Kártérítést követelnek az Ischglben megfertőződöttek Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy osztrák fogyasztóvédő csoport jogi lépéseket tesz az osztrák kormány ellen, amiért télen koronavírus járvány történt a nyugati tiroli síterepeken.


A fogyasztóvédők négy polgári pert nyújtottak be, de reményüket fejezték ki, hogy jövőre csoportos pert is indíthatnak több ezer ember nevében.

Az egyik ischgli szállodában 45 ország állampolgárai fertőződtek meg, miután a síelők között elterjedt a vírust.

A hatóságok úgy foglaltak állást, hogy az akkori legjobb tudásuknak megfelelően jártak el.

Az első fertőzöttet március 7-én találták Ischglben, de az osztrák közegészségügyi ügynökség azóta közölte, hogy tudomásuk szerint már február 5-én is voltak esetek az üdülőhelyen.

Az ausztriai civil szervezet, a Fogyasztóvédelmi Egyesület (VSV) szerint a négy polgári ügy magánszemélyek nevében indult, és mind Ischglhöz kapcsolódtak.

A felperesek 100 000 euró kártérítést követelnek.

A VSV a négy polgári pert próbapernek tekinti, és közölte, hogy jövőre több mint 6000 ember tervez csoportos keresetet indítani több különböző országokból.

A fertőzöttek többsége Németországból származik, de a perbe Ausztriából, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból is bekapcsolódnának.

A VSV írt Sebastian Kurz osztrák kancellárnak is, amelyben sürgette, hogy kössön egyezséget a felperesekkel.

Miért perelik a kormányt?

A hatóságok fenntartják, hogy az akkor rendelkezésre álló információk alapján megfelelően reagáltak a tiroli járványra.

A VSV azonban azt állítja, hogy a helyi és nemzeti kormányok tudtak a tömeges koronavírus-fertőzés veszélyéről a népszerű síterepeken, ennek ellenére túl lassan reagáltak.

Alexander Klauser, a tiroli üdülőhelyeken a vírusfertőzöttek egy részét képviselő ügyvéd szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hatóságok már februárban tudtak a fertőzésről.

“Február 25-én a hatóságok bezártak egy szállodát Innsbruckban, mert az egyik alkalmazott tesztje pozitív lett volt, ez azt jelenti, hogy a hatóságok azonnal reagáltak, amikor az eset Innsbruckban – Tirol tartomány fővárosában – kiderült.

“De nem reagáltak [a későbbi esetekre], bár bizonyíték van arra, hogy az osztrák hatóságokat már március 3-án, 4-én és 5-én tájékoztatták az ischgl-i és más síterepekről.”

Hozzátette: “Egy izlandi turistacsoport pozitív eredményét követően az izlandi kormány már március 5-én jelentette az eseteket az osztrák kormánynak.”
Peter Kolba, a VSV vezetője ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a március 13-i elhamarkodott és késleltetett karantén és kiürítés miatt a turistáknak zsúfolt buszokkal kellett közlekedniük, ami további fertőzésekhez vezetett.
Hozzátette, hogy legalább 32 turista meghalt miután az osztrák síterepeken megfertőződtek.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

Jogszerű az ügyvédeket távol tartó arcfelismerő rendszer?

A Madison Square Garden Entertainment Corp. nagyvállalat olyan arcfelismerő MI rendszert alkalmazott, amely azonosította a céggel perben álló ellenérdekű feleket képviselő ügyvédeket és így a cég megtagadhatta a magánszemélyként belépni kívánó ügyvédektől a helyszínre való belépést.