Háborús bűnöket követhetett el Izrael az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vizsgálatot indít az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a megszállt palesztin területeken és Izraelben április óta elkövetett emberi jogi bűncselekmények ügyében. A világszervezet emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet szerint az izraeli hadsereg háborús bűnöket követhetett el Gázában.

Bár Izrael többféle óvintézkedést is tett, például egyes esetekben előre jelezte a támadást, a légicsapásokat sűrűn lakott környékeken hajtotta végre. Ezért sok civil vesztette életét, vagy sebesült meg, és komoly károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában” – mondta a politikus.

Oroszország és Kína is megszavazta

Az Emberi Jogi Tanács egy állandó, független, nemzetközi bizottságot hoz létre a nyomozás lefolytatása érdekében. A testület feladata lesz egyben az is, hogy kivizsgálja a palesztinok és az izraeliek közötti feszültség, instabilitás és elhúzódó konfliktus kiváltó okait, beleértve a nemzeti, etnikai, rasszbéli vagy vallási diszkriminációt, illetve elnyomást. Ez volt az első alkalom, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa határozatlan idejű mandátummal ruházott fel egy bizottságot.

Az erről szóló határozatot 24 támogató, 9 ellenző és 14 tartózkodó szavazat mellett fogadták el a tanács rendkívüli ülésén, amelyet az Iszlám Konferencia Szervezetét képviselő Pakisztán és a Palesztin Hatóság kérésére hívtak össze. Oroszország és Kína is a határozat mellett voksolt.
gázai konfliktus

Rijád al-Máliki palesztin külügyminiszter a tanács ülésén azzal vádolta meg Izraelt, hogy a palesztin nép elnyomásán alapuló, apartheid rezsimet működtet. Izrael ENSZ-hez akkreditált nagykövete, Meirav Eilon Sahar a Hamászt vádolta a konfliktus kirobbantásával, és azt hangoztatta, hogy országa mindent megtesz a feszültség csökkentéséért.

A Hamászt is vizsgálják

Bachelet a Gázai övezetet uraló Hamászt is elítélte, amiért az lakónegyedekbe telepíti katonai eszközeit. Szerinte az iszlamista szervezet egyértelműen megsértette a háború szabályait azzal, hogy válogatás nélkül lőtte rakétáit Izrael felé.

A múlt hét péntekig, tizenegy napon át tartó konfliktusnak majdnem 250 áldozata volt Gázában, köztük 66 gyerek. Izraelben 12-an vesztették életüket, akik közül ketten voltak gyerekek. Bachelet szerint ha nem sikerül rendezni a zsidó-palesztin együttélés problémáit, a harcok hamarosan újra fellángolnak majd.

Washingtonnak nem tetszik a terv

Az Egyesült Államok csütörtöki közleményében azt írta: mélységes sajnálattal vette tudomásul a tanács határozatát, amely szerinte veszélybe sodorja az eddig elért eredményeket.

Az izraeli külügyminisztérium leszögezte: nem fog együttműködni a vizsgálóbizottsággal azért, hogy tisztára mossa a Hamászt.

A radikális palesztin szervezet egyik szóvivője üdvözölte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának határozatát, legitim ellenállásnak nevezte a Hamász tetteit, és Izrael mielőbbi felelősségre vonását követelte.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek