Bíróságon támadja meg a Facebook az adattovábbítás megtiltását

A Facebook bírósághoz fordult az ír adatvédelmi hatóság ideiglenes intézkedése ellen, amely megtiltja a személyes adatok EU-ból USA-ba való továbbítását.


Az ír legfelsőbb bíróság hétfőn engedélyezte a Facebook számára az ír adatvédelmi hatóság ideiglenes intézkedésével – amely megtiltotta a személyes adatok Európából az USA-ba való továbbítását – szembeni bírósági felülvizsgálatot.

Az ír adatvédelmi hatóság ideiglenes intézkedésében megállapította, hogy az EU-USA adatvédelmi pajzs nem nyújt megfelelő védelmet az USA-ba továbbított személyes adatok számára, mert azokhoz az amerikai titkosszolgálatok hozzáférnek.

Számos EU tagállam használta ezt a mechanizmust a személyes adatok globális továbbítására. A Facebook jogi lépéseket tett az intézkedéssel szemben, mert az ír adatvédelmi hatóság döntése akadályozza a vállalatot abban, hogy adatokat továbbítson az EU-ból az Egyesült Államokba, arra hivatkozással, hogy az adatvédelmi pajzsot az EUB érvénytelennek nyilvánította.

Az ír legfelsőbb bíróság határozatában felfüggesztette az ír adatvédelmi hatóság eljárását az ideiglenes intézkedés bírósági felülvizsgálatáig.

(jurist.org)Kapcsolódó cikkek:


Brit kezdeményezés az üldözött török ügyvédekért
2020. október 27.

Brit kezdeményezés az üldözött török ügyvédekért

„Az őrizetbe vettek közül sokan kínzásoknak, magánzárkában zárásnak, valamint az egészségügyi ellátások és jogi segítség megtagadásának vannak kitéve. Néhányan meg is haltak a letartóztatásuk ideje alatt”- közölte a jogvédő szervezet.

Elállási jog a fogyasztói hitelmegállapodásban
2020. október 27.

Elállási jog a fogyasztói hitelmegállapodásban

A vevő elállási jogának kérdéskörét vizsgálta a fogyasztói hitelmegállapodás vonatkozásában az Európai Unió Bírósága a J. C. kontra a Kreissparkasse Saarlouis-ügyben[1] született ítéletében.