A kormányok nem fojthatják el a civileket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Abban az időben, amikor a populizmus alapvetően kérdőjelezi meg a liberális demokráciát, a civil szervezetek munkáját még inkább el kell ismerni és védeni kell” – mondta Anna Rurka, az Európa Tanács INGO konferenciájának elnöke.

Pénteken, a civil szervezetek világnapján, rendezte meg az Európa Tanács INGO konferenciáját, amelyen a civil társadalom, mint alapvető demokratikus intézmény aktuális helyzetét értékelték.

Az Európa Tanács brüsszeli irodájában, a „A múltból a jövőbe: egy élő civil társadalom az élő demokráciáért” címmel rendezték meg a civil szervezetekről szóló konferenciát, amelyen körülbelül 50 civil szervezet, nemzetközi szervezet, valamint független emberi jogi intézmények képviselői, illetve ügyvédek, agytrösztök és a média képviselői vettek részt.

Mindannyian az egyesülési szabadság megerősítését hangsúlyozták és szükségesnek tartották, hogy hatékony eszközöket dolgozzanak ki az alapvető jogok megsértésének megelőzésére. Alexandrina Najmowicz, az Európai Polgári Fórum igazgatója ismertette a legfrissebb Civic Space Watch jelentést (2019), amely részletezi a civil szervezeteket érő számos kihívást.

Több résztvevő is bemutatta az országukban a civil szervezeteket érő megpróbáltatásokat. Például Adam Bodnar, a lengyel emberi jogi biztos bemutatta, hogy az ombudsmani intézmények jogi státusza, személyzete, tagsága és finanszírozási forrásai hogyan befolyásolják munkájukat. A francia sárga mellényes mozgalom társalapítója, Priscillia Ludosky, azt vizsgálja, hogy náluk a vezetői struktúra hiánya miatt a szervezet túlzottan sérülékeny-e, illetve hogy mások megfelelően értelmezik-e céljaikat. Maryna Khromykh ukrán aktivista, a „Ki rendelte el Katya Handziuk meggyilkolását?” elnevezésű kezdeményezés koordinátora Katya Handziuk ukrán aktivista meggyilkolásának körülményeit vizsgálja.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..

2024. február 13.

Új génkezelési technikák – Zöldátállás az EU-ban

A hagyományos növényekkel egyenértékű NGT-növények esetében leegyszerűsítené, más génszerkesztettek esetében viszont fenntartaná a jelenlegi szigorú engedélyeztetési eljárást az Európai Parlament.