Kártérítést követelnek az Ischglben megfertőződöttek Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy osztrák fogyasztóvédő csoport jogi lépéseket tesz az osztrák kormány ellen, amiért télen koronavírus járvány történt a nyugati tiroli síterepeken.

A fogyasztóvédők négy polgári pert nyújtottak be, de reményüket fejezték ki, hogy jövőre csoportos pert is indíthatnak több ezer ember nevében.

Az egyik ischgli szállodában 45 ország állampolgárai fertőződtek meg, miután a síelők között elterjedt a vírust.

A hatóságok úgy foglaltak állást, hogy az akkori legjobb tudásuknak megfelelően jártak el.

Az első fertőzöttet március 7-én találták Ischglben, de az osztrák közegészségügyi ügynökség azóta közölte, hogy tudomásuk szerint már február 5-én is voltak esetek az üdülőhelyen.

Az ausztriai civil szervezet, a Fogyasztóvédelmi Egyesület (VSV) szerint a négy polgári ügy magánszemélyek nevében indult, és mind Ischglhöz kapcsolódtak.

A felperesek 100 000 euró kártérítést követelnek.

A VSV a négy polgári pert próbapernek tekinti, és közölte, hogy jövőre több mint 6000 ember tervez csoportos keresetet indítani több különböző országokból.

A fertőzöttek többsége Németországból származik, de a perbe Ausztriából, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból is bekapcsolódnának.

A VSV írt Sebastian Kurz osztrák kancellárnak is, amelyben sürgette, hogy kössön egyezséget a felperesekkel.

Miért perelik a kormányt?

A hatóságok fenntartják, hogy az akkor rendelkezésre álló információk alapján megfelelően reagáltak a tiroli járványra.

A VSV azonban azt állítja, hogy a helyi és nemzeti kormányok tudtak a tömeges koronavírus-fertőzés veszélyéről a népszerű síterepeken, ennek ellenére túl lassan reagáltak.

Alexander Klauser, a tiroli üdülőhelyeken a vírusfertőzöttek egy részét képviselő ügyvéd szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hatóságok már februárban tudtak a fertőzésről.

„Február 25-én a hatóságok bezártak egy szállodát Innsbruckban, mert az egyik alkalmazott tesztje pozitív lett volt, ez azt jelenti, hogy a hatóságok azonnal reagáltak, amikor az eset Innsbruckban – Tirol tartomány fővárosában – kiderült.

„De nem reagáltak [a későbbi esetekre], bár bizonyíték van arra, hogy az osztrák hatóságokat már március 3-án, 4-én és 5-én tájékoztatták az ischgl-i és más síterepekről.”

Hozzátette: „Egy izlandi turistacsoport pozitív eredményét követően az izlandi kormány már március 5-én jelentette az eseteket az osztrák kormánynak.”
Peter Kolba, a VSV vezetője ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a március 13-i elhamarkodott és késleltetett karantén és kiürítés miatt a turistáknak zsúfolt buszokkal kellett közlekedniük, ami további fertőzésekhez vezetett.
Hozzátette, hogy legalább 32 turista meghalt miután az osztrák síterepeken megfertőződtek.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek