Aggályok a digitális vakciana-útlevéllel kapcsolatban Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A digitális vakcina-útlevelek koncepciója tökéletes megoldásnak tűnhet, de a megvalósítást nemcsak az adminisztratív akadályok nehezítik, hanem a jogi és üzleti kockázat is felvetődik, ha az útlevél szükséges a munkahelyre vagy a saját cégünkhöz való visszatéréshez.

Közvetlenül azután, hogy a CDC (amerikai népegészségügyi hatóság – szerk.) új iránymutatást adott ki a beoltott amerikaiakra vonatkozó korlátozások enyhítéséről, sok munkáltatóban merült fel, hogy vajon hogyan kezeljék a pandémiát követő időszakban a munkavállalókat.

Egy év elszigeteltség után az emberek készek utazni, étterembe járni, moziba és koncertre menni a barátaikkal, és utána biztonságosan mehetnek be a munkahelyükre. Bár a lehetőség sok izgalmat tartogat, ugyanakkor fejfájást is okoz azoknak, akiknek azt kell eldönteni, hogy ki tekinthető teljesen beoltottnak. A CDC szerint a beoltottaknak továbbra is folytatniuk kell a maszk viselését, a távolságtartást, a kézmosást és a többi protokoll betartását. A munkaadók most azt fontolgatják, hogy a digitális vakcina-útlevelek jelentik-e a kulcsot a normális élethez és a munkahelyre való visszatéréshez.

Míg a digitális vakcina-útlevelek koncepciója tökéletes megoldásnak tűnhet, a megvalósítást nemcsak az adminisztratív akadályok, hanem a jogi és üzleti problémák is felvetődnek, ha vissza kell térni a munkahelyre vagy a vállalkozásba. Cikkünkben bemutatjuk ezeket a bonyolult jogi szempontokat, köztük a magánélet védelmét és az etikai aggályokat, útmutatást kínálva a munkaadóknak a munkahelyi gyakorlat kialakítása során.

A digitális vakcinaútlevél

A vállalatok keményen dolgoznak szerte a világon biztonságos alkalmazásalapú digitális vakcina-útlevélen, amellyel egyszerűen, mobilalkalmazással vagy a digitális pénztárca funkció segítségével lehet a beoltottságot bizonyítani. Az útlevél lényegében egy digitális személyi igazolvány (alkalmazás vagy QR-kód alapú), amelyet be lehet szkennelni az adott személy beoltottságának ellenőrzésekor. Az oltási igazolvány digitalizálása látszólag egyszerű – a hatékonyság és az egyszerűség miatt és az iparágak közötti együttműködés segítségével – a legfontosabb az utazás, a vendéglátás, a szórakoztatóipar és az egészségügy területén. Heves vitákat váltott ki az az elképzelés, hogy az embereknek digitális vakcina-útlevéllel kell rendelkezniük az utazáshoz, bizonyos szolgáltatások igénybevételéhez vagy a munkavégzéshez, beleértve a turizmussal kapcsolatos aggályokat, valamint a diszkrimináció veszélyét.

Ez utóbbi nemcsak a digitális magánélet kiszámíthatatlanságával kapcsolatos aggodalmakat jelenti, hanem azt a felelősséget is, amellyel a munkaadók szembesülhetnek, ha a munkavállalóknak be kell oltatniuk magukat a munkahelyre való visszatéréshez.

Korona HR kutatás letöltése ingyen

Tapasztalatok a nagyvilágból

Nagy-Britannia, Dánia és számos további európai ország és Thaiföld bejelentette a digitális vakcinaútlevél-programok bevezetésének tervét. Izrael elsőként hajtotta digitalizálta a vakcina-útlevelet február végén, a lakosság magas átoltottságnak köszönhetően.

