A járvány miatt nem tér vissza Strasbourgba az Európai Parlament

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. szeptember 10.
Címkék: , , ,
Rovat:
Strasbourg helyett továbbra is Brüsszelben tartják az Európai Parlament plenáris ülését.


Strasbourg helyett továbbra is Brüsszelben tartják az Európai Parlament plenáris ülését. A parlament elnöke, David Sassoli azért döntött így, mert a francia hatóság múlt hétvégén a legsúlyosabb, vörös járványügyi kategóriába sorolta a régiót, így visszatérve az egész EP-nek karanténba kellett volna vonulnia.

A plenáris ülés március óta először a jövő héten tért volna vissza Strasbourgba, ahol az európai alapszerződések szerint tartani kell. A képviselők többségének járvány nélkül is púp a hátán, hogy Brüsszelből áthurcolkodjon egy hétre Strasburgba, de a koronavírus-járvány árnyékában még nagyobb volt a nyomás Sassolin, hogy ezt akadályozza meg.

európai unió jogrendszere

Strasbourg jelenleg vörös zónában van – mondta Nathalie Loiseau francia EP-képviselő. – Várjuk meg, amíg legalább narancs lesz, de inkább zöld. Akkor örömmel térünk vissza Strasbourgba, mert Strasburg a demokrácia dobogó szíve Európában. David Sassoli minden biztonsági intézkedését támogatom.

Azért megyünk oda, mert muszáj – fakadt ki Juan Fernando Lopez Aguilar spanyol szociáldemokrata képviselő. – Nem azért megyünk Strasbourgba, mert szeretjük, hanem mert az európai szerződésekben van egy bekezdés, mely szerint a plenáris ülést Strasbourgban tartjuk.

Az Európai Ügyekért felelős francia miniszter és a strasbourgi polgármester ugyanakkor felszólította az EP-t, hogy a plenáris ülés mihamarabb térjen vissza az alapszerződésekben lefektetett székhelyére.

(hu.euronews.com)Kapcsolódó cikkek:


Hibás mellimplantátumok uniós mérlegen
2020. szeptember 24.

Hibás mellimplantátumok uniós mérlegen

A szerző az alábbiakban az Európai Unió Bíróságának az R. B. és a TÜV Rheinland LGA Products GmbH, az Allianz IARD SA-ügyben hozott ítélete[1] kapcsán az MDR-[2] és IVDR-[3] rendeltek előírásait veszi górcső alá.

Az EUB döntése korlátozza az Airbnb-zést
2020. szeptember 23.

Az EUB döntése korlátozza az Airbnb-zést

Az EUB döntése szerint jogszerűen lehet korlátozni a lakóingatlanok rövidtávú bérbeadását, ha a közérdekű cél a megfizethető lakhatás biztosítása.