Gigabüntetést kapott az Amazon Olaszországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint egymilliárd euróra bírságolta az Amazont az olasz gazdasági versenyhivatal. A vád szerint a vállalat visszaél domináns helyzetével a független eladókkal szemben, és weboldalán megsérti az Európai Unió gazdasági versenyszabályait.

Az olasz versenyhivatal szerint az Amazon rákényszerítette a kiskereskedőket, hogy a cég logisztikai szolgáltatását használják, ezzel saját pozícióját erősítve, ugyanakkor nem adott nekik hozzáférést kiemelt előfizetői programjához.

Ez az egyik legnagyobb büntetés az online kereskedelmi óriással szemben, amit valaha kiróttak Európában. A vállalat közölte: egyáltalán nem ért egyet a döntéssel, amelyet megfellebbez, és szerinte a kirovott büntetés igazságtalan és aránytalan.

Az Amazonnak a karantén idején sikerült nagyot terjeszkednie Olaszországban.

Brüsszel üdvözölte a döntést, mondván: örvendetes, hogy jó az együttműködés a nemzeti és az uniós gazdasági versenyhivatalok között.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.