Biztosítani kell a bírói szervezetek függetlenségét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bírói szervezetek hozzájárulnak a jogállamiság előmozdításához és fejlesztéséhez.

Az Európai Bírák Konzultációs Testületének (CCJE) „A bírói szervezetek szerepe a bírói függetlenség támogatásában” című új véleményében felszólítja a tagállamokat, hogy biztosítsák a megfelelő jogi keretet a bírák egyesülési jogának hatékonyan gyakorlásához és tartózkodjon minden olyan beavatkozástól, amely sértheti a bírói szervezetek függetlenségét.

A CCJE megjegyzi, hogy Európában céljaik, tagságuk nagysága és tagsági képesítésük alapján nagyon sokféle bírói szövetség létezik. Mindegyikük közös vonása azonban, hogy önszabályozó nonprofit szervezetekről van szó, amelyek legfontosabb és átfogó célkitűzései a bírák függetlenségének megteremtése és védelme, státusuk megőrzése és a bírák megfelelő munkakörülményeinek biztosítása. Ily módon a bírói szervezetek hozzájárulnak a jogállamiság előmozdításához és fejlesztéséhez. A CCJE szerint a bírói szervezeteket be kell vonni az igazságügyi reformokba, illetve a képzés és az etika területén is együtt kell működni velük.

A véleményt eljuttatják a Miniszteri Bizottsághoz, amely megküldi azt az összes tagállam részére.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.