két évvel az Bizottság versenyjogi ellenőrzésének lezárását követően lehetővé teszi számukra, hogy ingyen versenyezzenek azért, hogy Európában az Android-eszközök alapértelmezett keresőmotorjai lehessenek.

Az uniós alapító szerződések módosítása
2021. június 8.

Az uniós alapító szerződések módosítása

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Európai Jog – Az Európai Unió közjoga című kötet bemutatja az Unió közjogának alapvető kérdéseit, intézményeit, jogalkotását, ezek szervező elveit; ismerteti a legújabb uniós jogi fejleményeket, a megvalósítandó célkitűzéseket és alapértékeket, az uniós polgárság és az alapjogvédelem legfrissebb történéseit. A könyv a Wolters Kluwer Kiadónál 2019-ben megjelent Európai jog – Az Európai Unió jogrendszere című kötettel ad naprakész, átfogó képet az uniós jog minden szegmenséről. Az alábbiakban a mű Jogalkotás kormányközi alapon című részletét olvashatják.