Algoritmusok és az emberi jogok Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ET ajánlásában figyelmeztet az algoritmus alapú rendszerek használata során felmerülő emberi jogi kihívásokra.

Az Európa Tanács arra szólította fel a tagállamokat, hogy megfelelő körültekintéssel járjanak el az algoritmus alapú rendszerek fejlesztésének és használatának szabályozásakor, beleértve az emberi jogokat teljes mértékben tiszteletben tartó jogszabályokat, politikát és gyakorlatot.

Az algoritmus alapú rendszerek emberi jogi hatásairól szóló ajánlásban az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága több iránymutatást is közzétett, amelyek lényege, hogy a kormányok az ilyen rendszerek saját felhasználása, fejlesztése vagy beszerzése során biztosítsák, hogy az emberi jogok nem sérülnek.

A jogszabályoknak hatékony és kiszámítható törvényi, szabályozási és felügyeleti rendszert kell alkotniuk, amelyek megakadályozzák, felderítik, megtiltják és orvosolják az állam vagy a magánszektor általi emberi jogi jogsértéseket.

Az ET ajánlása elismeri az algoritmus alapú rendszerek innovatív és a gazdaságfejlesztő hatását. A kommunikáció, az oktatás, a szállítás, a kormányzás és az egészségügy területén ez kiemelkedő. A koronavírus világjárvány elleni küzdelemben ilyen rendszereket használnak az előrejelzésekhez, a kezelésekhez, a diagnosztikában és a kutatásban is. A fejlett digitális nyomkövető intézkedéseket egyre több tagállam készül bevezetni, amelyek szintén algoritmusokon és automatizáció alapon működnek.

Az ET ajánlásában figyelmeztet az algoritmus alapú rendszerek használata során felmerülő emberi jogi kihívásokra, elsősorban a tisztességes eljáráshoz való jog, a magánélet, az adatvédelem, a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadság, a véleménynyilvánítási és a gyülekezési szabadság, valamint az egyenlő bánásmódhoz való jog, illetve a gazdasági és szociális jogok sérülésének veszélyére.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.