A járvány miatt nem tér vissza Strasbourgba az Európai Parlament


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Strasbourg helyett továbbra is Brüsszelben tartják az Európai Parlament plenáris ülését.

Strasbourg helyett továbbra is Brüsszelben tartják az Európai Parlament plenáris ülését. A parlament elnöke, David Sassoli azért döntött így, mert a francia hatóság múlt hétvégén a legsúlyosabb, vörös járványügyi kategóriába sorolta a régiót, így visszatérve az egész EP-nek karanténba kellett volna vonulnia.

A plenáris ülés március óta először a jövő héten tért volna vissza Strasbourgba, ahol az európai alapszerződések szerint tartani kell. A képviselők többségének járvány nélkül is púp a hátán, hogy Brüsszelből áthurcolkodjon egy hétre Strasburgba, de a koronavírus-járvány árnyékában még nagyobb volt a nyomás Sassolin, hogy ezt akadályozza meg.

európai unió jogrendszere

Strasbourg jelenleg vörös zónában van – mondta Nathalie Loiseau francia EP-képviselő. – Várjuk meg, amíg legalább narancs lesz, de inkább zöld. Akkor örömmel térünk vissza Strasbourgba, mert Strasburg a demokrácia dobogó szíve Európában. David Sassoli minden biztonsági intézkedését támogatom.

Azért megyünk oda, mert muszáj – fakadt ki Juan Fernando Lopez Aguilar spanyol szociáldemokrata képviselő. – Nem azért megyünk Strasbourgba, mert szeretjük, hanem mert az európai szerződésekben van egy bekezdés, mely szerint a plenáris ülést Strasbourgban tartjuk.

Az Európai Ügyekért felelős francia miniszter és a strasbourgi polgármester ugyanakkor felszólította az EP-t, hogy a plenáris ülés mihamarabb térjen vissza az alapszerződésekben lefektetett székhelyére.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..

2024. február 13.

Új génkezelési technikák – Zöldátállás az EU-ban

A hagyományos növényekkel egyenértékű NGT-növények esetében leegyszerűsítené, más génszerkesztettek esetében viszont fenntartaná a jelenlegi szigorú engedélyeztetési eljárást az Európai Parlament.