A járvány miatt nem tér vissza Strasbourgba az Európai Parlament


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Strasbourg helyett továbbra is Brüsszelben tartják az Európai Parlament plenáris ülését.


Strasbourg helyett továbbra is Brüsszelben tartják az Európai Parlament plenáris ülését. A parlament elnöke, David Sassoli azért döntött így, mert a francia hatóság múlt hétvégén a legsúlyosabb, vörös járványügyi kategóriába sorolta a régiót, így visszatérve az egész EP-nek karanténba kellett volna vonulnia.

A plenáris ülés március óta először a jövő héten tért volna vissza Strasbourgba, ahol az európai alapszerződések szerint tartani kell. A képviselők többségének járvány nélkül is púp a hátán, hogy Brüsszelből áthurcolkodjon egy hétre Strasburgba, de a koronavírus-járvány árnyékában még nagyobb volt a nyomás Sassolin, hogy ezt akadályozza meg.

európai unió jogrendszere

Strasbourg jelenleg vörös zónában van – mondta Nathalie Loiseau francia EP-képviselő. – Várjuk meg, amíg legalább narancs lesz, de inkább zöld. Akkor örömmel térünk vissza Strasbourgba, mert Strasburg a demokrácia dobogó szíve Európában. David Sassoli minden biztonsági intézkedését támogatom.

Azért megyünk oda, mert muszáj – fakadt ki Juan Fernando Lopez Aguilar spanyol szociáldemokrata képviselő. – Nem azért megyünk Strasbourgba, mert szeretjük, hanem mert az európai szerződésekben van egy bekezdés, mely szerint a plenáris ülést Strasbourgban tartjuk.

Az Európai Ügyekért felelős francia miniszter és a strasbourgi polgármester ugyanakkor felszólította az EP-t, hogy a plenáris ülés mihamarabb térjen vissza az alapszerződésekben lefektetett székhelyére.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Nem könnyű ukrán menekültként állást találni az EU-ban

Az ukránok három évre kaphatnak munkavállalási engedélyt az Európai Unióban. De milyen nehéz itt állást találni? Ausztriában követtük két álláskereső ukrán nő történetét a Real Economy-ban, és szakembereket is kérdeztünk a témában.

2022. június 23.

Sorra kerülnek bíróságra azok az oroszok, akik kritizálni merik a „különleges katonai műveletet”

Keményen lecsap az orosz állam mindazokra, akik kritizálni merik hazájuk háborús erőfeszítéseit – vagyis a különleges katonai műveletet, ahogy erre Oroszországban hivatkozni lehet. Moszkvában nemrég egy önkormányzati képviselőnek is bíróság elé kellett állnia, mert a vád szerint le akarta járatni az orosz hadsereget. Egy jogvédő szervezet szerint már kétszáz ember ellen indítottak koncepciós büntetőeljárást.