Az ír lett az EU huszonnegyedik hivatalos nyelve


Az ír nyelvet szombaton hivatalos nyelvként és munkanyelvként ismerte el az Európai Unió, a 2007 óta érvényben lévő eltérési megállapodás lezárásaként – jelentette be az ír kormány.


2004-ben Dublin kérte az ír nyelv hivatalos nyelveként való felvételét az EU-nál. Az ír nyelv 2007. január 1-jén kapott hivatalos nyelvi és munkanyelvi státuszt. Ettől az időponttól kezdve azonban eltérési megállapodás volt érvényben, mert nem volt meg a szükséges a fordítói személyzet, ami korlátozta az ír nyelvre fordítható anyagok mennyiségét. Az eltérési megállapodás 2021. december 31-én járt le, és az ír nyelv státusza mára egyenrangú az Európai Unió 23 másik hivatalos nyelvével. Szombattól az összes elfogadott eu-s jogszabályt ír nyelvre is lefordítják.

EU Jog online

Várhatóan az ír nyelvű munkavégzés iránt érdeklődők számára is több munkalehetőség lesz ezzel. Az ír média tudósítása szerint az európai intézményeknél az ír nyelvű alkalmazottak számának növekedése is várható. Jelenleg több mint 170 ír anyanyelvű alkalmazott dolgozik az európai intézményekben, de ez a szám még idén év elején várhatóan 200-ra emelkedik.

„Az ír nyelv Európai Unión belüli státuszától való eltérés megszüntetése döntő lépés a nyelv fejlődése és jövője szempontjából. Az ír nyelv mára egyenrangúvá vált az EU többi hivatalos és munkanyelvével, és ez meg fogja erősíteni a kapcsolatot a polgárok és az európai közigazgatási rendszerek között” – fogalmazott az ír kormányzópárt frakcióvezetője és a Gaeltachtért (ír anyanyelvű régiók – a szerk.) és Sportért felelős államminiszter, Jack Chambers TD.

„Az Ír elnök által a múlt héten aláírt 2021-es hivatalos nyelvekről szóló törvénymódosítás mellett az ír nyelv szerepe a nemzeti és európai közigazgatási rendszerekben jelentősen megerősödött.”

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.