Az Eurojust adatbázist hoz létre a konfliktusok során elkövetett nemzetközi bűncselekmények bizonyítékainak összegyűjtésére


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust létrehozza az alapvető nemzetközi bűnügyi bizonyítékok adatbázisát (CICED) az Ukrajnában feltételezhetően, valamint minden más konfliktus során lehetségesen elkövetett bűncselekmények kivizsgálására – tájékoztatott Ladislav Hamran, az Eurojust elnöke Hágában csütörtökön.

Ladislav Hamran sajtótájékoztatóján közölte, egy évvel az ukrajnai háború kezdete után, az adatbázis létrehozásával az Eurojust döntő fontosságú lépést tett a feltételezhetően elkövetett alapvető nemzetközi bűncselekményekre adható igazságügyi válaszok támogatása érdekében.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az Eurojust összegyűjthesse, megőrizze, elemezhesse és tárolhassa az alapvető nemzetközi bűncselekményekkel, például a háborús bűncselekményekkel kapcsolatos bizonyítékokat. Az adatbázis támogatja továbbá a nemzeti és nemzetközi nyomozásokat azáltal, hogy rávilágít nemcsak az egyes bűncselekményekre, hanem az elkövetésüket lehetővé tevő rendszerszintű intézkedésekre is – mondta.

A bizonyítékok biztonságos továbbítására és tárolására szolgáló technikai megoldások már rendelkezésre állnak – közölte. Elmonda azt is, hogy az ügynökség egy új, nemzetközi agressziós bűncselekmények elkövetésének kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) létrehozásán is dolgozik. A központ fő célja, hogy támogassa és fokozza az ilyen bűncselekmények kivizsgálásának hatékonyságát a kulcsfontosságú bizonyítékok megszerzésével és az ügymenet előkészítésének segítésével annak lehető legkorábbi szakaszában.

A központ az Ukrajnában zajló háborúban feltételezhetően elkövetett nemzetközi bűncselekmények felderítésére, Litvánia, Lengyelország és Ukrajna által, az Eurojust és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) támogatásával március végén létrehozott közös nyomozócsoport (JIT) jelenlegi struktúrájának részét képezi majd. Ez optimális összhangot biztosít a háborús bűnökkel, az emberiesség elleni bűncselekményekkel és a népirtással kapcsolatos nyomozások és az agressziós bűnözés között – mondta. Az ICPA ügyészei az Eurojustnál helyezkedhetnek majd el, ami lehetővé teszi munkájuk szoros összehangolását a közös ügyészi stratégiával – tájékoztatott.

„Az új kezdeményezések lehetővé teszik számunkra, hogy konkrét támogatást nyújtsunk azoknak a hatóságoknak, melyek azon fáradoznak, hogy igazságot szolgáltassanak e szörnyű bűncselekmények áldozatai számára” – tette hozzá Ladislav Hamran.

Margarita Sniutyte-Daugeliene, az Eurojust alelnöke a sajtóértekezleten elmondta, a nemzetközi jogi közösség eltökélt az Ukrajnában elkövetett bűncselekmények elszámoltathatóságának szavatolása iránt. Az uniós ügynökség hozzájárul ezekhez az erőfeszítésekhez, nemcsak a meglévő támogatási mechanizmusaiban rejlő lehetőségek teljes kihasználásával, hanem innovatív megoldások bevezetésével is a legfontosabb nemzetközi bűnügyi bizonyítékok összegyűjtésére és megőrzésére, valamint az agressziós bűncselekmények kivizsgálása hatékonyságának javításával.

Miroszlava Krasznoborova, az Eurojusthoz delegált, Ukrajnáért felelős összekötő ügyész azt mondta: noha az orosz agresszió által okozott károkat soha nem lehet helyrehozni, gondoskodni lehet arról, hogy a felelősöket bíróság elé állítsák. Szavai szerint a közös nyomozócsoport felállítása valódi változást hozott az elszámoltathatóság biztosítását célzó erőfeszítésekben. Kijelentette: soha nem szabad elfogadni az agresszió büntetlenségét. Ukrajna ezért határozottan üdvözli az Eurojust kezdeményezéseit, és reméli, hogy ezek felgyorsítják majd a büntetőeljárások megkezdéséről szóló, folyamatban lévő megbeszéléseket a legfőbb nemzetközi bűncselekmények esetében – tette hozzá Krasznoborova.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A gyermekek jogellenes külföldre vitele

Európai előírások és konkrét nemzeti jogszabályok összevetéséről döntött az EU Bírósága egy különösen érzékeny témában, a gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatban. Lényege a visszavitel iránti kérelmek elbírálására vonatkozó, a gyermekek érdekeit szolgáló gyors eljárások biztosítása.

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..