Alkotmányellenes a bosnyák kijárási korlátozás Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bosnyák alkotmánybíróság szerdán úgy határozott, hogy a koronavírus terjedésének megállítására érdekében, a 65 éven felüliek és 18 éven aluliak szabad mozgását korlátozó intézkedések nincsenek összhangban az állam alkotmányával.

Egy állampolgári csoport indítványára válaszul az Alkotmánybíróság megállapította, hogy megsértették az indítványozók szabad mozgáshoz való alkotmányos alapjogát, amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezmény is garantál.

Az alkotmánybíróság utasította a Bosnyák-horvát Föderáció kormányát és a polgári védelmi szolgálatát, hogy öt napon belül tegyenek eleget a határozatban foglaltaknak. Az alkotmányellenesnek talált intézkedés helyett bevezetendő új szabályoknak a közvetlen társadalmi érintkezés csökkentését kell céloznia – tájékoztatott az alkotmánybíróság.

A Polgári Védelmi Szolgálat vezetője, Fahrudin Solak elmondta, hogy tiszteletben tartják az alkotmánybíróság döntését.

Korábban Bosznia mindkét autonóm régiója, a Bosnyák-horvát Föderáció és a Szerb Köztársaság is megtiltotta a 65 évesnél idősebb és 18 évnél fiatalabb embereknek a lakhelyük elhagyását a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és éjszakai kijárási tilalmi vezetett be.


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.

2021. szeptember 16.

Magyarország megsértette a külföldiek kollektív kiutasításának tilalmát

Az ügy középpontjában a magyar államhatárról szóló törvény által bevezetett “feltartóztatás és átkísérés” intézkedés áll, amely felhatalmazást nyújtott a rendőrség számára, hogy a Magyarország területén illegálisan tartózkodó külföldi állampolgárokat határozat nélkül a határkerítés külső oldalára (a szerb határra) szállítsa. Az eljárás során Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát, mivel egyedi határozat hiányában a kérelmezőt, magatartásától függetlenül, 11 társával együtt kitoloncolta anélkül, hogy valódi és hatékony módot biztosított volna számukra a Magyarországra való beutazásra, illetve a megfelelő jogorvoslatra.