Jogsértő műsor miatt bírságolta a brit médiahatóság a kínai állami médiát


Az Kommunikációs Iroda (Office of Communications, röviden: Ofcom), az Egyesült Királyság kommunikációs szolgáltatásait szabályozó hatóság pénteken kétszer 100 ezer fontos bírságot szabott ki a Star China Media Limited (SCML) kínai állami műsorszolgáltatóra, mert nem tartották be az tisztességes médiaszolgáltatásra és adatvédelemre vonatkozó műsorszórási szabályokat.


2016 januárjában az SCML CCTV News csatornája (később a China Global Television Network vagy CGTN-re nevezték át) sugárzott egy hírműsort, amely beszámolt Gui Minhai -ról, aki miután több mint 10 évig „szökevényként” élt, a műsor szerint önként tért vissza Kínába letölteni a börtönbüntetését. A műsorban olyan felvételeket mutattak be, amelyeken Gui sajnálatát fejezte ki a tettei miatt.

Hasonló műsort sugároztak 2018 februárjában, amelyben bemutatták Gui letartóztatása előtti és a börtönből való szabadulása utáni tapasztalatait. Arcát nem takarták ki.

2018 decemberében Gui lánya panaszt tett az Ofcomnál a „tisztességtelen bánásmód és a magánélet indokolatlan megsértése” miatt, amely a két műsorban megszerzett és sugárzott anyagok okoztak.

Nyári képzési akció

Döntésében az OfCom megállapította, hogy a CCTV és a CGTN műsorai lényegesen és hátrányosan befolyásolhatták a nézőkben Gui megítélését, és az SCML nem tett kellő lépéseket annak biztosítására, hogy a lényeges tényeket bemutassák, illetve ne hagyják figyelmen kívül, amely igazságtalansághoz vezetett.

Továbbá megsértették Gui magánélete tiszteletben tartásához fűződő jogos elvárását azzal, hogy a beleegyezése nélkül forgattak és sugároztak róla felvételeket.

Egy másik esetben a CGTN arról mutatott be felvételeket, hogy a kínai rendőrség közzétette a köztéri kamerák Cheng úrral kapcsolatos felvételét, amelyen látható volt, hogy „prostituáltakkal találkozik”, illetve az augusztusi bírósági tárgyalása.

A CGTN arról számolt be, hogy míg Cheng a BBC interjúja során azt állította, hogy kínozzák, elismerte, hogy megsértette a törvényt. A műsorban olyan felvételeket mutattak, amelyeken Cheng úr beismeri a tettét, valamint a rendőrség által közzétett kamerafelvételeket. Cheng urat megnevezték a műsorban, és az arcát is mutatták.

Az Ofcom helyt adott Cheng úr panaszának és megállapította, hogy a műsorban megvalósult a tisztességtelen bánásmód és a magánélet jogellenes megsértése.

Az SCML -t ezért a a két műsorért, műsoronként 100.000 font pénzbüntetéssel sújtották, amelyet minden esetben a HM Paymaster Generalnak kell megfizetni.

A mostani döntést megeleőzően az OfCom 2021 februárjában visszavonta a CGTN műsorszórási engedélyét az Egyesült Királyságban.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 16.

Második kiegészítő jegyzőkönyvet fogadtak el a kiberbűnözés ellen

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának olasz elnöksége megnyitotta aláírásra a kiberbűnözés elleni egyezmény (Budapesti Kibervédelmi Egyezmény) második kiegészítő jegyzőkönyvét, amelynek célja a hatóságok közötti együttműködés és az elektronikus bizonyítékok megosztása.