Az EU korlátozza a megfigyelőeszközök exportját


Az Európai Parlament bejelentette, hogy korlátozásokat fognak bevezetni a kettős felhasználású termékek és technológiák exportjára, így a megfigyelőeszközökre is, az emberi jogi jogsértések korlátozása érdekében.


Az Európai Parlament sajtóközleménye szerint a felülvizsgált szabályok értelmében az úgynevezett kettős felhasználású termékek, szoftverek és technológiák – például nagy teljesítményű számítógépek, drónok és bizonyos vegyi anyagok – exportját korlátozzák, amelyek a polgári felhasználás mellett olyan módon is hasznosíthatók, amelyekkel megsérthetik az emberi jogokat. A jelenlegi felülvizsgálat, amelyet a technológiai fejlődés és a növekvő biztonsági kockázatok tesznek szükségessé, új kritériumokat tartalmaz az egyes termékek export engedélyeivel kapcsolatos eljárásokra.

Markéta Gregorová, a Parlament és a Tanács delegáltjaiból álló bizottságot 2020 júliusa óta vezető képviselő elmondta:

A mai bejelentés egy fontos mérföldkő az emberi jogok globális védelmében. Fontos példát mutattunk a többi demokratikus ország számára, amelyet követni kell. Mostantól az EU egészére kiterjedően átláthatóvá válik a megfigyelő eszközök exportja, és ellenőrizni fogjuk a biometrikus adatok exportját is. Az autortier berendezkedésű országok többé nem lesznek képesek titokban hozzáférni az európai megfigyelési információkhoz.

Az EU-országok között még mindig nincsenek egyenlő versenyfeltételek, de az új rendelkezések lehetővé teszik az önálló ellenőrzéseket, a szabályok betartatásának és a koordináció javítását. Arra számítunk, hogy a tagállamoknak az emberi jogok és saját biztonságuk fenntartására vonatkozó kötelezettsége lesz a további munka alapja.

Az informális megállapodást a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak, a Parlament egészének és az Európai Tanácsnak még jóvá kell hagynia annak hatálybalépése előtt.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.

2021. szeptember 13.

Kártérítést követelnek a TikToktól a GDPR megsértése miatt

A holland Stichting Massaschade & Consument civil szervezet kedden jelentette be, hogy pert indít a TikTok ellen, amelyben 6 milliárd euró kártérítést követel 4,5 millió holland felhasználó nevében a közösségi média alkalmazás üzemeltetőjétől, amiért jogellenesen kezelte és értékesítette a felhasználói adatokat megsértve ezzel a GDPR-t.