Bűnügyi együttműködés a Brexit után


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német kormány és az EU sem támogatja a britek azon kérését, hogy a Brexit után is hozzáférhessenek az európai hírszerzési adatbázisokhoz.

A német kormány Brexit megállapodással kapcsolatos tervezete szerint a brit kormány az EU-val való jövőbeli kapcsolatai során nem fér majd hozzá az Europol-adatbázisokhoz.

A két fél közötti tárgyalások a héten videohívásokkal folytatódtak, amelyen Nagy-Britannia képviselői elutasították az átmeneti időszak meghosszabbítását a koronavírus világjárvány miatt, illetve kijelentették, hogy az Egyesült Királyság továbbra is részt szeretne venni az egész EU-ra kiterjedő információmegosztási megállapodásokban és bővítené azokat.

A Guardianhez eljutott az Egyesült Királyságnak a Brexit-tárgyalásokban betöltött szerepéről szóló német kormányjelentés, amely szerint Nagy-Britannia azt akarja, hogy „a lehetőségekhez képest a leginkább közelítsenek a jogai egy eu-s tagállam”, az Europollal, az EU bűnüldöző szervével folytatott együttműködés során. Ez magában foglalja, hogy a britek továbbra is hozzáférnének az Europol Központi Hírszerzési Adatbázisához (EIS)  – amelyet az eu-s álláspontot tükröző német jelentés „lehetetlennek” minősített.

Az Egyesült Királyság más adatmegosztási rendszerek iránt is érdeklődött, így például a Schengeni Információs Rendszer (SIS II) iránt, valamint az európai határellenőrző ügynökségek által használt adatbázis körülbelül 90 millió bejegyzése és a légi utasok adatait (PNR) tartalmazó adatbázis, amelyet a brit tárgyalók kiterjesztenének a hajókkal és a vasúton utazókra is.Nagy-Britanniának az ezen adatbázisokhoz való különleges hozzáférés iránti igénye Németországban heves tiltakozást váltott ki, amely ez idáig mérsékeltebben befolyásolta a tárgyalásokat, de az adatvédelem rendkívül érzékeny téma.

Christian Petry, a német szociáldemokrata párt (SPD), európai ügyekért felelős szóvivője arról tájékoztatta a Guardiant, hogy a német kormány „nagyon kritikus” a brit igényekkel szemben, mert az az EU tagok számára a schengeni övezettel kapcsolatosan fenntartott ellenőrzési és befolyási szintre vonatkozik.

„A Brexit pártiak mindig is antidemokratikusnak tartották az EU-t” – mondta Petry. „Most ez a harmadik ország akar diktálni az EU-nak, hogy miként szervezze meg a belső biztonságát, amely valóban nem túl demokratikus. Ez nem csupán egy aránytalan haszon lenne, hanem súlyos precedenst is teremtene. Milyen érvekkel tudnánk reagálni más államok hasonló kérésére? ”

A Német Zöld Párt szerint Nagy-Britannia csak akkor reménykedhet abban, hogy részt vehet az információmegosztási együttműködésekben, ha elfogadja az EU adatvédelmi előírásait, és így az Európai Unió Bíróságának joghatóságát.


„Megfelelő garanciák nélkül veszélyeztetjük polgáraink alapvető jogait, és ezt nem tolerálhatjuk” – mondta Franziska Brantner, a Német Zöldpárt képviselője, aki jelenleg a második helyen áll Angela Merkel pártját követve. „A jogok felelősségekkel is járnak”.

Az Egyesült Királyság tisztviselői a tárgyalások során azzal érveltek, hogy erős együttműködést ajánlanak, mert ellenkező esetben kölcsönös veszteségek érhetik a feleket a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben.

Egyes források szerint azok, akik úgy értékelik az Egyesült Királyságot álláspontját, hogy az EU-n kívüli országként megpróbálják elérni a tagsággal járó előnyöket, azok félreértik a brit álláspontot.

Az Egyesült Királyság főtárgyalója, David Frost többször hangsúlyozta, hogy az EU kapcsolatokban olyan megállapodást akar elérni, mint azok a harmadik országok, amelyek együttműködnek az EU-val, de nem tagjai a blokknak”.

Néhány német politikus azonban felháborodott azon, hogy az Egyesült Királyság továbbra is részt vehet a schengeni információs rendszerben (SIS), mivel az a döntés, amely öt évvel ezelőtt lehetővé tette a briteknek, hogy részt vegyenek a schengeni rendszerben, mára ellentmondásosnak bizonyult.

Az Európai Unió Tanácsa 2018. évi jelentése megállapította, hogy az Egyesült Királyság nem megfelelő módon használja fel az adatbázist azáltal, hogy jogellenesen másolja a minősített személyes információkat, és megosztja azokat amerikai vállalatokkal.

„A brit kormány azon törekvése, hogy továbbra is hozzá akar férni Európa legnagyobb rendőrségi adatbázisához annak ellenére, hogy többször megsértette annak szabályait egyenesen felháborító” – mondta Andrej Hunko, a német baloldali Die Linke párt európai ügyekért felelős szóvivője.

„Ehelyett a Bizottságnak a britek azonnali kizárását kell kezdeményeznie a schengeni információs rendszerből, mivel az Egyesült Királyság tisztviselői továbbra is megtagadják az Európai Bizottság által januárban közölt hiányosságok kezelését.” Hunko szerint pártja „tiltakozni fog” a brit javaslatokkal szemben Németországban és eus-s szinten.

Az EU tisztviselői szerint a múlt héten a kereskedelemről, a rendőrségről és az igazságügyi együttműködésről, valamint a jövőbeli kapcsolatok irányításáról szóló tárgyalások nem hoztak jelentős előrelépést. „Van egy szakadék közöttünk” – foglaltak össze egy forrás.

Az EU Brexit főtárgyalója, Michel Barnier várhatóan nem fog kompromisszumot kötni, amelyet várhatóan még ma bejelent az újságíróknak.

A brit belügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy „Polgáraink biztonsága a kormány legfontosabb prioritása, ezért szorosan együttműködünk az Európai Unióval annak érdekében, hogy a bűnüldözésről és a büntető igazságügyi együttműködésről mindkettőnk számára megnyugtató megállapodás szülessen.”

„A megállapodásnak partneri hozzáállást igényel mindkét fél részéről, akik rendelkeznek azokkal a képességekkel, amelyek segítenek a polgárok védelmében és a bűnözők bíróság elé állításában – mindannyiunk biztonságának érdekében.”

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.