Számos légitársaság és az idegenforgalomtól függő iparág vagy úticél is megköveteli az oltás valamilyen igazolását az alkalmazottak és az utasok számára. Pontosabban, az Etihad Airways és az Emirates megkezdi a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség által kifejlesztett digitális utazási igazolvány használatát. Továbbá a Világgazdasági Fórum és a svájci nonprofit szervezet, a Commons Project Foundation teszteli a CommonPass nevű digitális oltóanyag-útlevelet.

Jogszerűek-e az oltási útlevelek?

Bár az oltás igazolásának előírása törvényes lehet, a vállalkozásoknak és a munkaadóknak gondosan értékelniük kell az esetleges jogi következményeket és gyakorlati szempontokat. Az EEOC által kiadott legújabb útmutatás szerint a munkáltatók csak bizonyos fontos esetekben kötelezhetik a munkavállalókat az oltás igazolásuk bemutatására a munkahelyre való visszatérés előtt.

Sok munkaadó már régóta kötelezi a munkavállalókat testhőmérséklet-ellenőrzésre és egészségügyi kérdőívek kitöltésére a munkahelyre való belépése előtt. Ez a munkáltatói jog azonban nem abszolút. Még a digitális vakcina-útlevelek kapcsán is fel kell készülniük a munkaadóknak arra, hogy alkalmazkodjanak olyan helyzetekhez, amikor a munkavállalók fogyatékossággal kapcsolatos vagy vallási okok miatt nem oltatják be magukat. A kaliforniai munkaügyi hatóságok március 4-én kiadott útmutatása szemlélteti azokat az akadályokat, amelyekkel a munkaadók országszerte szembesülnek, ha kötelezővé teszik a védőoltást: Nem diszkriminálhatják vagy zaklathatják az alkalmazottakat valamely védett tulajdonságuk alapján, szükség esetén fogyatékossággal vagy vallással kapcsolatos módszert kell biztosítaniuk a munkavégzésre és az oltás elutasítása miatt senkit nem lehet diszkriminálni.

Fogyatékossággal kapcsolatos megoldások

Az EEOC (és Kalifornia) iránymutatása szerint, ha egy alkalmazott fogyatékossága miatt utasítja el az oltást, a munkáltató köteles biztosítani az észszerű együttműködést, anélkül, hogy az a vállalkozásnak indokolatlan nehézségeket okozna. Amikor az alkalmazottak fogyatékosságuk miatt utasítják el az oltást, kritikus fontosságú, hogy a munkaadók emlékezzenek arra, hogy mit is jelent az észszerű alkalmazkodás. Minden ilyen interaktív folyamat munkakörönként és munkavállalónként egyedi.

A felek megállapodhatnak az otthoni munkavégzésben, valamint vizsgálhatják, hogy megvalósíthatók-e olyan észszerű eljárások a munkahelyen, amelyek lehetővé teszik a munkavállaló számára, hogy önmagát vagy másokat ne veszélyeztessen munka közben.

Bár a kaliforniai hatóságok nem kínálnak konkrét „észszerű eljárásokat és biztosítékokat”, de ezek közé tartozik a maszkok és egyéb egyéni védőeszközök (PPE) használata, a társadalmi távolságtartás, vagy akár a fogyatékkal élő munkavállalók egészségügyi célú elkülönítése a munkahelyen. A munkáltatóknak valószínűleg egynél több ilyen biztosítékot kell nyújtaniuk. Sőt, ha a munkáltatók az elmúlt évben betartották ugyanezeket az eljárásokat, és a munkavégzés megfelelt az üzleti elvárásoknak, nehéz lehet megmutatni, hogy ezek a látszólag költséghatékony biztosítékok üzleti nehézségeket jelentenek.

Vallási meggyőződés

Egy másik szempont, amelyet a munkáltatóknak figyelembe kell venniük, az állampolgári jogokról szóló törvényre és az alkalmazottak védelmére vonatkozik, akik vallásos meggyőződésük miatt utasítják el az oltásokat. Bár a vállalkozások megkövetelhetik az alkalmazottaktól az oltási igazolás bemutatását, fel kell készülniük arra, hogy észszerű megoldást biztosítsanak, ha a munkavállaló vallási meggyőződése, vallásos szertartása, vagy a vallási előírások akadályozzák meg őt a védőoltás beadatásában – kivéve, ha a megállapodás a törvényben rögzített indokolatlan nehézségeket okozna a munkáltatónak.

