A világ legmagasabb minimálbérét szavazhatják meg a Genfben Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A svájci Genf kanton lakosai szeptember 27-én négy másik kérdés mellett szavaznak a világ legmagasabb minimálbéréről, hogy törvénybe kerüljön-e a 23 svájci frankos órabér (körülbelül 7650 forint).


Ez jóval több pénz, mint a jelenlegi legmagasabb minimálbér a világon. A rekorder Ausztrália, ahol csaknem 20 ausztrál dollár/per óra a kötelező minimum juttatás, ez körülbelül 4400 forint.

Ha beiktatnánk a heti 41 órás munkával számolva 4086 svájci frankos havi minimálbért (körülbelül 1 millió 363 ezer forint) , az a világon a legmagasabb lenne. Jelenleg az átlagbér 6500 svájci frank az országban. A népszavazási kezdeményezést a Communauté genevoise d’action syndicale (CGAS) genfi szakszervezet indította, és támogatja a baloldal. A kezdeményező szakszervezet véleménye szerint ennél az összegnél kevesebből nem lehet rendesen megélni. Davide de Filippo, a CGAS elnöke egy svájci lapnak azt mondta, hogy a kötelező minimálbér körülbelül harmincezer embert érint a kantonban, és a kétharmaduk nő.

A javaslat kidolgozói a svájci Neuchatel kanton rendszerét vették példaként. Ott lépett életbe Svájc történetében elsőként a minimálbér 2017-ben (16 évvel a sikeres referendum után), amit 20 frank/órában állapítottak meg. Ezt követően vezették be Jurában is. Hasonló minimumot fogadtak el Ticino kantonban is a közelmúltban, de még nem vezették be. Bázelben pedig szintén 23 svájci frank per órás bérről dönthetnek majd az emberek, de ennek a voksolásnak még nincs meg pontos dátuma.

Eddig nem sok sikerrel jártak a kérdéssel Genfben

Kilenc évvel ezelőtt már tartottak népszavazás a kötelező minimálbérről, a szavazók 54 százaléka utasította el az ötletet.

2014-ben a legnagyobb svájci szakszervezeti szövetség országos népszavazást kezdeményezett a 22 svájci frankos minimális órabérről, ezt a választók 76,3 százaléka elutasította, genfi kantonban ez az arány alacsonyabb, 66 százalék volt.

A kezdeményezés támogatói ezúttal reménykedhetnek abban, hogy a minimálbér mellé állítja az embereket a koronavírus-járvány, ami rávilágított a fontosságára több alapvető, a benne dolgozóknak bizonytalansággal járó szakmára.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.