Jogsértően szerzett bizonyíték felhasználása


A Facebook elleni perben a bíróságnak arról kell döntenie, hogy engedélyezi-e a kiszivárogtatott bizalmas dokumentumok bizonyítékként történő felhasználását.


A Facebook jogi képviselőjeként eljáró Gibson, Dunn & Crutcher Ügyvédi Iroda szerint egy megszűnt fotóalkalmazás által kiszivárogtatott több tucat dokumentumnak a Cambridge Analytica botránnyal kapcsolatos perben történő felhasználásának engedélyezése megtévesztő és egyoldalú lehet a bíróság számára.

A Facebook Inc. indítványozta a Cambridge Analytica perét tárgyaló szövetségi bírónál, hogy utasítsa el a felperes Six4Threetől származó bizalmas dokumentumok bizonyítékként történő felhasználására vonatkozó indítványát, amelyek a fotóalkalmazást fejlesztő cég és a techóriás közötti bírósági per során szivárogtak ki.

A Facebook-felhasználókat képviselő ügyvédei azt indítványozták a bíróságnál, hogy határozzon a kiszivárgott Facebook-dokumentumok bizalmas kezelésének feloldásáról.

A Facebook ügyvédei azonban azzal érvelnek, hogy egy ilyen döntés veszélyeztetné a bizalmas anyagokra vonatkozó védelmet és tágabb értelemben magát az igazságszolgáltatási rendszert. “A felperesek szerint azonban, ha a bírósági döntés ellenére valamely dokumentum mégis kiszivárog, akkor, a dokumentum többé már nem tekinthető titkosnak, függetlenül a kiszivárgás körülményeitől” De igenis számít, hogy a dokumentumok hogyan szivárogtak ki – érvelnek a Facebook ügyvédei. A bíróságok több esetben is úgy döntöttek, hogy az érintett nem veszíti el a titkos és érzékeny információk védelemhez való jogot, ha valaki rossz szándékból kiszivárogtatja azt.

“A Facebook a 46 bizalmas dokumentumot a Six4Three cég elleni perben használta fel, amely a megszűnt Pikinis platform fejlesztője ellen indult azért, mert az alkalmazásban a felhasználók a Facebook-ismerőseik bikini-ruhás fotóira kereshettek.

A San Mateo megyei felsőbíróságon indított perben a Six4Three megtámadta a Facebook döntését, amely megszüntette az alkalmazásnak a Facebook API-végpontokhoz (az alkalmazásprogramozási interfész egy program vagy rendszer azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja, amelyet más programok felhasználhatnak -szerk). való hozzáférését.

Az Egyesült Királyság hatóságai 2018-ban foglalták le és tették közzé a Six4Three alapítójánál, Ted Kramernél talált dokumentumokat, az újságírók pedig még több belső dokumentumot hoztak nyilvánosságra, amelyből részletesen látható volt, hogy a Facebook vezetése miként használta a felhasználói adatokat, mint versenyelőnyt, a partnereivel szemben.

A Facebook azt állítja, hogy a dokumentumok jelen perben bizonyítékként való elfogadása súlyosbítaná a Six4Three által elkövetett állítólagos jogsértő magatartást, és lehetővé tenné az ellenfélnek, hogy „félrevezetően és egyoldalúan adja elő álláspontját a perben”.

A dokumentumok újabb nyilvánosságra hozatala veszélyezteti V. Raymond Swope San Mateo Felsőbíróság bírájának a „az esztelen magatartásnak” nevezett szivárogtatás kezelése érdekében tett erőfeszítéseit – állítja a beadvány.ű

A felperest képviselő Bleichmar Fonti & Auld és Keller Rohrback Ügyvédi Iroda ügyvédjei vitatták a dokumentumok bizalmas jellegét, megjegyezve, hogy „a Facebook sok olyan dokumentumot minősített bizalmasnak, amelyeket maga készített és nyújtott be a Six4Three LLC-vel folytatott peres eljárás során, és amelyek ma már nyilvánosan elérhetőek. ”

A Facebook azt állítja, hogy a felperesek már megsértették a titkos információ védelmére vonatkozó bírósági végzést az ügyben. A felek közötti találkozások és tanácskozások során a felperesek „szándékosan kijátszották” a titkos információ védelmére vonatkozó rendelkezéseket, mivel a Facebook által bizalmasként megjelölt dokumentumokat csatolták a perben – állítják a Facebook ügyvédjei.

„Ahelyett, a felperes a Facebook által bizalmasnak minősített dokumentumok bizalmas jellegét megőrizve nyújtaná be azokat a perben, inkább figyelmen kívül hagyják a vz információk titkosságát elrendelő bíróság végzést és a dokumentumok kiszivárgott nyilvános változatát használnák fel, amelyet a cég „Szigorúan bizalmas” megjelöléssel látott el, amely alapján egyértelmű, hogy a felperes által benyújtani szándékozott iratok a Six4Three elleni perből származnak”- áll a Facebook jogi képviselőinek beadványában.

A techcég szerint a dokumentumok bizonyítékként történő felhasználásának engedélyezése „igazságtalan eredménnyel járna”. “A 46 dokumentumot a Six4Three és képviselői szivárogtatták ki két San Mateo megyei Felsőbírósági végzés megsértésével” – áll a dokumentumban. “A felperesek igyekeznek a jelen perben a kiszivárogtatott dokumentumok titkosságát megkérdőjelezni és megpróbálják kihasználni a Six4Three jogsértő magatartását, és fogást találni a Facebookon, amelyet jelenleg a titkosság fenntartását szolgáló bírósági végzések akadályoznak.”

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2021. október 14.

Az Amazon sofőrök is munkavállalói jogokat követelnek

Egy brit ügyvédi iroda csoportos pert indított az Amazon ellen, amelyben a cég sofőrjei összesen 140 millió fontot követelnek, mert nem munkavállalóként, hanem önálló vállalkozóként alkalmazták őket.