Az EEOC a „vallást” nagyon tág értelemben határozza meg, amely meghaladja az egyházi tagságot, és magában foglalja a szilárdan vallott erkölcsi vagy etikai meggyőződéseket. Például egy alkalmazott kifogása azon az erkölcsi meggyőződésen is alapulhat, hogy bizonyos vegyi anyagok nem jutnak be a szervezetébe. A munkavállalókkal való megállapodás kezelésekor a munkáltatóknak feltételezniük kell, hogy a tényleg a munkavállaló vallási meggyőződésen alapszik. Bár a munkaadók kérhetnek igazolást, ha objektív okból megkérdőjelezik a munkavállaló által előadottakat, de ebben a kérdésben a törvény sem egyértelmű, ezért a munkáltatóknak egyeztetniük kell a jogi tanácsadóikkal, mielőtt bármilyen lépést tennének.

Az adatvédelmi aggályok

A digitális vakcinaútlevéllel kapcsolatos összetett jogi kockázatok ellenére egy dolog biztos: a vakcinaútlevelek bevezetése ellentmondásos, és óriási aggályokat vet fel az egészségügyi személyes adatok megosztásával kapcsolatban. Az alkalmazás kezelőrendszernek megbízhatónak kell lennie, és előrelátást igényel a tervezés és a telepítés is.

Ennek megfelelően az adatvédelmi incidensekkel szembeni ellenálló képesség és a felhasználók megbízható hitelesítése hatalmas kihívást jelent. A biometrikus adatokat – mint a kamerarendszerhez kapcsolódó arcfelismerés – gyakran tekintik a hitelességi kérdés megoldásaként. A kutatók és a technikusok ugyanakkor rámutatnak az algoritmusok torzításának kockázatára.

Az adattudomány és a vezető technológiai vállalatok a titkosítás és a magánélet fokozását szolgáló adatkezelés lehetőségét vizsgálják, valamint újradefiniálják azokat az algoritmusokat, amelyek figyelemmel kísérik, megjósolják és reagálnak a személyes adatok áramlásának és felhasználásának rendellenességeire. A hatalmas adatvédelmi aggályok fényében az ország technológiai óriásai és egészségügyi szervezetei összefogtak és együttműködnek a biometrikus azonosítási rendszerek fejlődésének felgyorsítása érdekében.

A vezető technológiai és egészségügyi vállalatok egyik koalíciójának – a Vaccine Credential Initiative – célja az univerzális szabványok kidolgozása az oltóanyag-hitelesítő alkalmazásokra az egyenlő hozzáférhetőség elérése érdekében. A techcégek a további kihívásokra is figyelmeztetnek. Rövid távon a lakosságnak óvakodnia kell az egyszer használatos alkalmazásokat lehetővé tevő elsietett műszaki megoldásoktól. Tartós és stabil etikus technológiát kell létrehozni, amely nem tárol személyes adatokat, vagy nem teszi lehetővé a felhasználók nyomon követését, ez azonban rengeteg időt és erőforrást igényel. A munkáltatók csábítónak érezhetik a megjelenő első megoldásokat, mert ezzel a lehető leghamarabb állhatnak helyre a járvány előtti normál állapot, de nem biztos, hogy a legelső a legjobb megoldás.

Kétségtelen, hogy az vakcina-útlevelek viszonylag furcsa (és talán kényelmetlen) adatkezeléssel járnak, utat biztosítva az érzékeny személyes adatokhoz, amelyeket rutinszerűen kezelnek majd és az emberek is szívesen átadnak majd valamilyen előny (például egy baseballmeccsen való részvétel, vagy a munkahelyre való visszatérés) érdekében. Ahogy életünk egyre jobban függ a digitális adattárolás fejlődésétől, a munkáltatóknak arra kell törekedniük, hogy éberek és tájékozottak legyenek a jövőbeli digitális vakcina-útlevél mögött álló műszaki infrastruktúráról és fejlesztésekről.

