Az EU új pénzmosási szabályokat vezet be


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eljött az ideje, hogy az EU hatékonyan kezelje pénzmosással kapcsolatos kérdéseket. Az Európai Bizottság új, a piszkos pénzügyleteket felügyelő ügynökség létrehozását tervezi.


Ez része egy jogszabályjavaslati csomagnak, amelynek célja a szabályok megerősítése és ezzel együtt a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés.

„A piszkos pénz története mögött olyan szörnyű bűncselekmények állnak, amelyek szörnyűek az állampolgárok, a társadalom, a családok és a közösségek számára. Ezért a pénzmosás kezelése a bűnüldözés középpontjában áll. Lényegében megvizsgáltuk a hiányosságokat szabályozási keretrendszerünket, és azt mondtuk, hogy elég” – indokolta a döntést Maireas McGuinnes, a pénzügyi szolgáltatások európai uniós biztosa.

A pénzmosás elleni csomagnak a következők a kulcselemei:

  • egy ügynökség létrehozása, amely felügyeli a határokon átnyúló pénzügyi tevékenységeket és bírság kiszabására jogosult,
  • ellenőrzik a kriptovaluta szolgáltatókat,
  • a készpénzes befizetések felső határa 10 000 euró lesz.

EU Jog online

Azok az országok, amelyek nem fogadták el megfelelően a meglévő irányelveket, most kötelesek lesznek alkalmazni a szabályokat. Ez kulcsfontosságú tényező a fiaskó elkerülése érdekében … – mondja Eero Heinäluoma, az Európai Parlament költségvetési bizottságának tagja.

„Még mindig vannak olyan tagállamok, amelyek nem fogadták el a negyedik és ötödik irányelvet, valamint a pénzmosás elleni irányelvet. Tehát biztosnak kell lennünk abban, hogy ugyanazok a szabályaink és mindenhol ugyanakkora esélye van a lebukásnak, ha egyik országból a másikba bűnözésből származó pénzt utalnak” – mondja a finn képviselő.

Az idő fontos tényező. Azért is, mert az EU éves GDP-jéből több mint 150 milliárd euró érintett gyanús pénzügyi tevékenységekben. Az új jogszabálynak 2024 után már működnie kell, feltéve, hogy zöld utat kap a tagállamoktól és az Európai Parlamenttől.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. március 22.

Méhek EU-s jogvédelem alatt

Bár a növényvédő szerek EU-s jóváhagyási folyamata világszerte a legszigorúbbak közé tartozik, bizonyos ügyekben mégis szükséges a vonatkozó rendelkezések luxembourgi jogértelmezése.

2023. március 16.

Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát

Oroszország nem ratifikálta az ICC-t létrehozó egyezményt és nem írta alá a szervezet alapító okiratát sem, ezért nem ismeri el a szervezet joghatóságát az orosz katonák által elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására.