Kérdések és válaszok az uniós digitális Covid-igazolvány új szabályairól Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünkben az uniós védettségi igazolvánnyal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket olvashatják.

Mennyi ideig érvényes az uniós digitális Covid-igazolvány?

Az Európai Bizottság 2021. december 21-én az uniós digitális Covid-igazolványhoz kapcsolódó szabályokat fogadott el, amelyekben 9 hónapos vagy 270 napos érvényességi időszakot állapít meg, az alapoltási sorozat befejezése utáni 14. naptól számítva.

Emellett az oltási igazolványok kódolására vonatkozó szabályokat is ki fogják igazítani az emlékeztető oltások figyelembevétele érdekében. Az emlékeztető oltásra vonatkozó adatokat a következőképpen fogják feltüntetni:

3/3 a két adagból álló alapoltási sorozat befejezését követő emlékeztető adag esetében
2/1 az egy adagból álló alapoltási sorozat befejezését követő emlékeztető adag vagy egy kétadagos oltóanyag gyógyult személynek beadott első adagja esetében

Az új szabályok 2022. február 1-jétől lesznek alkalmazandók.

Uniós digitális Covid-igazolvány: A Bizottság 9 hónapos kötelező elfogadási időszakot állapít meg az oltási igazolványok tekintetében (az Európai Bizottság sajtóközleménye, 2021. december 21.)

védettségi igazolvány

Mi az uniós digitális Covid-igazolvány?

Valamennyi uniós állampolgár, aki
– megkapta a védőoltást,
negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy
felgyógyult a Covid19-ből,
igazolni tudja ezt az uniós digitális Covid-igazolvánnyal.

Az igazolványt a tagállami nemzeti hatóságok díjmentesen állítják ki, és azt mind a 27 uniós tagállam, valamint több Unión kívüli ország is elfogadja.

Az igazolvány egy nemzeti nyelven és angolul kerül kiállításra. Tartalmaz egy készüléken (okostelefonon vagy táblagépen) megjeleníthető vagy nyomtatott QR-kódot, továbbá egy digitális aláírást, amelyet egy uniós átjárószolgáltatás segítségével lehet ellenőrizni.

Mikortól használható az uniós digitális Covid-igazolvány?

Az igazolvány 2021. július 1-je óta aktív, kiállítása pedig díjmentes. A rendszer július 1-jétől kezdődően 12 hónapig fog működni.

2022. február 1-jétől az uniós digitális Covid-igazolvány elfogadási időszaka 9 hónap (270 nap) lesz, amelyet az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától kezdődően kell számítani.

Ki kaphat uniós digitális Covid-igazolványt?

Az uniós digitális Covid-igazolvány három esetben kerül kiállításra:
– védőoltás
– felgyógyulás Covid19-fertőzést követően
– negatív Covid19-teszt

Megjegyzés: Az igazolvánnyal nukleinsav-amplifikációs tesztek (NAAT-tesztek), például RT-PCR-tesztek vagy antigén gyorstesztek eredményeit lehet igazolni. Az utazóknak célszerű mindig ellenőrizni az érvényben lévő szabályokat, tehát azt, hogy milyen tesztek elvégzése mentesít a szabad mozgást korlátozó intézkedések alól a tranzit- és a célországokban. Az antitest tesztek jelenleg nem ismerhetők el, ugyanakkor ez a rendszer elindítását követően változhat.

Azok az uniós állampolgárok, akik nem uniós országban kaptak védőoltást, az állampolgárságuk vagy a lakóhelyük szerinti tagállamtól kérhetik az uniós digitális Covid-igazolvány kiállítását. További tájékoztatásért kérjük, forduljon az állampolgársága vagy a lakóhelye szerinti tagállamhoz.

Milyen utazási intézkedések vonatkoznak az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaira?

Az érvényes uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező utazókra nem vonatkozhatnak a szabad mozgást érintő további korlátozások.

Az érvényes uniós digitális Covid-igazolvány a következőket tartalmazza:
oltási igazolvány az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyag felvételéről, amennyiben az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadása óta legalább 14 nap, de legfeljebb 270 nap telt el, vagy amennyiben az érintett személy emlékeztető adagot kapott
gyógyultsági igazolvány, amely azt igazolja, hogy legfeljebb 180 nap telt el az első pozitív PCR-teszteredmény időpontja óta
– az utazást megelőzően legfeljebb 72 órával kapott negatív PCR-teszteredmény, vagy az utazás előtt legfeljebb 24 órával elvégzett, negatív eredményű antigén gyorsteszt

A tagállamok elfogadhatják a WHO által jóváhagyott oltóanyagokra vonatkozó oltási igazolványokat is.

Milyen adatokat tartalmaz az igazolvány? Biztonságban vannak ezek az adatok?

Az uniós digitális Covid-igazolvány csak az alábbi információkat tartalmazza:
– a birtokos neve
– a birtokos születési dátuma
– a kiállítás időpontja
– a védőoltásra/tesztre/felgyógyulásra vonatkozó információk
– egy egyedi azonosító

Ezeket az adatokat csak az igazolvány tartalmazza, és amikor az igazolványt a QR-kód révén ellenőrzik vagy az ezzel megbízott munkatársak elkérik, az adatok átadására vagy tárolására nem kerül sor.

Minden egyéb egészségügyi adatot az uniós digitális Covid-igazolványt kiállító nemzeti hatóság őriz.”

(hirelevel.egov.hu)

(consilium.europa.eu)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 14.

Háttérzene sugárzása a repülőgépen

Az unió bírósága egy romániai szerzői jogi jogvitára tett pontot, melynek középpontjában a repülőgépeken és vonatokon háttérzeneként sugárzott zeneművek „jogállása”, és az attól függő díj megfizetése állt..

2024. február 13.

Új génkezelési technikák – Zöldátállás az EU-ban

A hagyományos növényekkel egyenértékű NGT-növények esetében leegyszerűsítené, más génszerkesztettek esetében viszont fenntartaná a jelenlegi szigorú engedélyeztetési eljárást az Európai Parlament.