Fontos megérteni a digitális adattárolásban rejlő kockázatokat (a proaktív védintézkedések ellenére is) annak biztosítása érdekében, hogy az adatvédelem és az adatok biztonságos tárolása érdekében megfelelő biztosítékokat alkalmazzanak. Ez azzal járhat, hogy a munkáltató okostelefonja (vagy az adatkezelés más eszköze) az egyszerű ellenőrzésnél hosszabb ideig nem tárolja a munkavállaló adatait.

Az etikai problémák

Noha az oltás igazolása bizonyos tevékenységekben való részvétel és az egyes országokba való belépés szempontjából nem új keletű, a társadalom egészére kiterjedő korlátozásokra és a digitalizált szűrési folyamatra eddig nem igen volt példa. A vita a vakcinák bizonyított, bőrszín és társadalmi státusz alapú egyenlőtlen elosztásával kapcsolatosak. A védőoltás igazolásának megkövetelésével a beoltottak olyan lehetőségeket kapnak, amelyeket az oltáshoz hozzáférni nem tudók nem vehetnek igénybe. Ez nyomasztó és tisztességtelen eredményekhez vezethet – a hivatásos / felsőbb osztályú fehér bőrű emberek aránytalanul többen járhatnak be a munkahelyekre, üzletekbe, sporteseményekre és éttermekbe, míg a más bőrszínnel rendelkezők vagy a munkásosztály tagjai ezekből a lehetőségekből aránytalanul maradnak ki.

Ha a munkáltató megköveteli az alkalmazottaktól, hogy vakcina-útlevelet mutassanak be, az a munkaerőre is negatív hatással lehet. Ezért a digitális vakcina-útlevél bevezetése előtt kritikus, hogy a munkaadók értékeljék ezeket az etikai megfontolásokat, és továbbra is éberek maradjanak az egyenlőtlen nemzeti oltóanyag-ellátás hatásainak azonosításában.

A munkaadók problémái

Még mindig nem világos, hogy mi fog történni a következő hetekben és hónapokban a digitális vakcina-útlevelek használatával. Széles körben használják-e őket arra, hogy a munkavállalók visszatérhessenek a pandémiát megelőző életbe, vagy annyira kockázatos bevezetni, hogy alig használják majd?

Joe Biden elnök a kormányhivatalok számára irányelvet adott ki a koronavírus oltások nemzetközi tanúsítványokkal való összekapcsolásával és digitális igazolások elkészítésével kapcsolatos „megvalósíthatóság tanulmány elkészítésére”, amely előrevetítheti, hogy a digitális vakcina-útleveleket komolyan alkalmazzák az általános üzleti életben.

Míg számos belföldi légitársaság és óceánjáró üzemeltető alkalmazta a digitális egészségügyi követelményeket, jelenleg még nincs nemzeti koronavírus elleni oltási tanúsítvány vagy „útlevél”.

Cikkünk az ilyen útlevél nyilvánvaló jogi kockázataival foglalkozott, a digitális oltóanyag-útlevelekkel kapcsolatos jogi szabályozás továbbra sem ismert.

Ha vállalkozások fontolgatják az oltási igazolás kérését az alkalmazottaktól, akkor szorosan együtt kell működniük a jogi és üzleti tanácsadókkal, hogy a vállalkozás számára jelentkező előnyök mellett a kockázatokat is megfelelően figyelembe vegyék.

(law.com/legaltechnews)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.

2024. május 15.

Jogi mérföldkő a klímavédelemben

Történelmi jelentőségű döntésével a strasbourgi bíróság kimondta, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapjog által nyújtott állami védelmi kötelezettség kiterjed az éghajlatváltozás okozta, az életet, egészséget, közérzetet és életminőséget érintő negatív hatások elhárítására.