Gigabüntetést kapott az Amazon Olaszországban


Több mint egymilliárd euróra bírságolta az Amazont az olasz gazdasági versenyhivatal. A vád szerint a vállalat visszaél domináns helyzetével a független eladókkal szemben, és weboldalán megsérti az Európai Unió gazdasági versenyszabályait.

Az olasz versenyhivatal szerint az Amazon rákényszerítette a kiskereskedőket, hogy a cég logisztikai szolgáltatását használják, ezzel saját pozícióját erősítve, ugyanakkor nem adott nekik hozzáférést kiemelt előfizetői programjához.

Ez az egyik legnagyobb büntetés az online kereskedelmi óriással szemben, amit valaha kiróttak Európában. A vállalat közölte: egyáltalán nem ért egyet a döntéssel, amelyet megfellebbez, és szerinte a kirovott büntetés igazságtalan és aránytalan.

Az Amazonnak a karantén idején sikerült nagyot terjeszkednie Olaszországban.

Brüsszel üdvözölte a döntést, mondván: örvendetes, hogy jó az együttműködés a nemzeti és az uniós gazdasági versenyhivatalok között.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 19.

Végrehajtási perben is vizsgálható a fogyasztói szerződés tisztességtelensége

Az EUB döntése értelmében nem lehet kizárni, hogy a végrehajtási kifogást elbíráló bíróság hivatalból vizsgálhassa a tisztességtelen szerződési feltételeket, ha az adós nem mondott ellent a fizetési meghagyásnak, illetve akkor, ha az állam biztosít más polgári jogi eljárást a tisztességtelenség vizsgálatára.