Jogellenesen kezeli a Google a biometrikus adatokat?


Ken Paxton texasi főállamügyész csütörtökön beperelte a Google-t, amiért állítólag texasiak millióiról gyűjtött biometrikus adatokat a beleegyezésük nélkül.

Paxton hivatkozott a texasi Capture or Use of Biometric Identifier Act-re (a továbbiakban: CUBI), amely megtiltja a vállalatoknak, hogy kereskedelmi célból hang- vagy képadatokat gyűjtsenek a felhasználók előzetes tájékoztatása nélkül.
Azt állította, hogy a Google 2015 óta gyűjtött adatokat a texasiaktól, és „arcukat és hangjukat használta a Google kereskedelmi céljai érdekében”.
A főállamügyész a Google olyan funkcióit említi mint a Google Fotók „Arccsoportok” menüpontja, amely arcfelismerő szoftvert használ a hasonló arcok csoportosítására, hogy egy adott személy fényképeiből mappát hozzon létre.
Bár a funkció hasznos a felhasználók számára, Paxton azzal érvel, hogy a Google a texasiak adatait kezeli és tárolja a szolgáltatás további fejlesztése és a képek felhasználása céljából.
Paxton szerint „a Google számára nem számít, hogy a háromévesek, a járókelők és a nagymama soha nem járult hozzá ahhoz, hogy a Google rögzítse a biometrikus adataikat.”
Az államügyész keresetében a Face Groupingot, a Nest Hub Max „Face Match”-ét és a Nest-termékek „hangvezérlésű személyi asszisztensét” említi olyan programként, amellyel a Google biometrikus adatokat gyűjthet a texasiaktól.
Azzal érvel, hogy ezek a funkciók sértik a CUBI-t, mert az érintettek nem adják meg a hozzájárulásukat a szolgáltatások használata előtt, és nem adnak lehetőséget a leiratkozásra sem.
Paxton arra kérte a texasi szövetségi bíróságot, hogy végzéssel rendelje el, hogy a Google beleegyezés nélkül ne rögzítse, kezelje vagy ne használja a texasi emberek biometrikus adatait és  25 000 dolláros bírság kiszabását kérte minden egyes jogsértéséért.

Kapcsolódó cikkek

2023. május 11.

Az ordre public-elv tartalma és érvényesülése az európai büntetőjogban

Az „ordre public”, a magyar terminológiában „közrendi záradék” döntő jelentőségű a nemzetközi és a nemzeti jog találkozásánál. Egyrészről elengedhetetlen az államok jogrendszerének védelméhez. Másrészről, ha visszaélnek vele, ellehetetlenítheti a nemzetközi jog érvényre jutását.