A szülői jogállás elismerése – Az EP egyenlő jogokat akar a gyermekeknek  


Az Európai Parlament támogatja a szülői jogállás egységes elismerését az EU-ban, függetlenül attól, hogy a gyermek hogyan fogant, született vagy milyen családban él.


  • Az uniós országok által megállapított szülői jogállást automatikusan el kellene ismerni az egész EU-ban
  • Az elismerés megtagadása csak szigorúan meghatározott indokok alapján és egyéni elbírálás után lehetne lehetséges a diszkrimináció megelőzése érdekében
  • A javasolt új európai szülői tanúsítvány csökkentené a költségeket és a bürokráciát

Az Európai Parlament (EP) december 14-ei ülésén a képviselők 366 szavazattal 145 ellenében és 23 tartózkodás mellett támogatták azt a jogszabálytervezetet, amely biztosítja, hogy ha egy európai uniós (EU-s) ország megállapítja a szülői jogállást, akkor azt a többi tagállam is ismerje el. A tervezetnek az a célja, hogy a gyermekeket a nemzeti jog szerint azonos jogok illessék meg az oktatás, az egészségügyi ellátás, a felügyeleti jog vagy az öröklés tekintetében – olvasható az EP sajtóközleményében.

A nemzeti családjog nem változik

A szülői jogállás nemzeti szinten történő megállapításakor a tagállamok eldönthetik, hogy elfogadják-e például a béranyaságot, de a jogszabálytervezet értelmében kötelesek lesznek elismerni a más uniós ország által megállapított szülői jogállást – függetlenül attól, a gyermek hogyan fogant, született vagy milyen családban él. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy ne ismerjék el a szülőséget, ha az nyilvánvalóan összeegyeztethetetlen a közrendjükkel, bár ez csak szigorúan meghatározott esetekben lenne lehetséges. Minden egyes esetet külön kell majd megvizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy ne történjen megkülönböztetés, például az azonos nemű szülők gyermekeivel szemben.

Európai szülői tanúsítvány

A képviselők támogatták az európai szülői tanúsítvány bevezetését is, amelynek célja a bürokrácia csökkentése és a szülői jogállás elismerésének megkönnyítése az EU-ban. Bár ez nem fogja helyettesíteni a nemzeti dokumentumokat, ugyanakkor helyettük is használható lesz, és az EU összes nyelvén és elektronikus formában is elérhető lesz.

„Egyetlen gyermeket sem szabad megkülönböztetni a családja vagy a születési módja miatt. Jelenleg a gyermekek jogi értelemben elveszíthetik szüleiket, amikor egy másik tagállamba lépnek. Ez elfogadhatatlan. Ezzel a szavazással közelebb kerülünk ahhoz a célhoz, hogy ha egy tagállamban szülő vagy, akkor minden tagállamban szülő vagy” – mondta Maria-Manuel Leitão-Marques (S&D, Portugália) jelentéstevő a plenáris szavazás után.

Következő lépések és a háttér

Az EP-vel folytatott konzultáció után az uniós kormányok egyhangúlag döntenek a szabályok végleges formájáról.

Ami pedig a tervezet hátterét illeti, jelenleg kétmillió gyermek kerülhet olyan helyzetbe, hogy szüleit egy másik tagállamban nem ismerik el. Míg az EU-s jog már előírja, hogy a gyermek uniós jogai alapján el kell ismerni a szülői jogállást, addig a nemzeti jog esetében ez nem így van. Az EP 2017-ben az örökbefogadások határokon átnyúló elismerésére szólított fel, és 2022-es állásfoglalásában üdvözölte a Bizottság kezdeményezését. Az Európai Bizottság rendeletjavaslatának célja, hogy bezárja a meglévő kiskapukat, és biztosítsa, hogy minden gyermek minden tagállamban ugyanazokat a jogokat élvezhesse.

Az eredeti sajtóközlemény az Európai Parlament honlapján jelent meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..

2024. február 13.

Új génkezelési technikák – Zöldátállás az EU-ban

A hagyományos növényekkel egyenértékű NGT-növények esetében leegyszerűsítené, más génszerkesztettek esetében viszont fenntartaná a jelenlegi szigorú engedélyeztetési eljárást az Európai Parlament.