Kártérítést követelnek az Ischglben megfertőződöttek Koronavírus

Egy osztrák fogyasztóvédő csoport jogi lépéseket tesz az osztrák kormány ellen, amiért télen koronavírus járvány történt a nyugati tiroli síterepeken.


A fogyasztóvédők négy polgári pert nyújtottak be, de reményüket fejezték ki, hogy jövőre csoportos pert is indíthatnak több ezer ember nevében.

Az egyik ischgli szállodában 45 ország állampolgárai fertőződtek meg, miután a síelők között elterjedt a vírust.

A hatóságok úgy foglaltak állást, hogy az akkori legjobb tudásuknak megfelelően jártak el.

Az első fertőzöttet március 7-én találták Ischglben, de az osztrák közegészségügyi ügynökség azóta közölte, hogy tudomásuk szerint már február 5-én is voltak esetek az üdülőhelyen.

Az ausztriai civil szervezet, a Fogyasztóvédelmi Egyesület (VSV) szerint a négy polgári ügy magánszemélyek nevében indult, és mind Ischglhöz kapcsolódtak.

A felperesek 100 000 euró kártérítést követelnek.

A VSV a négy polgári pert próbapernek tekinti, és közölte, hogy jövőre több mint 6000 ember tervez csoportos keresetet indítani több különböző országokból.

A fertőzöttek többsége Németországból származik, de a perbe Ausztriából, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból is bekapcsolódnának.

A VSV írt Sebastian Kurz osztrák kancellárnak is, amelyben sürgette, hogy kössön egyezséget a felperesekkel.

Miért perelik a kormányt?

A hatóságok fenntartják, hogy az akkor rendelkezésre álló információk alapján megfelelően reagáltak a tiroli járványra.

A VSV azonban azt állítja, hogy a helyi és nemzeti kormányok tudtak a tömeges koronavírus-fertőzés veszélyéről a népszerű síterepeken, ennek ellenére túl lassan reagáltak.

Alexander Klauser, a tiroli üdülőhelyeken a vírusfertőzöttek egy részét képviselő ügyvéd szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hatóságok már februárban tudtak a fertőzésről.

“Február 25-én a hatóságok bezártak egy szállodát Innsbruckban, mert az egyik alkalmazott tesztje pozitív lett volt, ez azt jelenti, hogy a hatóságok azonnal reagáltak, amikor az eset Innsbruckban – Tirol tartomány fővárosában – kiderült.

“De nem reagáltak [a későbbi esetekre], bár bizonyíték van arra, hogy az osztrák hatóságokat már március 3-án, 4-én és 5-én tájékoztatták az ischgl-i és más síterepekről.”

Hozzátette: “Egy izlandi turistacsoport pozitív eredményét követően az izlandi kormány már március 5-én jelentette az eseteket az osztrák kormánynak.”
Peter Kolba, a VSV vezetője ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a március 13-i elhamarkodott és késleltetett karantén és kiürítés miatt a turistáknak zsúfolt buszokkal kellett közlekedniük, ami további fertőzésekhez vezetett.
Hozzátette, hogy legalább 32 turista meghalt miután az osztrák síterepeken megfertőződtek.

(bbc.com)Kapcsolódó cikkek:


Brit kezdeményezés az üldözött török ügyvédekért
2020. október 27.

Brit kezdeményezés az üldözött török ügyvédekért

„Az őrizetbe vettek közül sokan kínzásoknak, magánzárkában zárásnak, valamint az egészségügyi ellátások és jogi segítség megtagadásának vannak kitéve. Néhányan meg is haltak a letartóztatásuk ideje alatt”- közölte a jogvédő szervezet.

Elállási jog a fogyasztói hitelmegállapodásban
2020. október 27.

Elállási jog a fogyasztói hitelmegállapodásban

A vevő elállási jogának kérdéskörét vizsgálta a fogyasztói hitelmegállapodás vonatkozásában az Európai Unió Bírósága a J. C. kontra a Kreissparkasse Saarlouis-ügyben[1] született ítéletében.