Biztosítani kell a bírói szervezetek függetlenségét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bírói szervezetek hozzájárulnak a jogállamiság előmozdításához és fejlesztéséhez.

Az Európai Bírák Konzultációs Testületének (CCJE) „A bírói szervezetek szerepe a bírói függetlenség támogatásában” című új véleményében felszólítja a tagállamokat, hogy biztosítsák a megfelelő jogi keretet a bírák egyesülési jogának hatékonyan gyakorlásához és tartózkodjon minden olyan beavatkozástól, amely sértheti a bírói szervezetek függetlenségét.

A CCJE megjegyzi, hogy Európában céljaik, tagságuk nagysága és tagsági képesítésük alapján nagyon sokféle bírói szövetség létezik. Mindegyikük közös vonása azonban, hogy önszabályozó nonprofit szervezetekről van szó, amelyek legfontosabb és átfogó célkitűzései a bírák függetlenségének megteremtése és védelme, státusuk megőrzése és a bírák megfelelő munkakörülményeinek biztosítása. Ily módon a bírói szervezetek hozzájárulnak a jogállamiság előmozdításához és fejlesztéséhez. A CCJE szerint a bírói szervezeteket be kell vonni az igazságügyi reformokba, illetve a képzés és az etika területén is együtt kell működni velük.

A véleményt eljuttatják a Miniszteri Bizottsághoz, amely megküldi azt az összes tagállam részére.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 11.

Az európai öröklési bizonyítvány joghatásai, a hiteles másolat érvényessége

A szerző az alábbi cikkében az Európai Unió Bíróságának az U. E, H. C., mint két magánszemély és a Vorarlberger Landes‑ und Hypothekenbank ügyben[1] hozott ítéletét ismerteti, ami az európai öröklési bizonyítvány joghatásainak és a dokumentum hiteles másolata érvényességének kérdésében született.

2022. május 4.

Magyarországon a harmadik legrosszabb a sajtószabadság helyzete az uniós tagállamok közül

A média ellenőrzés alatt tartása, erősödő ellenségesség az újságírók irányában, Görögország mélyrepülése – ezek a legaggasztóbb jelenségek Európában a Riporterek Határok Nélkül (RSF) kedden közzétett, a sajtószabadságról szóló, legfrissebb jelentése szerint. A világ 180 országát a sajtószabadság szempontjából rangsoroló index középmezőnyében van Magyarország, a 85. helyen, ez az uniós tagállamok közül a harmadik legrosszabb helyezés.