Jogellenesen kezeli a Google a biometrikus adatokat?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ken Paxton texasi főállamügyész csütörtökön beperelte a Google-t, amiért állítólag texasiak millióiról gyűjtött biometrikus adatokat a beleegyezésük nélkül.

Paxton hivatkozott a texasi Capture or Use of Biometric Identifier Act-re (a továbbiakban: CUBI), amely megtiltja a vállalatoknak, hogy kereskedelmi célból hang- vagy képadatokat gyűjtsenek a felhasználók előzetes tájékoztatása nélkül.
Azt állította, hogy a Google 2015 óta gyűjtött adatokat a texasiaktól, és „arcukat és hangjukat használta a Google kereskedelmi céljai érdekében”.
A főállamügyész a Google olyan funkcióit említi mint a Google Fotók „Arccsoportok” menüpontja, amely arcfelismerő szoftvert használ a hasonló arcok csoportosítására, hogy egy adott személy fényképeiből mappát hozzon létre.
Bár a funkció hasznos a felhasználók számára, Paxton azzal érvel, hogy a Google a texasiak adatait kezeli és tárolja a szolgáltatás további fejlesztése és a képek felhasználása céljából.
Paxton szerint „a Google számára nem számít, hogy a háromévesek, a járókelők és a nagymama soha nem járult hozzá ahhoz, hogy a Google rögzítse a biometrikus adataikat.”
Az államügyész keresetében a Face Groupingot, a Nest Hub Max „Face Match”-ét és a Nest-termékek „hangvezérlésű személyi asszisztensét” említi olyan programként, amellyel a Google biometrikus adatokat gyűjthet a texasiaktól.
Azzal érvel, hogy ezek a funkciók sértik a CUBI-t, mert az érintettek nem adják meg a hozzájárulásukat a szolgáltatások használata előtt, és nem adnak lehetőséget a leiratkozásra sem.
Paxton arra kérte a texasi szövetségi bíróságot, hogy végzéssel rendelje el, hogy a Google beleegyezés nélkül ne rögzítse, kezelje vagy ne használja a texasi emberek biometrikus adatait és  25 000 dolláros bírság kiszabását kérte minden egyes jogsértéséért.

Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

EUB-ítélet a gyanúsítottak jogaira vonatkozó tájékoztatásról

A gyanúsítottaknak vagy a megvádolt személyeknek a büntetőeljárás során biztosítandó, az eljárási jogaikra vonatkozó tájékoztatási kötelezettség értelmezésével kapcsolatos nemzeti és uniós szabályozás összevetését tette meg az EU Bírósága.

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.