Elégedetlen a GRECO a török igazságügy helyzetével


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A GRECO két jelentést tett közzé a képviselők, bírák és ügyészek közötti korrupció megakadályozásáról szóló ajánlásainak végrehajtásáról valamint a vádeljárásokról és a pártok finanszírozásának átláthatóságáról.

Az első jelentésben a GRECO felszólította a török ​​hatóságokat, hogy minél előbb fogadják el a képviselők feddhetetlenségére vonatkozó szabályokat, különös tekintettel az összeférhetetlenségre (ajándékok és egyéb előnyök, kiegészítő tevékenységek, munkavállalási helyzetek, lobbistákkal való kapcsolattartás stb.).

A GRECO hangsúlyozta, hogy fokozni kell a jogalkotási folyamat átláthatóságát. Az igazságszolgáltatást illetően a GRECO tudomásul vette az Bírák Etikai Nyilatkozatának elfogadását. Ez a dokumentum azonban csak általános elveket tartalmaz – további gyakorlati útmutatás szükséges és jelentősen fejleszteni kell az összeférhetetlenség, az ajándékok és a harmadik felekkel való kapcsolattartás fogalmait.

A GRECO ajánlásaival továbbra is az alapvető strukturális változásokra reagál, amelyek jelentősen meggyengítették a török igazságügy függetlenségét. Az a tény, hogy a Bírói és Ügyészi Tanács (CJP) a köztársasági elnök és a Parlament által kinevezett tagokból áll, és hogy egyiket sem a bírák és ügyészek választják, ellentétes az európai normákkal. Ezenkívül a GRECO megjegyezte, hogy az ügyvezető erős befolyást gyakorolt ​​a bírójelöltek és ügyészek kiválasztásának és felvételének folyamatára, az igazságügyi tisztviselők akaratukon kívüli áthelyezésére, a fegyelmi eljárásokra, valamint a bírák és ügyészek képzésére. Alapvető reformokra van szükség Törökországban az európai normák betartása érdekében.

A török ​​hatóságoknak 2021. november 30-ig jelentést kell tenniük az igazságszolgáltatásra és a képviselőkre vonatkozó ajánlások végrehajtásáról.

A második jelentésben a GRECO megjegyezte, hogy a törökországi pártfinanszírozás átláthatósága terén még mindig jelentős előrelépésekre van szükség. A GRECO sajnálja, hogy a kilencből csak egy ajánlást sikerült teljes mértékben végrehajtani az elmúlt 10 évben, ezért új jogalkotási kezdeményezésekre szólította fel Törökországot. További két ajánlást kell még teljes mértékben végrehajtani a vádeljárásokkal kapcsolatban., A GRECO kérte a török ​​hatóságokat, hogy adjnak tájékoztatást a feltárt problémákkal kapcsolatos jövőbeli fejleményekről.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.