Az EU korlátozza a megfigyelőeszközök exportját


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Parlament bejelentette, hogy korlátozásokat fognak bevezetni a kettős felhasználású termékek és technológiák exportjára, így a megfigyelőeszközökre is, az emberi jogi jogsértések korlátozása érdekében.

Az Európai Parlament sajtóközleménye szerint a felülvizsgált szabályok értelmében az úgynevezett kettős felhasználású termékek, szoftverek és technológiák – például nagy teljesítményű számítógépek, drónok és bizonyos vegyi anyagok – exportját korlátozzák, amelyek a polgári felhasználás mellett olyan módon is hasznosíthatók, amelyekkel megsérthetik az emberi jogokat. A jelenlegi felülvizsgálat, amelyet a technológiai fejlődés és a növekvő biztonsági kockázatok tesznek szükségessé, új kritériumokat tartalmaz az egyes termékek export engedélyeivel kapcsolatos eljárásokra.

Markéta Gregorová, a Parlament és a Tanács delegáltjaiból álló bizottságot 2020 júliusa óta vezető képviselő elmondta:

A mai bejelentés egy fontos mérföldkő az emberi jogok globális védelmében. Fontos példát mutattunk a többi demokratikus ország számára, amelyet követni kell. Mostantól az EU egészére kiterjedően átláthatóvá válik a megfigyelő eszközök exportja, és ellenőrizni fogjuk a biometrikus adatok exportját is. Az autortier berendezkedésű országok többé nem lesznek képesek titokban hozzáférni az európai megfigyelési információkhoz.

Az EU-országok között még mindig nincsenek egyenlő versenyfeltételek, de az új rendelkezések lehetővé teszik az önálló ellenőrzéseket, a szabályok betartatásának és a koordináció javítását. Arra számítunk, hogy a tagállamoknak az emberi jogok és saját biztonságuk fenntartására vonatkozó kötelezettsége lesz a további munka alapja.

Az informális megállapodást a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak, a Parlament egészének és az Európai Tanácsnak még jóvá kell hagynia annak hatálybalépése előtt.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.