A NAV feketelistája sérti az emberi jogokat?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EJEB tárgyalást tartott egy magyar kérelmező ügyében, aki a NAV köztartozással rendelkezők adatbázisában való feltüntetése miatt indított pert.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2016 januárjában tette közzé a kérelmező személyes adatait a honlapján, a vonatkozó magyar jogszabályoknak megfelelően mert magánszemélyként az adótartozása meghaladta a 10 millió forintot.

A NAV listáján szerepelt a kérelmező neve, lakcíme, adóazonosító jele és az adótartozás összege. Ezt követően a kérelmező felkerült az NAV honlapján a „jelentős adóhátralékkal rendelkezők” listájára is, miközben egy internetes médium a NAV által közzétett adatok alapján interaktív térképet készített az adófizetési kötelezettséget elmulasztókról, amelyen a kérelmező otthonát is feltüntették.

NAV feketelisták

Az Emberi Jogok Európai Egyeményének (EJEE) 8. cikkére (a magán- és családi élet, valamint az otthon tiszteletben tartásához való jog) hivatkozva, a kérelmező azt állította, hogy nevének és egyéb adatainak a NAV honlapján való közzététele nem tekinthető szükségesnek egy demokratikus társadalomban, amellyel Magyarország megsértette a magánélethez való jogát.

A kérelmező szerint az adatok közzétételével a jogalkotó célja a nyilvános megszégyenítés volt.

Az EJEB 2021. január 12-i tanácsi ítéletében öt-kettő arányban úgy ítélte meg, hogy Magyarország nem sértette meg az EJEE 8. cikkét.

2021. május 31-én a Nagykamara befogadta a kérelmező kérelmét.

(echr.coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.