Bíróságon támadja meg a Facebook az adattovábbítás megtiltását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Facebook bírósághoz fordult az ír adatvédelmi hatóság ideiglenes intézkedése ellen, amely megtiltja a személyes adatok EU-ból USA-ba való továbbítását.

Az ír legfelsőbb bíróság hétfőn engedélyezte a Facebook számára az ír adatvédelmi hatóság ideiglenes intézkedésével – amely megtiltotta a személyes adatok Európából az USA-ba való továbbítását – szembeni bírósági felülvizsgálatot.

Az ír adatvédelmi hatóság ideiglenes intézkedésében megállapította, hogy az EU-USA adatvédelmi pajzs nem nyújt megfelelő védelmet az USA-ba továbbított személyes adatok számára, mert azokhoz az amerikai titkosszolgálatok hozzáférnek.

Számos EU tagállam használta ezt a mechanizmust a személyes adatok globális továbbítására. A Facebook jogi lépéseket tett az intézkedéssel szemben, mert az ír adatvédelmi hatóság döntése akadályozza a vállalatot abban, hogy adatokat továbbítson az EU-ból az Egyesült Államokba, arra hivatkozással, hogy az adatvédelmi pajzsot az EUB érvénytelennek nyilvánította.

Az ír legfelsőbb bíróság határozatában felfüggesztette az ír adatvédelmi hatóság eljárását az ideiglenes intézkedés bírósági felülvizsgálatáig.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 20.

Az AI szabályozás jövője az USA-ban

Technológiai vezetők találkoztak az amerikai törvényhozókkal a Capitol Hillben, hogy megvitassák az AI szabályozás jövőjét.