Alkotmányellenes a bosnyák kijárási korlátozás Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bosnyák alkotmánybíróság szerdán úgy határozott, hogy a koronavírus terjedésének megállítására érdekében, a 65 éven felüliek és 18 éven aluliak szabad mozgását korlátozó intézkedések nincsenek összhangban az állam alkotmányával.

Egy állampolgári csoport indítványára válaszul az Alkotmánybíróság megállapította, hogy megsértették az indítványozók szabad mozgáshoz való alkotmányos alapjogát, amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezmény is garantál.

Az alkotmánybíróság utasította a Bosnyák-horvát Föderáció kormányát és a polgári védelmi szolgálatát, hogy öt napon belül tegyenek eleget a határozatban foglaltaknak. Az alkotmányellenesnek talált intézkedés helyett bevezetendő új szabályoknak a közvetlen társadalmi érintkezés csökkentését kell céloznia – tájékoztatott az alkotmánybíróság.

A Polgári Védelmi Szolgálat vezetője, Fahrudin Solak elmondta, hogy tiszteletben tartják az alkotmánybíróság döntését.

Korábban Bosznia mindkét autonóm régiója, a Bosnyák-horvát Föderáció és a Szerb Köztársaság is megtiltotta a 65 évesnél idősebb és 18 évnél fiatalabb embereknek a lakhelyük elhagyását a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és éjszakai kijárási tilalmi vezetett be.


Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.